1233:86

<p>A fenti eredmény nem sportmérkőzésen született, tán&rsquo; nincs is olyan sportág, ahol az eredményjelző ezt mutathatná. Az első Fico-kormány végnapjaiban hozott, a magyar egyszerűsített honosításra reagáló ellentörvény hatálya alatt szlovák állampolgárságukat elvesztők, és az azt idén februártól visszaigénylők arányát mutatja. Ez annyi, mintha Felbár község minden lakója elvesztette volna állampolgárságát&hellip;</p>

Az arány első ránézésre nem túl jó. Az új jogszabály, mely szerint egyedi elbírálás alapján visszaszerezhetik állampolgárságukat azok, akiket megfosztottak tőle, nem lehet túl hatékony, ha tíz hónap alatt tízszázalékos eredményességet sem tudott produkálni. Egyben az összes, 2010 és napjaink között parlamenti képviselettel bíró párt cselekvőképtelenségét is jelzi. Az egész szekér trágyát nem lehet Ficóék portájára borítani, pár villányi jut belőle a 2010–2012 között hatalmon levők háza tájára is, mert a problémát – ami nem a globális felmelegedés, vagy a nemzetközi terrorizmus felszámolása, csak egy mezei törvénymódosítás – ők sem tudták megoldani. Bár ők legalább akarták, de a politika ebben a vonatkozásában párhuzamot mutat a labdarúgással: csak az eredmény számít. Két, jól körülhatárolható csoportra oszthatók azok, akik ráfáztak a ficói ellentörvényre. Azok a kisebbségi magyarok, akik lakhelyváltoztatás nélkül vették fel a magyar állampolgárságot, a másik csoport az összes többi, külföldön tanuló, dolgozó, megházasodó, aki felvette az adott ország állampolgárságát. A Kaliňák-féle törvény az első csoportot nem érinti, mivel az állampolgárság visszaszolgáltatásához egyedi elbírálás alapján külföldi lakhely igazolása is szükséges, aki pedig mondjuk Kalondán vagy Peszektergenyén maradt, és csak szimbolikus okokból vette fel a magyar állampolgárságot, az ilyent nem tud prezentálni. A felvidéki magyarok nem annyira fontosak ennek a kormánynak. Ebben az ügyben a Smert az Alkotmánybíróság mindvégig hűen kiszolgáló maszatolása is segítette. A taláros testület tavaly ősszel, csak a munkamódszereiket nem ismerők számára döbbenetes módon, formai okokra hivatkozva utasította el ellenzéki pártok beadványát a kettős állampolgárság ügyében, háromévi halogatás után. Amikor a hercehurca elkezdődött, e hasábokon már leírtuk: a magyar állampolgárság felvétele olyan szimbolikus döntés, amely az azt meghozónak sokat jelenthet, Szlovákiának pedig semmit sem árt. A törvény azóta elszabadult hajóágyúként kezdett viselkedni, több nem magyar, mint magyar állampolgárságot felvevőt sodorva el. Mivel a kettős állampolgárság csak negatív formában lehet kampánytéma, jövő március 5-éig nem valószínű, hogy bármelyik parlamenti párt érdemben foglalkozna vele. Ebben az ügyben is csak egy új kormány hozhat megoldást, de, mint látjuk, az sem feltétlenül.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?