Utazz

Szabadság az oltottaknak, korlátozások az oltatlanoknak

Egyre több ország­ban jelentik be, hogy a delta variáns terje­dése miatt szigoríta­nak a belépési felté­teleken. Ami közös, hogy ahol változnak is a feltételek, az az oltatlanokat érinti, az oltottak előtt nem lesznek korlátok, sőt, egyre több ország nyit a teljesen védet­tek számára.
Szabó Laci

2021. szeptember 9. 15:30

Ausztria a napokban jelenti be, milyen korlátozásokat vezetnek be az országon belül és a határon
Ausztria a napokban jelenti be, milyen korlátozásokat vezetnek be az országon belül és a határon - Fotó: Shutterstock
Egyre több ország­ban jelentik be, hogy a delta variáns terje­dése miatt szigoríta­nak a belépési felté­teleken. Ami közös, hogy ahol változnak is a feltételek, az az oltatlanokat érinti, az oltottak előtt nem lesznek korlátok, sőt, egyre több ország nyit a teljesen védet­tek számára.

Ausztria a napokban jelenti be, milyen korlátozásokat ve­zetnek be az or­szágon belül és a határon. Ezzel kapcsolatban az osztrák kancellár kizárta, hogy országos karantén legyen Ausztriában, de ha védelmi intézkedéseket kell bevezetni, azok kizárólag az oltatlanokra vonatkoz­nak majd. Sebastian Kurz hang­súlyozta, a jövőben a hét napra és százezer lakosra vetített fertőzöttsé­gi mutatóval ellentétben a korházak intenzív ágyainak telítettsége fogja meghatározni a szükséges lépése­ket. Ami a gyakorlatban azt jelenti, minél több ember szorul a korona­vírus-betegség következményeként lélegeztetőgépre, annál szigorúbb intézkedésekkel kell számolni. Kizárta, hogy országos karantén lépjen újra életbe: ha a járvány­ügyi helyzet úgy kívánja, és védel­mi intézkedéseket kell bevezetni, azok kizárólag azokra vonatkoznak majd, akiket még nem oltottak be. Egyebek között az éjszakai szóra­kozóhelyeket és a nagyobb ren­dezvényeket említette, ahová adott esetben csak a teljes immunitással rendelkezők léphetnek majd be.

Közben számos európai ország szakemberei és politikusai jelzik, hogy nem kizárt, hogy hamarosan módosítanak a beutazási feltéte­leken, szinte mindegyik esetében arról van szó, hogy a változást kö­vetően csak azok léphetnek be az országba, akik már megkapták az oltóanyag mindkét dózisát (vagy az egydózisút), és a második oltás után eltelt legalább 14 nap. Így sokak félelmével ellentétben nem várhatunk újabb lezárásokat az őszi szezonban, csak az oltatlanok uta­zási korlátozásai jöhetnek szóba.

Az unión kívüli országok is sorra je­lentik be a nyitást, ám az összes ilyen hír arról szól, hogy csak a teljesen védettek utazhatnak be. Az egyik népszerű célállomás, Izrael egyelőre óvatosan nyit, szeptember 19-től csak a kisebb csoportokat fogadja, csak meghatározott országokból – Szlovákia köztük van –, azonban ez esetben is feltétel a teljes oltottság.

Kanada augusztus 9-től nyi­totta meg szárazföldi határait a teljeskörűen beoltott amerikai tu­risták előtt, szeptember 7-től pedig valamennyi beoltott turista számára a világ más részeiről. Szeptembertől tehát belépésre jogosult személynek számít az, akinek a második oltást követően eltelt 14 nap. A 12 év alatti kiskorúak szintén mentesül­nek a beutazási korlátozások alól, amennyiben a velük együtt utazó szülő vagy felnőtt kísérő a határát­lépés napján igazolni tudja, hogy a kétdózisú védőoltás második dózi­sát is megkapta.

Szabó Laci, MTI

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

kijárási tilalom

Jogi gondok a kijárási tilalommal

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

Orvos válaszol az Új Szó Stúdióban – Ami a beszélgetésből kimaradt

koronavírus

Akinek tünetei vannak, ingyen mehet PCR-tesztre

koronavírus

Augusztusban a tizenkettedik leggyakoribb halálok volt a koronavírus-fertőzés

koronavírus

Koronavírus – Ismét ezer felett az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma, tízen elhunytak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.