Utazz

Ibizán érdemes elveszni

Péter Mária Rimaszombatból indult, ám bejárta a világot. Élt már Arubán, Mexikóban, Floridán, Cipruson, Olaszországban, Moszkvában és a Channel-szigeteken, dolgozott óceánjárón is, de a legkedvesebb számára a mostani lakhelye, Ibiza. „Elvileg közel van az otthonhoz is, és a szigeten mindened megvan, amire szükséged lehet” – magyarázza, hogy mivel is fogta meg a sziget.
Bőd Titanilla

2019. április 26. 00:45

- Képarchívum

Melyik látványosság nyűgözte le a legjobban?

Nem tudnék kiválasztani csak egy konkrét látványosságot, mert ennek a szigetnek lelke van, és bárhova mész, megragad valamivel. A sziget próbálta megtartani a varázsát, és nem a turistákhoz idomulni. 

 

Mi sokkolta a leginkább?

Semmi sem sokkolt, ami viszont nagyon tetszik, hogy ezen a szigeten az emberek nyitottak mindenre és mindenkire, legyen egyszerű, szegény vagy híres és gazdag. Mindenki egyforma. Rengeteg híresség megfordul itt, de az emberek nem zaklatják őket.

 

Melyik a legfurcsább helyi szokás?

Nem furcsának, inkább tipikusnak nevezném a szombati vásárnapokat a tipikus ételekkel és a helyi tánccal, a „ball pagés”-szal.

 

Melyik helyi étel ízlik a legjobban?

Imádok minden tengeri herkentyűt, de a legkedvesebb ételem az úgynevezett „buillis de pez”, ami a halleveshez hasonlít. 

 

Mit vezetne be itthon is?

Talán azt, hogy az emberek többet járjanak össze, legyenek nyitottabbak a „másságra”. A helyiek itt se sokkal gazdagabbak, mint otthon az emberek, de mindig lemennek egy bárba vagy étterembe, és órákat beszélgetnek egymással. Otthon ezzel szemben délután öt után a város halott. 

 

Mi hiányzik a legjobban itthonról?

A család. Meg talán a séta a hegyekben. 

 

Milyen jó tanácsot adna egy turistának?

Azt tanácsolnám mindenkinek, hogy ne csak nyáron jöjjön, és ne csak a tipikus látványosságokat nézze meg. Bátran „vesszen el” a szigeten, és biztosan olyan helyeket fog találni, amelyek az útikönyvekben nem szerepelnek. Ibiza arról lett híres, hogy a 60-as években rengeteg hippi lepte meg a szigetet. Szabadon élhettek, mindent megtaláltak, amire szükségük volt: kontaktus a természettel, jó klíma, ráadásul akkoriban nem volt annyira turisztikus a sziget. Sok olyan sarkot találtak a szigeten, ami mágikus és „szűz” a maga nemében, és természetesen nem hagyhatjuk ki a drogokat sem. A helyiek pedig elfogadták őket. Freddie Mercury kedvenc helye volt ez a sziget. Néhány tipikus hippi hely máig létezik: Atlantis, Punta Galera, Benirras, Casita Verde, és tipikus hippi piacokat is találunk.

 

 

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+5
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?