Utazz

Eltűnt Málta egyik jelképe

Mától Málta már nem ugyanaz, ami régen volt. Összedőlt az Azúr Ablak, Gozo szigetének lenyűgöző látványossága. Nem bírta a tenger ostromát. A térségben tomboló viharban egy iszonyú erejű hullám magával rántotta a kőhidat és a tengerben álló oszlopot is. Eltűnt, mintha sosem létezett volna. A hírt Málta miniszterelnöke, Joseph Muscat is megerősítette.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. március 8. 18:35

Mától Málta már nem ugyanaz, ami régen volt. Összedőlt az Azúr Ablak, Gozo szigetének lenyűgöző látványossága. Nem bírta a tenger ostromát. A térségben tomboló viharban egy iszonyú erejű hullám magával rántotta a kőhidat és a tengerben álló oszlopot is. Eltűnt, mintha sosem létezett volna. A hírt Málta miniszterelnöke, Joseph Muscat is megerősítette.

Ezt a természeti képződményt mindenki ismeri, hiszen rendszerint beválogatták a kötelező látnivalók közé, filmrajongóknak a Trónok harcából lehet ismerős. Azok közé a szerencsések közé tartozom, akik élőben is megcsodálhatták az Azúr Ablakot. 2015 szeptemberében merültem is itt, sőt elúsztunk a boltív alatt. A turistákat elméletileg már évekkel ezelőtt kitiltották róla, mégis rengeteg videó kering a világhálón, amint emberek vetik le magukat a szikláról a tengerbe. Óriási szívfájdalom ez a máltaiaknak, hiszen a híd, amely 28 méter magasan ívelt a partra merőlegesen a tengerben álló oszlopig, az ország egyik jelképe volt. A viharok lassan pusztították. Noha 2013-ban egy geológiai vizsgálat még megállapította, nincs veszélyben, ám azóta többször figyelmezettek, az erózió gyorsabb, mint várták és nem kíméli a mészkőképződményt, számolni kell az összeomlásával. Talán senki sem gondolta, hogy ez ilyen hamar bekövetkezik. Légifelvételeken már tavaly repedéseket fedeztek fel a kőhídon, évek óta nagyobb szikladarabok zuhantak róla a tengerbe. Szakemberek agyaltak azon, hogy megfizethető megoldást találjanak a megmentésére. Ha volt is ötletük, elkéstek vele. Ahogy a máltai miniszterelnök fogalmazott, az erózió hozta létre, az erózió lett a veszte. Az Azúr Ablak örökre eltűnt, mint tavaly az egyik legismertebb marokkói természeti látnivaló, a legzirai sziklaívek egyike. A természet csodálatos dolgokat képes létrehozni, de mindent elsöprő pusztításra is képes, amit nem tudunk megakadályozni. (szm)

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
sulik

Sulík megbuktatná a kormányt

ds

Ezeknek a polgároknak az év végéig új személyi igazolványt kell kérvényezniük!

f

„Mindenért Amerika tehet” – a Politico utánanézett, miért terjedt el Európában ez a mondás!

Zoch utcai gázolás

Kis híján tragédiával végződött a volánnál szundikáló sofőr ámokfutása Pozsonyban

dd

Véres történetek a szlovákiai alvilágból...

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.