Utazz

Trogirban minden kődarab mesél

A feledi származású Bolyky Alexandra 18 éve él a közép-dalmáciai Trogirban. Idegenvezetőként, esküvő- és utazásszervezőként dolgozik, de a hajóvezetői tanfolyamok szervezésében és fordításánál is aktívan részt vesz.
Bőd Titanilla

2019. február 20. 00:21

Melyik látványosság nyűgözte le a legjobban?

Maga Trogir  városa, ahol rengeteg a magyar nevezetesség. A történelmi városközpont a Világörökség része. Itt minden egyes kődarab beszél és mesél. Különleges varos, hiszen az óvárosban új építésű, vagyis 100 évnél fiatalabb épületet nem nagyon találunk .

 

Mi sokkolta a leginkább?

A trogiri katedrális, vagyis a Szent Lőrinc-templom, mely a város legmagasabb épülete, A legcsodálatosabb a bejárati kapuja, az Oroszlános kapu. Minden alkalommal, ha elsétálok mellette, ámulatba ejt az ereje, a sok kultúra ötvözete.

 

Melyik a legfurcsább helyi szokás?

A szamarak ügetőversenye, melyet augusztusban szerveznek, főleg a pici falvakban. Ezeréves helyi szokás, ám ma is minden évben megtartják.

 

Melyik helyi étel ízlik a legjobban?

A nevezetes helyi étel a brudet, ez egy halétel, de nekem nagyon ízlik a burek is, legyen túrós, húsos vagy spenótos. De imádom a kagylót, polipot, tintahalat is…

 

Mit vezetne be itthon is?

A horvátok déli mentalitásúak, nagyon nyugodt, vidám nép. Mindenre ez a válasz: „nema problema – sutra”, azaz „nem probléma, majd holnap”. Semmiből nem csinálnak gondot, sokkal lazábban élnek. Nem lopnak, és nagyobb a biztonság.

 

Mit nem tud ott soha megszokni?

A lustaságot! A dalmát nép nagyon lusta! És a patriarchátust.

 

Mi hiányzik a legjobban itthonról?

A család! Úgy gondolom, a család az egyetlen érték, amink a világon van.

 

Milyen jó tanácsot adna egy turistának?

Célzottan, ismerősön vagy utazási irodán keresztül jöjjenek nyaralni, foglaljanak előre helyet, mert így sokkal biztonságosabb.

 

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+6
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová magyar civilekkel egyeztetett

Haščák állítólag egymillió eurót fizetett a Gorilla-felvételért

Két sztrókja is volt a Trónok harca sztárjának

Pénzzel lehet pénzt keresni

TRAGÉDIA: Kamion gázolt gyalogost, a sofőr először azt hitte, egy állatot ütött el

VIDEÓ: A buszsávban száguldozott, hatalmas baleset lett a vége

Legfrissebb galériák
Olvasta már?