Utazz

Börtönbüntetés hamis Tripadvisor-értékelésért

Az olasz bíróság kilenc hónap börtönbüntetéssel sújtotta egy itáliai vállalkozás vezetőjét, mert pénzért cserébe hamis véleményeket tett közzé a TripAdvisoron.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. szeptember 17. 02:17

Az olasz bíróság kilenc hónap börtönbüntetéssel sújtotta egy itáliai vállalkozás vezetőjét, mert pénzért cserébe hamis véleményeket tett közzé a TripAdvisoron.

Eddig is kerültek fel fals vélemények a világ egyik legbefolyásosabb utazási weboldalára, de ez a büntetés szokatlanul súlyos - írja a Turizmus.com szakmai portál. A hamis véleménynyilvánítás csalásnak minősült, de ez az első alkalom, hogy valakit emiatt börtönbe csuknak – jelentette be a TripAdvisor egyik jogtanácsosa. 

A fizetett értékelésekkel való visszaélés nemcsak tisztességtelen, de számos országban törvényellenes is. 2015-ben a visszaélések kivizsgálását végző csapat fedezte fel a PromoSalento nevű új, illegálisan működő olasz vállalkozást, amely hamis értékelések közzétételét kínálta vendéglátóipari vállalkozásoknak, hogy TripAdvisor-profiljukat népszerűsítsék. Ugyanakkor számos olasz vállalkozás továbbította az illegális szolgáltatást hirdető e-maileket, ezzel pedig elkezdődött egy nyomozás, amelynek eredményeképp a PromoSalento működtetője börtönbe került.

Amennyiben hasonló esetekben egy cég továbbra is gyanús tevékenységet folytat, a következő lépés a vörös jelvény elhelyezése. Ez a TripAdvisor profilján megjelenő figyelmeztetés felhívja az utazók figyelmét arra, hogy az adott vendéglátóhely csalni próbált az értékelésekkel kapcsolatban. A figyelmeztetésben az is szerepel, hogy milyen típusú visszaélésre derítettek fényt.

A vörös jelvény alkalmazása előtt a Tripadvisor minden esetben felveszi a kapcsolatot a vállalkozásokkal. Amint az a Tripadvisor oldalán is olvasható, a PromoSalento-üggyel kapcsolatban számos vállalkozás hajlandó volt információval segíteni a vizsgálatot. Ez lehetővé tette, hogy bizonyítékot gyűjtsenek, beleértve a kifizetések igazolását, a banki tranzakciókat és a szolgáltatásról kiállított nyugtákat.

A PromoSalento esetében az olasz Postai és Távközlési Hatóság (Postal and Communications Police) már korábban nyomozást indított a vállalkozással kapcsolatban. 2018 júniusában a leccei büntetőbíróság bűnösnek ítélte a PromoSalento tulajdonosát hamis személyazonossággal elkövetett csalások bűntettében. A bíróság az elkövetőt 9 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, valamint 8000 euró kifizetésére kötelezte a költségek és károk megtérítésére.

Az ügyben hozott ítélet mérföldkő lehet az internethasználók életében

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Hol itt az igazság?

Az ország nagy részén talaj menti fagyokra kell számítani

Elhozta a három pontot Nagymihályból a DAC

Ütések, migránsok, kivezényelt gyerekek – EP-kampány Magyarországon

Sűrű füst, kiabálás és vér - egy utas számolt be a pozsonyi buszbalesetről

Négyszáz program a Budapesti Könyvfesztiválon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?