Utazz

Húsvétkor sztrájkolnának a Ryanair dolgozói

A húsvéti ünnepi hétre várja a Michael O’Leary a Ryanair dolgozóinak munkabeszüntetését, erről nemrég ő maga beszélt. Az ír ultra low-cost légitársaság híresen szabad szájú vezére szerdán Lisszabonban elmondta, a húsvéti időszakra az egyik ír pilótaszakszervezet, és a portugál légiutaskísérők érdekképviselete tervez munkabeszüntetést.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. február 28. 11:03

Húsvétkor sztrájkolnának a Ryanair dolgozói
- Képarchívum, illusztráció

A húsvéti ünnepi hétre várja a Michael O’Leary a Ryanair dolgozóinak munkabeszüntetését, erről nemrég ő maga beszélt. Az ír ultra low-cost légitársaság híresen szabad szájú vezére szerdán Lisszabonban elmondta, a húsvéti időszakra az egyik ír pilótaszakszervezet, és a portugál légiutaskísérők érdekképviselete tervez munkabeszüntetést.

A vezérigazgató pár hete már jelezte, a tavaszi és a nyári időszak során a cég működésében felléphetnek zavarok, sor kerülhet járattörlésekre is, mivel a szakszervezetekkel folytatott tárgyalások elakadtak, a potenciálisan érintett járatokról azonban sem akkor, sem most nem árult el részleteket.

O’Leary szerint a cég inkább elviseli azt, hogy a sztrájkok időpontjában való bizonytalanság miatt kevesebben repülnek velük, minthogy engedjenek a nevetséges szakszervezeti igényeknek – írja a Reuters.

Nem ez az első eset, hogy a Ryanair dolgozói munkabeszüntetésre készülnek. Legutóbb a karácsonyi időszakra terveztek hasonló akciót, akkori törekvéseiket a cég azzal hárította el, hogy 32 éves történetében először elismerte a szakszervezetek jogait, és tárgyalóasztalhoz ült velük.

A légitársaság jelenleg hét országban tárgyal a hajózó- és kabinszemélyzetek szakszervezeteivel, de eddig csak a brit BALPA-val, és az egyik portugál egyesülettel sikerült egyességre jutnia a pilóták béremeléséről.

A szintén portugál, légiutaskísérőket tömörítő SNPVAC nevű szervezet a bérek emelése mellett jobb munkakörülményeket, és több megbecsülést szeretne kivívni tagjai számára. A légitársaság szerint viszont már az eddigi ajánlatuk is Európán belül a legjobb helyzetbe hozná a stewardesseket.

A szervezet viszont továbbra is munkabeszüntetést tervez, először március végén három napra, majd április elején újabb három napra hirdetnének sztrájkot a portugál Ryanair-alkalmazottak.

Eközben az ír FORSA / IALPA szervezetek is egyértelműen elutasították a cég béremelési ajánlatát, és azt szeretnék elérni, ha a cég kizárólag velük tárgyalna bérekről, és erről kollektív szerződés születne.

Közben lemondásra szólította fel Michael O’Leary-t, a Ryanair vezérigazgatóját egy, a pilótákat képviselő szakszervezet, mert információik szerint újabb járattörlésekre készül a cég.

A Sky hírcsatorna a főként az európai pilótákat nem hivatalosan képviselő Európai Munkavállalókat Képviselő Tanács (EERC) egy levélben úgy fogalmazott, hogy O’Leary nem tudta megakadályozni a pilóták elvándorlását más légitársaságokhoz, még úgy sem, hogy decemberben a cég markáns stratégiaváltást eszközölt és elismerte az addig lenézett szakszervezeteket.

A Reuters hírügynökség által ismert levélben az áll, hogy a cég vezetése egyre többet akarja dolgoztatni a még meglévő pilótákat, elvárják tőlük, hogy a szabadnapjukon is dolgozzanak. Ez viszont újabb pilóta felmondásokhoz vezet.

Michael O’Leary már elismerte, hogy a sztrájkhullám húsvétra is elhúzódhat, ennek elkerülése érdekében az EERC már mediátorszerepet is vállalt.

A légitársaság azt közölte, hogy az EERC levelének semmilyen valóságalapja nincs, a pilóták 80 százaléka elfogadta a 20 százalékos béremelést, és nem foglalkoznak az „úgynevezett EERC-vel sem”.

Mist ismert, pilótahiány miatt a Ryanair több ezer járatot volt kénytelen törölni először a karácsony előtti időszakban, majd a téli menetrend végéről, illetve a nyári menetrendből is ki kellett iktatnia néhány járatot. Indokolásuk szerint azért, hogy a járatok pontossága újra 90 százalék fölé emelkedjen.

Ugyanakkor később O’Leary is elismerte, hogy a szabadságolások miatt kellett a járatokat törölni. Ennek hátterében pedig az élénk pilótaelvándorlás áll, a szabadságra menő pilóták helyett ugyan nincs, aki dolgozzon. (Airportal)

 

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: két új fertőzöttet találtak tegnap Szlovákiában

Boris Kollár

Mégis lesz bizalmi szavazás Kollár ügyében, valószínűleg ő maga tesz rá javaslatot

A RegioJet bővítené a Pozsony és Komárom közötti járatokat

RegioJet: leállhat a vonatforgalom a Komárom–Pozsony vonalon

koronavírus

Ez a COVID-19-vizsgálat leggyakoribb oka Szlovákiában

ddd

Nyolcvan éves Ringo Starr

koronavírus koncert

Mától új szabályok vonatkoznak a tömegrendezvényekre

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.