Utazz

Üdvözöljük Batmanban! A világ furcsa nevű falui

Milyen lehet olyan török városban lakni, amelyet Batmannak hívnak? És egy alig százfős osztrák településen, amelynek Fucking a neve? Képes-e a polgármester kamatoztatni a különös egybeesésből fakadó turisztikai érdeklődést, vagy inkább bosszantja a felhajtás? Furcsa nevű települések gyakran szenvednek az emiatt megnőtt érdeklődéstől – például ha folyton ellopdossák a helységnévtáblát.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 25. 19:00

ÖSSZEFOGLALÓ

Üdvözöljük Unalmasban, Dildóban vagy a Pokolban – számos olyan helységnév létezik a világon, amely megmosolyogtatja vagy zavarba hozza az oda látogatót. Erőltetettebb a párhuzam, de talán még gyakoribb jelenség, amikor egy idegen ország neve angolul hangzik „viccesen”. Így járt például egy kis osztrák falu.

A felső-ausztriai Fucking helységnévtáblája az elsők között van a világ leggyakrabban ellopott táblái sorában. Ezt megelégelve az alig száz főt számláló település polgármestere 2005 nyarán a faluba vezető négy út mindegyikén bebetonoztatta a táblákat. Több osztrák beszámoló szerint a – főleg angol anyanyelvű – turistákat ez nem zavarja, azóta is áramlanak a kirándulóbuszok a helységbe, és boldogan fotózkodnak a tábla előtt. A siserehad nem teszi boldoggá a helyieket, akik egyszerű parasztként keresik a kenyerüket, és szeretnének nyugalomban élni. 2004-ben a fuckingiak mégis elutasították falujuk nevének megváltoztatását.

A véletlen nyelvi egybeesésben rejlő üzleti lehetőséget felismerve néhányan próbálkoztak Fucking feliratú pólókkal és bögrékkel, de semmi nem szólt akkorát, mint amikor egy leleményes vállalkozó 2010-ben „Fucking Hell” márkájú sört dobott piacra. A „hell” szó a német helles Biert jelöli (világos sör). Kis csalás azért van a dologban, mert a sört nem Fuckingban, hanem egy fekete erdei sörfőzdében állítják elő.

Hogy esetenként azért kihasználják a furcsa nevű települések a véletlen szómegegyezést, arra mutat rá egy török város esete. Batman egy háromszázezres település Törökország délkeleti részén, az azonos nevű tartomány fővárosa. Nevét egyes források szerint a mellette csörgedező Batman folyóról, míg mások szerint az őt körülölelő Bati Raman hegységről kapta. Korábban Elih néven volt ismert, amely a város kurd elnevezése, mivel egykor színtiszta kurd település volt. A város helyén az ötvenes évekig egy kis falu állt csupán, és csak az olajipari üzemek betelepülése után sokszorozódott meg lakóinak száma, akkor települtek be a törökök.

Batman akkor került be a világsajtóba, amikor polgármestere, Hüseyin Kalkan 2008 novemberében egyszerre csak észbe kapott, és beperelte Christopher Nolan brit-amerikai filmrendezőt és producert, amiért jogtalanul, engedélye nélkül használta városának nevét A sötét lovag című filmben (ez volt az első olyan Batman-film, amelynek a címében nem szerepel a Batman szó). Nem sokkal a film DVD-megjelenése előtt támadta meg a Warner Brotherst, és hogy miért pont ekkor, arra nincs magyarázat, hiszen a denevérember már évtizedek óta szerepelt képregényekben, és a Batman-filmek sorában sem ez volt az első. Mindenesetre jól járt: noha a címben nem szerepelt a város neve, a főszereplő nevének használatát mégis jogsértésnek ítélték. Batman egyébként jelenleg magas munkanélküliséggel küzd, egy magyar utazó 2011-ben „rettentő unalmas” helyként írta le.

Az origo hírportál egyik munkatársa egy török rockegyüttes koncertjét fotózta 2008-ban Batmanban. A koncert ingyenes volt, az egyik legnagyobb török napilap és a török állami vasúttársaság szervezte a kelet–nyugat megértés vonata rendezvénysorozat keretében, amiben nyugati török előadókat vittek keletre, keleti török előadókat pedig nyugatra. A várost így írja le: „Lepukkant, igazi kelet-törökországi, túlnyomóan kurd lakosságú város, erős arab behatással. Csak katonai reptere van, ott szálltunk le, napi két-három civil gépet fogad. A koncert egy kis téren volt este, gyér közvilágítás mellett, előtte sárkányeregető gyerekek ácsorogtak, amikor körbesétáltam az utcákat. A koncerten szakállas alakok elkezdték kővel megdobálni az együttest, ezért rövidebbre kellett venni a koncertet. Azt nem tudom megmondani, hogy a szakállas alakok azért dobálták az együttest, mert a szakállasok kurdok voltak, az együttes meg török, vagy azért, mert a szakállasok iszlamisták, az együttes meg rock (azaz feslett nyugati). De valószínűleg a kettő egyszerre.”

Anglia délnyugati részén egy Crapstone (körülbelül Szar kő) nevű település nevetteti meg az arra utazókat. 2007-ben az itt élőket is felbosszantotta a nyilvánosság, Crapstone nevét ugyanis egy RAC nevű autós cégnek készült tévéreklámban használták fel. A helyieknek ez nem tetszett, tiltakozó csoportot alapítottak a Facebookon. Legfőbb problémájuk az volt, hogy nem maga Crapstone jelent meg a reklámban, hanem egy másik település, amely elbitorolta Crapstone nevét.

Akad persze Magyarországon is bőven olyan településnév, amely ma már mást jelent vagy más érzeteket kelt, mint keletkezésének idején: ott van például a Vas megyei Nick és Pornóapáti, a Zala megyei Mikekarácsonyfa vagy az alig ezerfős borsodi Makkoshotyka. És akkor a klasszikus Bugyit és Lábatlant nem is említettük. (o)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Húsvét alatt korlátozná a kormány az emberek mozgását

koronavírus rendőrség határ

Regisztrálniuk kell magukat a külföldről visszatérőknek

Felvidéki magyar pedagógus dí

A pedagógusszövetség idén is díjazta a legjobb pedagógusokat

Milan Krajniak

Krajniak: Hétfő déltől lehet kérvényezni az állami segítséget

megmondóember pletyka

Bárczi Zsófia: A megmondóember

koronavírus olaszország

Ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.