Utazz

Veszélyben Moszkva avantgárd épületei

A helyi lakosok és aktivisták tiltakozó megmozdulásai ellenére sorra bontják le Moszkvában a konstruktivizmus jegyében született épületeket, amelyek nagy része ma már olyan rossz állapotban van, hogy a kivitelezők inkább lebontják, mintsem helyreállítják őket.
MTI

2016. május 10. 11:00

A minimalizmust és a tér innovatív felhasználását ötvöző konstruktivizmus az 1920-as években virágzott a Szovjetunióban. Az építészek geometriai alakzatokat életre keltve alakítottak ki közösségi étkezőket és tetőtéri napozóteraszokat – írja az MTI.

Az irányzat jegyében született épületek jelentős része azonban ma már olyan rossz állapotban van, hogy a kivitelezők jobb szeretik teljesen átépíteni vagy lebontani őket. A helyi lakók és aktivisták egyre elszántabban küzdenek ezeknek az épületeknek a megóvásáért. Az építeszettörténeti remekművek egy része ugyanis semmilyen jogi védelmet nem élvez.

Ezek közé tartozott az az 1920-as években épült egykori telefonközpont is, amely előtt nemrég több százan gyűltek össze, hogy megakadályozzák a lebontását. Napokkal később azonban a tüntetők szeme láttára kezdték meg az épület megsemmisítését. Moszkva kulturális örökségekkel foglalkozó hivatala ugyanis úgy ítélte meg, hogy a Vaszilij Martinovics tervezte épületet nem éri meg megmenteni, mivel nem funkcionális és nem illik a terület arculatához.

A helyiek a közösségi médiában szerveztek tüntetést és több vezető építész közreműködésével intéztek nyílt levelet a polgármesterhez. Hivatalos válasz azóta sem érkezett. A telefonközpont helyére egy hétemeletes neoszecessziós lakóépületet terveznek.

Az 1930-ban elkészült Narkomfin lakóépület falain is régóta kiírásokkal figyelmeztetik az autósokat, hogy az omladozó homlokzat miatt jobban teszik, ha nem közvetlenül az épület mellett parkolnak le. „Ez az épületet még egyszer sem esett át teljes renováláson, pedig szüksége lenne rá, annál is inkább, mivel műemlékről van szó” – jegyezte meg Darja Szorokina művészettörténész.

Az aktivisták szerint az illetékes moszkvai hivatalok jobban szeretik a különböző korszakokból való, gazdagon díszített épületeket és nem fordítanak kellő figyelmet a „túlságosan szovjetnek” vagy „egyszerűnek” ítélt konstruktivista remekművekre.

Márpedig a konstruktivizmus egyike a kevés Oroszországban született stílusirányzatnak és egyedülálló hozzájárulást jelenet a világ építészetéhez – érvelnek a műemlékvédők.

Az aktivisták erőfeszítéseit olykor azért siker koronázza. Nekik hála az orosz kormány elállt a moszkvai Suhov rádiótorony lebontásától, miután erre irányuló tervei hatalmas nemzetközi felháborodást váltottak ki.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Hunčík Péter

Maradandó sorsesemény

Ursula von der Leyen

Nem bízhatunk az unió múlt héten bejelentett mentőövében

matovič trianon

Matovič: Építsük közösen Szlovákiát

Sólymos László

A Híd és a Magyar Fórum az alkotmány preambulumának módosítását szorgalmazza

skalica

II. fociliga: óriási az elégedetlenkedés, visszaléphet a Skalica

Kalmár örült, Holman nem

Esti mérkőzések várnak a DAC-ra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.