Visszatérítést kért? A Ryanair bosszúból kitiltja a járatairól

A Ryanair bosszút áll azokon az utasokon, akik a koronavírus-járvány idején kényszerből lemondott utazásaik árát visszakérték a hitelkártyatársaságuktól

 Szokatlan eszközzel él a Ryanair, a fapados légitársaság kitiltotta a járatairól azokat az utasokat, akik koráb­ban éltek a visszaté­rítés lehetőségével. Csak akkor repülhet újra a fekete listára tett utas, ha kifizeti az „adósságát” a légitársaság felé.

Mind több inter­netes bejegyzés van a Ryanair legújabb húzásáról, miszerint azok az utasok, akik a járvány miatt nem tudtak repülni, és pénzvisszatérítést kértek, mindaddig nem repülhet­nek a fapadossal, amíg vissza nem fizetik a korábban igényelt, és meg­szerzett összeget.

Miről is van szó? A járvány miatt sok utas vagy nem felelt meg a belépés szabályainak, vagy egy­szerűen nem tudott utazni, ezért a korábban megvásárolt repülője­gye árát szerette volna visszakapni. Igen ám, de a légitársaság a járvány alatt is üzemeltette a járatait, így elméletben az utas nem jogosult a visszatérítésre, hiszen a Ryanair csak nem visszatéríthető, nem módosítható jegyeket értékesít. Az uniós rendelet értelmében a jegy árát csak akkor kaphatja vissza az utas, ha törlik a járatot. Mint ahogy az eset is mutatja, a légitár­saságnak jobban megérte (szinte) üresen reptetni a gépeket, mint törölni, mivel akkor az utasoknak vissza kellett volna fizetni a jegy árát. Az egyes országok szabályai szerint azonban szinte lehetetlen volt az utazás, repülés a járvány alatt, így sokan – hiába rendelkez­tek repülőjeggyel –, nem keltek, vagy nem kelhettek útra. Tegyük hozzá, a Ryanair több esetben le­hetővé tette, hogy az utasok egy későbbi időpontra foglalják át a jegyeket. A mostani botrány a 2020 nyarára szóló jegyekkel kap­csolatos – amikor már valamelyest újraindult a légi közlekedés, ám a legtöbb ország nem engedte be a külföldi turistákat, vagy ha mégis, akkor kéthétnyi karantén várt rá a célországban.

Az elmaradt utazás után az utasok többsége szerette volna visszakapni a pénzét, ám csalódniuk kellett, mint azt a légitársaság megírta, az üzletszabályzatuk értelmében nem jár vissza a pénz, hiszen a járat üzemelt… Ezt követően az élelmesebb utasok egy másik mód­szerhez folyamodtak, a bankhoz fordultak, hogy a hitelkártyákhoz tartozó „chargeback” opciót vegyék igénybe. Ennek lényege, hogy ha nem valósul meg a kifizetett szol­gáltatás, akkor a bank visszafizeti az ügyfél pénzét, és ő hajtja be a szolgáltatón (ez esetben visszakérte a Ryanairtől).

Csakhogy a fapados szerint ez jogtalan, így a kényszerből vissza­fizetett összeget a Ryanair szeretné visszaszerezni. Erre akkor jöttek rá az utasok, amikor foglaltak, ám a légitársaság jelezte feléjük, hogy mivel tartozásuk van, így előbb azt ki kell fizetniük, addig a Ryanair nem engedi őket a fedélzetre, azaz ki vannak tiltva a légitársaság jára­tairól. A MoneySavingExpert oldal szerint nem is kicsi ez az összeg, utasonként akár 500 euró, vagy még annál is magasabb.

A Ryanair szóvivője szerint jogos a légitársaság követelése, hiszen az üzletszabályzat világosan fogalmaz: a jegyek nem visszatéríthetők, és ez­zel az utasok a vásárlás pillanatában tisztában voltak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?