Jó hír! Szinte bármikor foglalhatunk, mindig van akciós ár

Mindegy mikor, csak jöjjenek, foglaljanak a turisták…

 Felborultak a foglalási szokásaink – ehhez pedig alkalmazkodtak a szállodák és a légi­társaságok is, így egy időre búcsút mondhatunk az egy évvel ezelőtti trendeknek, neveze­tesen, hogy minél korábban fog­lalunk, annál jobb árat kapunk, illetve ha későn, pl. indulás előtt néhány héttel, nappal vesszük meg a repülőjegyet, szállást, akkor az lényegesen többe kerül.

Korábbi gyakorlat

A járvány előtt az volt a gyakorlat, hogy minél közelebb kerültünk az utazás időpontjához, annál bizto­sabb volt, hogy a jegyek, szállo­dai szobák sokkal többe kerültek, mintha legalább egy, de inkább két hónappal korábban foglaltunk volna. Ennek oka a légitársaságok­nál az volt, hogy a legolcsóbb ta­rifaosztályok esetében mindig meg volt határozva, hogy mennyivel az indulás előtt kell megvásárolni a jegyet. Például a legolcsóbb, azaz az akciós jegyeknél ez akár 7–14 nap is lehetett. A légitársaságok ugyanis azt gondolták, hogy ha valaki az utolsó pillanatokban fog­lal, az valószínűleg üzletember, és/ vagy nagyon fontos az utazás, így kifizeti a lényegesen magasabb árat is – ezzel pedig a bevételt lehetett maximalizálni. Akinek pedig az ár a fontos (a turisták), az később re­pül, vagy már korábban foglal. Eh­hez még hozzájöttek a szezonok, ünnepek, ilyenkor a legolcsóbb osztályokat nem is kínálták, ami például főszezonon kívül 20 euró, az a csúcsidényben legalább 40-50 euró volt. Hasonló elven működ­tek a szállodák is, igaz, a hotelek­nél néha előfordultak last minute akciós ajánlatok, de erre nem lehe­tett számítani, így aki olcsón akart foglalni, az jóval az érkezés előtt tette ezt meg.

Járvány után, mindig akció

A koronavírus-járvány utáni idő­szakban ez az eddigi rendszer borult fel – ennek oka, hogy az utasok csak félve, általában egy-két héttel, de legfeljebb egy hónappal az indulás előtt foglalnak repülő­jegyet, szállást pedig csak az utolsó tíz napban. Ehhez alkalmazkodtak a légitársaságok – legyen szó fapa­dos vagy hagyományos fuvarozó­ról – és a szállodák is. Ha repülő­jegyet szeretnénk vásárolni, akkor sok esetben egy-két nappal az in­dulás előtt is ugyanannyiért (vagy csak pár euróval többért) tudunk foglalni, mintha két héttel vagy egy hónappal később, augusztus végén vagy szeptember közepén utaznánk. Csak néhány, általunk vizsgált célállomás esetén volt na­gyobb a különbség (ennek oka, hogy pl. adott napon csak egy já­rat van, az könnyebben megtelik). Eltűnt a főszezoni felár is, hiszen most minden légitársaság, szálloda azon van, hogy senkit se riasszanak vissza a magas árak. Az üzletembe­rek pedig nem utaznak, így nincs ok arra, hogy az indulás előtti na­pokon kivezessék az akciós árakat. A légicégek, hotelek újkori mottó­ja: mindegy mikor, csak jöjjenek, foglaljanak a turisták…

Ha tehát a napokban, a következő hetekben szeretnénk utazni a kör­nyező országokba vagy az európai célállomásokra, akkor nem kell elkapkodni a foglalást, sőt, az is le­het, hogy hétfőn, kedden találjuk csak ki, hogy utazunk, és mégsem lesz drágább…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!