Utazz

Dániába nyáron érdemes elutazni

A rimaszombati Tinta Szilvia 2010-ben költözött Dániába. Angol párjával Allerød városában él, Koppenhágától nagyjából 30 kilométerre, és egy informatikai és telekommunikációs cégnél dolgozik projektmenedzserként. A dániai rendszert itthon is bevezetné, de azon máig csodálkozik, hogy a dánok már 15 fokban pólóban-rövidnadrágban flangálnak.
Bőd Titanilla

2019. március 8. 00:30

- Képarchívum

Melyik látványosság nyűgözte le a legjobban?

A színes házikók Koppenhága központjában, a Nyhavnban, azaz az új kikötőben. Imádok nyáron arra sétálgatni, és a dán nyár ízét, illatát és atmoszféráját magamba szívni. Olyankor a kikötő tele van turistákkal és helybeliekkel, akik a kikötő kávézóiban, éttermeiben csevegnek, vagy éppen sétálgatva élvezik a jó időt.

 

Mi sokkolta a leginkább?

Amikor először jártam Dániában, nagyon meglepődtem azon, hogy itt szinte mindenki beszél angolul: gyerekek, felnőttek, idős emberek a társadalom minden rétegéből, úgyhogy a dán nyelvre tulajdonképpen nincs is szüksége az embernek ahhoz, hogy megértesse magát. De persze nagyon fontos, hogy az ember megtanulja a dán nyelvet az integrálódás miatt. A legtöbb dán azért beszél jól angolul, mert itt az idegen nyelvű filmeket, TV-műsorokat az eredeti nyelven sugározzák, és dán nyelven feliratozzák, így sokat hallják az angol beszédet. Az árak is sokkoltak. Egy turista számára Dánia nem olcsó mulatság. Ha viszont az ember itt él és dolgozik, az árak normálisnak számítanak, mivel a fizetésekhez mértek.

 

Mi a legfurcsább helyi szokás?

Én azon döbbentem meg, hogy a dánok 15 fokos melegben (hidegben – ki hogy érzi…) már pólóban és rövidnadrágban sétálgatnak.

 

Melyik helyi étel ízlik a legjobban?

A tipikus dán édes péksütemények, amit ők spandauernek neveznek, és különösen nagy élvezettel fogyasztják reggelire, főleg hétvégén, amikor összejönnek a barátokkal, családtagokkal, és egy jó kávé mellett élvezik a fincsi péksüteményeket.

 

Mit vezetne be itthon is?

Az egész dániai rendszert – a fizetésektől kezdve az adófizetésen keresztül a szociális politikáig. Az adókból befolyt pénz helyes és igazságos felhasználását is bevezetném. De a mostani helyzetre alkalmazva talán leginkább a szociális és munkanélküli segélyek szabályait venném át – itt, Dániában nagyon szigorúan veszik a dolgot, így szinte lehetetlen visszaélni a rendszerrel, és „ingyen” pénzhez jutni annak, aki nem akar dolgozni.

 

Mit nem tud ott soha megszokni?

Talán a hosszú és sötét dániai teleket. Mivel körbe vagyunk véve a tengerrel, sokkal enyhébbek a telek itt, mint otthon. Nem sokat hull a hó, esős, ködös, nyirkos napok vannak, nagyon kevés napfénnyel.

 

Mi hiányzik a legjobban itthonról?

A családom.

 

Milyen jó tanácsot adna egy turistának?

Szerintem Dániát a nyári időszakban a legjobb meglátogatni, amikor hosszúak a nappalok, és reggel 4–5 órától szinte este 11-ig világos van. Az időjárás is kedvező. Ilyenkor az embernek több ideje van a nevezetességek meglátogatására, és a nyári meleg, napos időben egy koppenhágai hajós városnézés is nagyon kellemes. Mindenképpen érdemes az interneten olvasgatni, és megnézni, mit szeretne látni az ember. A közkedvelt látványosságok megtekintésére érdemes előre megvenni a jegyeket, hogy elkerüljék az órákig tartó sorban állást. 

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+4
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Új frekvenciákat kapott a Pátria rádió

Finnország és Csehország az elődöntőben

21 millió euró miatt kockáztat 895 milliót a magyar kormány

5 év Érsekújvár volt polgármesterének

Az oroszok az amerikaiakat is legyőzték

Miből tartsuk el a gyerekünket?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?