Utazz

Megtermékenyítették a Prágai Állatkert egyik ázsiai oroszlánját

Mesterségesen megtermékenyítették a Prágai Állatkert egyik ázsiai oroszlánját, Ginnit szerdán. A beavatkozást azután végezték, mert sikertelenek voltak a korábbi pároztatási kísérletek: az állatkertben élő hím Jamvan és a két nőstény, Ginni és Suchi nem szaporodott természetes úton.
MTI

2019. január 4. 00:31

Ginni. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha - Képarchívum

"Jamvan nem elég domináns, nem akar párosodni, vagy ha megpróbálja, elkergetik" - mondta Pavel Brandl, az állatkert emlősökkel foglalkozó szakértője. A veszélyeztetett ázsiai oroszlán kicsit kisebb, mint afrikai rokona, és bár a vadonélő populáció némileg növekedett, az indiai Gudzsarát tartományban lévő Gir természetvédelmi területen, egyetlen természetes élőhelyükön mintegy 600 egyed él. 

Az állatokat veszélyezteti az orvvadászat és a betegségek is: az elmúlt évben 24 pusztult el betegség miatt. Európában 143 ázsiai oroszlán él fogságban, de mindannyian 11 őstől származnak, ami limitálja a génállományt.  "Az időzítés tökéletes volt, a behelyezés tökéletesen zajlott" - mondta Thomas Hildebrand, a berlini Leibniz Vadkutató Intézet munkatársa, az eljárást végző német és cseh szakértőkből álló csoport tagja. Cseh kollégái azonban óvatosabban fogalmaztak. 

"Általánosságban elmondhatjuk, hogy a természetes párosodáshoz képest kisebbek az esélyek" - mondta Roman Vodicka, az állatkert főállatorvosa. A megtermékenyítési eljárást korábban alkalmazták már nagy emlősöknél, például elefántoknál és rinocéroszoknál, nagymacskák esetében azonban ritka.  Szeptemberben egy afrikai oroszlán mesterséges megtermékenyítéssel fogant kölyköt hozott világra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Mistrík örül, hogy Menyhárt is őt támogatja

Halálos áldozata van Nyitrán az influenzának

Az Új Szó szerdai mellékletében: Hogyan válasszunk középiskolát?

Külföldön már háromszor nyert

Az elégedetlen gazdák bevonultak Pozsonyba

A kilencvenkettesek nagy dobása

Legfrissebb galériák
Olvasta már?