Utazz

Skócia szíve és fővárosa, Edinburgh

A skóciai főváros, Edinburgh számos jellegzetességgel és érdekességgel tűnik ki az Egyesült Királyság városai közül, így nem csoda, ha London után ez a város a második legnépszerűbb turisztikai célpont a szigetországban. A Kelet-Skóciában található település, amelyet a régi időkben a sűrű kéményfüsttől borított Füstös Városként is emlegettek, rengeteg látnivalóval és élménnyel várja az idelátogatókat. Mindezeknek köszönhetően Óvárosa és Újvárosa méltán szerepel az UNESCO világörökségi listáján, sőt Edinburgh még az Irodalom Városa címet is kiérdemelte.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. február 1. 10:54

A skóciai főváros, Edinburgh számos jellegzetességgel és érdekességgel tűnik ki az Egyesült Királyság városai közül, így nem csoda, ha London után ez a város a második legnépszerűbb turisztikai célpont a szigetországban. A Kelet-Skóciában található település, amelyet a régi időkben a sűrű kéményfüsttől borított Füstös Városként is emlegettek, rengeteg látnivalóval és élménnyel várja az idelátogatókat. Mindezeknek köszönhetően Óvárosa és Újvárosa méltán szerepel az UNESCO világörökségi listáján, sőt Edinburgh még az Irodalom Városa címet is kiérdemelte.

 

A 626-ban alapított város nemcsak a látnivalói miatt figyelemre méltó, hanem fekvése és geológiai jellemzői is egyedivé teszik. A skót főváros legősibb maradványait vulkanikus földre emelték, a városon belül egyaránt megtalálhatók eltérő magasságú területek, völgyek, hegyvidékek, de parti síkságok is.

 

Edinburghba azért is érdemes ellátogatni, mert kiváló úti célként szolgál egynapos, de akár többnapos kirándulásként is, történelmi pompája és legendáival tarkított szellemisége mindenkit magával ragad.

 

Edinburgh kihagyhatatlan látnivalói

 

Az edinburgh-i vár

A város fölé tornyosuló vár Skócia legnépszerűbb turisztikai látványossága, egykoron katonai erődítményként és koronázási székhelyként is szolgált. A vár legrégebbi része a 12. században épült, majd a későbbi évszázadok során folyamatosan bővült, egészen az első világháborúig. A skót történelem változatos eseményeinek felsorakoztatása mellett a vár ad otthont a skót koronázási ékszereknek – a Stone of Destiny és az Honours of Scotland is itt található.

 

A főutca, a Royal Mile

A várból lefelé Edinburgh ütőerén, a Royal Mile-on sétálva a város szívébe, a középkori Óvárosba jutunk. A sok-sok étteremtől, gyönyörű épületektől és üzletektől övezett főutca olyan hosszú, hogy négy külön szakaszra osztották fel. A séta során érdemes a főutcát keresztező kis utcákba is benéznünk.

 

A Szent Egyed katedrális (St. Giles Cathedral)

A főutcán sétálva találjuk a gyönyörű gótikus stílusú katedrálist, amelynek legrégebbi része a 14. századból fennmaradt torony. A templomot nem kímélték a történelem viszontagságai: sújtotta tűzvész, ostrom, Cromwell katonáinak laktanyájaként is szolgált, így az évek során többször átépítették. Mindez nem vesz el a katedrális pompájából, belső terében középkori szobrok, viktoriánus korabeli üvegek nyűgözik le a látogatót, s kupolájából páratlan panoráma tárul az érdeklődők elé.

 

A királynők székhelye, a Holy­roodhouse Palota (Palace of Holyroodhouse)

A Royal Mile végéhez köze­led­ve láthatjuk a barokk stílusú királyi palotát, a Holyroodhouse-t. A palota napjainkban az angol királynő hivatalos skóciai székhelyeként működik, korábban pedig a skót királyság színteréül, elsősorban Stuart Mária, a skótok királynőjének székhelyeként szolgált.

A palotában gyönyörű termek, parkok és kiállítások várják a látogatókat, valamint itt találhatók a Holyrood Abbey templomromjai is. 

 

A skót parlament (Scottish Parliament)

A palotával szemben pillanthatjuk meg a skót parlamentet, azt az épületegyüttest, amely a különböző, modern és merész stílusjegyek egyesítésével méltó egyediséget kölcsönöz Skóciának és magának a fővárosnak is. Az épület több alkalommal építészeti díjat nyert, és a parlamenti viták mellett művészeti kiállításoknak is otthont ad.

Az Óváros további egyedülálló látnivalóknak ad otthont, amelyeket szintén érdemes megtekinteni, például az Írók Múzeuma, Skót Nemzeti Galéria, Skót Múzeum, Skót Királyi Akadémia, Skót Nemzeti Könyvtár vagy a város legrégebbi háza, a John Knox House.

 

Az Óváros folytatásaként a hálós utcaszerkezetű Újvárosban találjuk magunkat, amely saját főutcákkal és nevezetességekkel rendelkezik. Ezek közül a Walter Scott emlékmű, a világ első virágórája vagy a Királyi Botanikus Kert a legismertebb.

 

Edinburgh a kultúra és fesztiválok tükrében

Az év minden hónapjában, de különösen augusztusban fesztiválozók tömegei lepik el a várost, hiszen Edinburgh tömérdek fesztiválnak ad otthont, ezek közül a Fringe és az Edinburgh International Festival a legismertebb. A Fringe-t a világ legnagyobb művészeti fesztiváljaként tartják számon.

A skót főváros számos híres író szülőhelyeként vagy alkotóhelyeként érdemelte ki az UNESCO-tól az Irodalom Városa címet. Itt alkotott többek között Walter Scott és Sir Arthur Conan Doyle is.

 

Edinburgh kikötői és környéke

Edinburghban a víz szerelmesei is találnak maguknak kedvükre valót, erről a Leith és Newhaven városrész kikötői gondoskodnak. Leith kikötőjében horgonyozik a közkedvelt Yacht Britannia, amelyen II. Erzsébet érkezett a skót fővárosba 1956-ban. Edinburgh környékén elsősorban az állatkertet és a tengerpartokat érdemes meglátogatni, az utóbbiak közül a fővárostól keletre található Portobello és az északi Cramond a legnépszerűbb.

 

Zászlós Ágnes

 

 

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?