Mikor, hogyan mondható le egy utazás?

Bizonyos helyzetekben érdemes megkeresni a légitársaságot – ha súlyos egészségügyi probléma miatt hiúsulna meg az utazás –, hogy méltányosságból utalja vissza a pénzt

Utazást szervezve sokszor nem is gondolunk arra, hogy mi van, ha valami közbejön, és ezért törölni, vagy jobb esetben halasztani kell a kirándulást. Ilyenkor jöhet jól, ha tudjuk, mikor, milyen lehetőségek vannak, vagy hogy egyáltalán van-e esély arra, hogy ne bukjuk a befizetett összeget.

Ha utazás előtt valamilyen probléma adódik, ami miatt nem tudunk elindulni, akkor már csak kevés lehetőség van arra, hogy módosítsuk a tervet, általában jellemző, hogy az egész befizetett összeg elveszik – ez leginkább az akciós jegyekre, utazási csomagokra érvényes. De nem mindegy, mi az a baj, ami miatt törölni kell az utazást. Ha ez súlyos probléma, és van valamilyen sztornóbiztosítás, akkor még mindig van esély arra, hogy visszakapjuk a pénzünket, vagy annak egy részét.

Súlyos gondok

De mit jelent a komoly probléma? Ez általában egészségügyi gond lehet, vagyis, ha az utazó (néhány esetben akkor is, ha az utastárs) súlyosan megsérül, akkor a biztosító általában visszatéríti a befizetett összeget (esetleg némi szimbolikus önrészt kell fizetni). Egy influenzás megbetegedés még nem számít utazást ellehetetlenítő oknak, ám egy lábtörés, kórházi kezelés igen. De nemcsak egészségügyi gondok miatt lehet visszakérni a pénzt, hanem akkor is, ha egy családtag, közeli hozzátartozó elhalálozik, vagy az utasnak rendőrségen, bíróságon kell megjelennie. Minden ilyen oknál a biztosító igazolást kér az utastól, és a legtöbb esetben ellenőrzi is azt, így nem érdemes trükközni. Egészségi problémánál akár a saját orvos szakértőjét is bevonja, így, ha valaki „szerez” egy igazolást, még nem biztos, hogy sikerül visszatérítenie a befizetett összeget, sőt, akár még bíróság elé is kerülhet, biztosítási csalás miatt. Ha például azért hiúsul meg az nyaralás, mert az utazók időközben szakítanak, vagy hasonló, akkor nem számíthat visszatérítésre.

Repülőjegyek

A legolcsóbb repülőjegyek nem törölhetők, nem módosíthatók. Ám bizonyos helyzetekben érdemes megkeresni a légitársaságot – ha súlyos egészségügyi probléma miatt hiúsulna meg az utazás –, hogy méltányosságból utalja vissza a pénzt, vagy tegye lehetővé, hogy a befizetett összeget egy későbbi időpontban felhasználhassuk a légitársaság járatain. Vagyis állítson ki egy vouchert arra az összegre – ezt egyébként sok esetben meg is teszik, ám ehhez minden esetben írni kell a légitársaságnak.

Szállások

A hoteleknél is hasonló a helyzet, mint a légitársaságoknál, azzal a különbséggel, hogy sok olyan tarifa van, amely akár az érkezés napjáig lemondható (sokszor este hatig van erre lehetőség), igaz, ezek általában picit drágábbak, mint azok, amelyeket azonnal ki kell fizetni, és nem is lehet módosítani és törölni sem. Ha ilyen, rugalmatlan tarifás szobát foglaltunk, és nem tudunk utazni, akkor is érdemes megkeresni a szállodát, a legtöbb esetben elfogadják a méltányossági kérelmet.

Biztosítás

Ha a legnagyobb biztonságot sze­retnénk, akkor érdemes sztor­nóbiztosítást (is) kötni, mely egyik fontos eleme, hogy általában csak a foglaláskor lehet igényelni, utána már nem – kivéve, ha valakinek éves csomagja van, akkor az egész évben érvényes lehet. Az alap sztornóbiztosítás csak a valóban súlyos – a cikk elején részletezett – problémákra nyújtanak védelmet. Azonban ma már elérhető olyan biztosítás is, amely bármilyen törlésre fedezetet nyújt, igaz, csak akkor, ha az utas teljesíti a feltételeket. Az ilyen biztosítást a leggyakrabban a prémium bankkártyákhoz adják, de akár külön is lehet kötni. Ha ilyennel rendelkezünk, akkor bármilyen okkal lemondhatjuk az utazást, a kártyával foglalt és kifizetett szállások, repülőjegyek, belépők, utazással kapcsolatos kiadások költségének 70 százalékát visszatéríti a biztosító – az önrész ez esetben 30 százalék.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?