Szardínia, a varázslatos sziget

<p>Nyakunkon a nyár, így az idei nyaralásunk megtervezése is. Szardínia, ez a nemcsak varázslatos, hanem egészen különleges sziget tökéletes úti cél a napfény, a tenger és a nyugalom szerelmeseinek.</p>

Nyakunkon a nyár, így az idei nyaralásunk megtervezése is. Szardínia, ez a nemcsak varázslatos, hanem egészen különleges sziget tökéletes úti cél a napfény, a tenger és a nyugalom szerelmeseinek.

 

Nézzük, mi mindent kell tudnunk a Földközi-tenger második legnagyobb szigetéről, s a cikk végére azt is kiderítjük, vajon miért élnek az itt élő szárdok 100 évig. A válasz a sziget megismerése után teljesen kézenfekvő lesz.

 

Szardíniáról pár másodpercben

Elsőként jöjjenek a legfontosabb tudnivalók. Szardínia (olaszul: Sardegna) Olaszország, Spanyolország, Tunézia és Korzika között helyezkedik el a Földközi-tengeren. A sziget Olaszország különleges státusszal ellátott régiója, amelynek köszönhetően közigazgatási és kulturális autonómiával rendelkezik. A 24 000 km² területű szigetet kicsivel több, mint 1,5 millióan lakják, így egyáltalán nem túlzsúfolt, és még a turistaszezonban is elviselhető.

 

A mediterrán klíma

Szardínia területének kétharmada dombvidék, és tengerpartjainak hossza majdnem 2000 km. Ennél már csak a napsütéses óráinak száma magasabb, ami meghaladja az évi 3000 órát. Nem csoda, hogy a mediterrán klíma kedvelői szívesen látogatnak ide, annál is inkább, mert az alacsony páratartalomnak köszönhetően a nyári forróság is könnyebben elviselhető a szigeten. A nyári forróság elviselését a levegő páratartalma mellett a domináns szelek, a sirokkó és a misztrál is megkönnyítik. 

 

A szárdok

A sziget történelme egészen az ősidőkig nyúlik vissza, és az évszázadok során sajnos nem volt háborúktól mentes. Így nem csoda, hogy az alapvetően nyugodt lakosság, a szárdok a hagyományos halászat és pásztorkodás mellett a mai napig a függetlenségük kivívásával is foglalkoznak. Viszont szerencsére a turizmus fejlődése is robbanásszerűen megindult az utóbbi évtizedekben. A tengerparti üdülés mellett a lovas- és kulturális turizmus, valamint a vitorlázás és a túrázás is népszerű az idelátogató világsztárok és földi halandók között egyaránt.

 

A sziget közlekedése

Fontos még a közlekedés kérdése: érdemes a szigetre repülővel érkeznünk, és a továbbiakban helyi közl­ekedéssel vagy bérelt autóval körbejárnunk azt. Szardínia közlekedési hálózata jól fejlett. Erről tanúskodik, hogy összesen 3 nemzetközi repülőtérrel is rendelkezik – Alghero-Fertilia, Cagliari-Elmas, Olbia-Costa Smeralda –, ahová a legtöbb fapados légitársaságnak közvetlen járata van. De természetesen a tengeri közlekedés is nagyon jól szervezett. Olaszországból és Szicíliából modern kompokkal juthatunk el ide, de a sziget számos kikötőjéből Franciaország, Tunisz és Barcelona is elérhető. 

 

Egy biztos, ha már itt nyaralunk, érdemes a szigetet körbejárnunk, és megcsodálnunk a sok-sok lélegzetállító tengerpartot: erre pedig az autóbérlés a legjobb megoldás. Annál is inkább, mert a sziget legfontosabb településeit ingyenesen igénybe vehető szupersztrádák kötik össze egymással.

 

A szárd gasztronómia

Articsóka, pecorino sardo, orata, civraxu, mirtuszlikőr, vörös- és fehérbor, csak hogy pár helyi jellegzetességet említsünk. A szardíniai articsókát a világ egyik legkiválóbbikaként tartják számon. Sőt, egyenesen a zöldségek homárjának is nevezik. De nemcsak a nagyon egészséges articsókát, a pecorino sajtot is nagy tisztelet övezi a szigeten. A két legfontosabb és legrégibb fajta, a fiore sardo és a pecorino sardo eredetvédett. Ha egy körteformájú, madzaggal átkötött sajtot látunk a boltokban, azt is bátran kóstoljuk meg: a tehéntejből készült perratával sokan nem bírnak betelni. És akkor a pillekönnyű házi ricottát még nem is említettem. Ricottából készül több híres édesség is, a casadinas vagy a sebedas. 

A szárd méz is világhírű, a helyi specialitás az eperfa virágából kinyert miele amaro (keserű méz). 

Természetesen a tészták sem maradhatnak ki. A legérdekesebb a töltött culurgiones, amit többek között mentával kevert krumplival töltenek meg. 

De hogy a torkok se maradjanak szárazon: az itteni borok Itália legjobb borai közé tartoznak. Kóstoljuk meg a testes száraz vörösbort, a Cannonau-t vagy a fehér Vermentinót.

 

Szardínia látnivalói

Indulás előtt célszerű pontos útitervet készítenünk, legalábbis a városok, a főbb állomások beiktatása, meghatározása miatt. Aztán egy-egy kis városban nyugodtan „elveszhetünk” már, és élvezhetjük a helyiek mosolyát, kedvességét és a finom borokat, ételeket.

 

És akkor mely helyek azok, amiket, ha tehetjük, ne hagyjunk ki?

 

Cagliari, a főváros

Cagliari Szardínia fővárosa és egyben legnagyobb városa, híres kikötőváros is. A város két részre oszlik, mégpedig a domboldalon található régi negyedre és a parton lévő, dinamikusan fejlődő új városrészre. A város legrégebbi része, Castello az egyik dombon húzódik végig, gyönyörű kilátással a Cagliari-öbölre. A panorámát legjobban a San Remy bástyáról élvezhetjük, és ha már ott vagyunk, ne hagyjuk ki a katedrálist sem. A várkedvelők a szárd várépítők remekét, a középkori várat is látogassák meg, míg az ókor rajongói írják fel listájukra a római amfiteátrumot, amely a sziget legnagyobb szabású ókori emléke.

 

Nora, az élő történelem városa

Nora Szardínia legnagyobb ókori romvárosa, és a Capo di Pula félszigettől délnyugatra terül el. Aki nem igazán kedveli a múzeumokat, még annak is óriási élményben lesz része, hiszen szabadtéren csodálhatja meg a római civilizáció több ezer éves emlékeit. 

A romváros feltárását a II. világháború után kezdték még. Sokak sajnálatára a műemlék épületek egy része az elmúlt évszázadok alatt eltűnt, a tengerpart mocsarába süllyedt.

 

A megalitikus építmény, a nurági

A nurági egy különleges megalitikus építmény, amely i.e. 1500–500 körül épült, és kizárólag Szardínián található meg. A tudósok a mai napig találgatják, pontosan milyen okból hozták őket létre. Egyes kutatók szerint templomoknak használták a nurághok, míg mások szerint elsősorban az elpusztított nép védelmi szerepét töltötték be. 

A nurágik érdekessége, hogy gránit- és bazaltkövekből épültek, kötőanyag nélkül. Az építmények kör alakúak, és közel 7000 maradt fenn belőlük a szigeten. A leghíresebb, a Su Nuraxi di Barumini, amely Cagliaritól 60 km-re fekszik északra, és az UNESCO Világörökség részét képezi. 

 

Alghero városa és környéke

Alghero, a Szardínia északnyugati részén található kisváros a sziget harmadik legnagyobb városa. Itt nemcsak az antik városrész miatt érdemes több napot is eltöltenünk, hanem a környék bejárása miatt is. Algheróból kb. 45 perces hajóúttal jutunk el a Capi Caccia hegyfokhoz, ahol 654 lépcsőfokon keresztül jutunk le a híres Grotta di Nettuno cseppkőbarlangba. A híres Elefánt-sziklát pedig a várostól északkeleti irányban találjuk meg. És akkor a város körüli csodás tengerpartokról még nem is meséltem. 

 

Szardínia legszebb strandjai

Szardínia tengerpartjairól tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A víz gyönyörű színárnyalatokban játszik, a part homokos, a gyönyörűbbnél gyönyörűbb partszakaszok egymást érik, így egyáltalán nem kell tömegnyomortól tartanunk.

 

Spiagga della Pelosa, a legszebb

Az északi tartományban, Sassariban, Stintino városa mellett található partrész a sziget egyik legszebb tengerpartja. Fehér homokos part, szél formálta homokbuckák és a környező sötét sziklafalak jellemzik ezt a területet. 

 

Costa Smeralda, a világhírű

A Smaragd-part 55 km hosszan terül el a sziget észak-keleti részén, Olbia és Palau között. A partszakasz leginkább a világsztárok, a felső tízezer körében kedvelt, akik nem kis örömére már több évtizede élvezhetik a partot az ingatlan-befektető Aga Khannak köszönhetően, aki óriási szállodahálózatot épített az addig ismeretlen területre. A partnak két központja van: Baja Sardinia és Porto Cervo. A tengerpart hófehér homokkal és gránitsziklákkal egészíti ki a képet.

 

Spiagga di Piscinas, az aranyhomokos part

Aki kis magányra vágyik, ezen a partszakaszon álljon meg, a Costa Verdén. A 9 km hosszú partszakaszon az aranyhomokos dűnék magassága a 60 m-t is elérheti. 

 

La Maddalena, a csodás panoráma

A La Maddalena a szigetvilág legnagyobb szigete a maga 45 km hosszú partvidékével. A Guarda Vecchia a 146 méteres magasságával a legmagasabb pontja a szigeten végighúzódó hegyláncnak. Az egész Szar­dínián végighúzódó gyönyörű panorámájú autóút lehetővé teszi, hogy Maddalena partvidékének legszebb helyei könnyen elérhetővé váljanak. 

 

Costa di Cala Mariolu, a barlang

Az Orosei-öböl hatalmas tengerpartjának mentén óriási sziklaszirtek húzódnak végig, ahol a Grotta del Fico nevű barlang is található. A barlangnak két bejárata van: az egyik víz fölötti, míg a másik pedig víz alatti. A víz tiszta és türkizkék, egyszerűen gyönyörű. A barlang fókáknak nyújt menedéket.

 

Spiagga di Chia, az apró csoda

Dél-Szardínia partvidéken található ez az apró és csodás partszakasz, amely a mai napig őrzi érintetlenségét és eredeti formáját. A 750 m hosszú strand nemcsak a családosok, hanem a kiteszörf rajongói körében is nagyon népszerű. 

 

A szárdok átlagéletkora 80 év. Viszont egyáltalán nem ritka a 100+ életkor megérése sem. És hogy pontosan mi is van emögött? A válasz tényleg egyértelmű: a sok mosoly, a nyugodtság, a stresszmentes életmód, a napsütés, a tenger, a pohár vörösbor és a mediterrán konyha remekei. Egyszóval az élet élvezetének mestersége.

 

Zászlós Ágnes

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!