1300 nőt adtak el a Balkánról tavaly

Összesítette nemzetközi leánykereskedelmi adatok szerint a Balkánról tavaly több mint 1300 nőt adtak el Nyugat-Európában, s valamennyiük útja Horvátországon át vezetett.

Összesítette nemzetközi leánykereskedelmi adatok szerint a Balkánról tavaly több mint 1300 nőt adtak el Nyugat-Európában, s valamennyiük útja Horvátországon át vezetett.

Mint a Globus című zágrábi hetilap írta, Bozena Katanec, a horvát belügyminisztérium törvénytelen migrációval foglalkozó ügyosztályának vezetője egyrészt abban látja a leánykereskedelem harc eredménytelenségének fő okát, hogy az érintettek szigorúan betartják "hallgatási fogadalmukat", másrészt viszont a büntető törvénykönyv sem segíti elő a küzdelmet azzal, hogy Horvátországban a prostituáltakat nem áldozatoknak, hanem "bűnügyi vállalkozóknak" minősíti. - Egyetlen tetten ért prostituált sem hajlandó együttműködni a rendőrséggel, és elutasítják a kapcsolatfelvételt anyaországuk nagykövetségével is - mondta az osztályvezető.

Az emberkereskedelem a Balkánon - ahol Horvátország a nemzetközi adatok szerint leánykereskedelem terén rögtön Albánia és Bosznia-Hercegovina után következik - nagy hasznokat hozó, kifizetődő, ugyanakkor igen csekély kockázatveszéllyel és enyhe büntetésekkel járó tevékenység.

A leánykereskedelem egyébként szerte a világon igen jövedelmező üzlet: a "bevételt" tekintve a fegyver- és a kábítószer-kereskedelem mögött a harmadik helyen áll. Az utóbbi tíz évben különösen megélénkült Kelet- és Közép-Európában, s ennek részeként a Balkánon is igen széles körű üzletember-hálózat jött létre. Horvátországot általában a tranzitországok közé sorolják, de egyre több fiatal horvát nő válik az olaszországi leánykereskedelem prédájává. Sokan közülük szerepelnek az Ausztriában, Németországban, Hollandiában és Spanyolországban prostitúcióra kényszerített nőkről készített nyilvántartásokban is - írta a Globus.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?