Az online foglalás buktatói

<p>Egyre&nbsp; több turista szervezi egyénileg az utazását, az interneten foglalja le a szállodát, a repülőjegyet, az autókölcsönzést stb. Ám a legtapasztaltabbak is tudják, hogy az OK megnyomása után nincs visszaút, vagy ha mégis, akkor az nagyon drága.</p>

SZABÓ LÁSZLÓ

Bár nagyon sok magyar vagy szlovák nyelvű repülőjegyfoglaló oldal létezik, sokszor előfordul, hogy a legjobb ajánlat mégis a légitársaság oldalán van, azonban ezek sok esetben csak angol nyelvűek. Így a legnagyobb gondot az okozhatja, hogy az utas nem tölti ki pontosan a foglalási adatokat. Az egyik legnagyobb probléma, ha rosszul írja be a nevet, vagy pedig ha nem úgy írja be, mint ahogy az az útlevélben szerepel. De még ennél is nagyobb baj lehet, ha felcseréli a kereszt- és a vezetéknevet. Tehát a „first name” mezőbe minden esetben a keresztnevet kell írni, míg a „last name” mezőbe kerül a vezetéknév. Ha fordítva írja be, akkor könnyen előfordulhat, hogy a check-in pultnál a légitársaság alkalmazottja megtagadja az beszállást. Az európai járatok esetében előfordulhat, hogy ezt elnézik, de a tengerentúli utazások során szinte biztos, hogy nem engedik fel a gépre. Ilyenkor két megoldás létezik, vagy felháborodva lemondja az utazást, vagy pedig új jegyet vásárol, az aktuális áron, ami nagyon drága. Így erre mindenképpen ügyeljen. Ugyanez érvényes azokra az utasokra is, akik nem úgy írják be a foglalásba a nevüket, mint ahogy az az útlevélben szerepel. Például ha a keresztnév az útlevélben „Ladislav”, nem lehet a foglalásba Lászlót írni. A légifuvarozók üzletszabályzatában (amelyre mindig hivatkoznak) ugyanis benne van: legfeljebb hárombetűnyi eltérés lehet a foglalásba, minden további eltérés esetén érvénytelen a jegy. Ha ezt csak a chcek-in pultnál veszi észre, akkor a légitársaság alkalmazottjának jóindulatára vagyunk bízva, lehet, szemet huny a hiba fölött, de akár új jegyet is vásároltathat velünk.

Mielőtt a hitelkártya adatainak megadása után véglegesíti a foglalást, mindenképpen nézze meg a jegy szabályait. Minden repülőjegynek ugyanis külön tarifája van, és minden módosítás annak függvénye, hogy abban mi szerepel. Általánosságban elmondható, hogy minél olcsóbb a jegy, annál kisebb az esélye annak, hogy azon bármit (pl. indulás/érkezés napját) változtatni tudunk. Ha mégis, akkor csak egy nagyon drága illeték kifizetése esetén lehetséges. Nemzeti légitársaságok a névváltoztatást semmi esetben sem engedélyezik, a fapadosok illeték fejében ezt lehetővé teszik.

Ugyanilyen fontos a dátum is, ebben sem lehet tévedni, mert a foglalás elküldését követően ezen sem tudunk változtatni. Ha mégis, akkor nemcsak egy méregdrága illeték kifizetését követően nyílik erre mód, de a két jegyár közötti különbséget is ki kell fizetnie.

A szálloda foglalása esetén sokkal jobb a helyzet, hiszen azt a legtöbb oldalon akár egy nappal a tervezett érkezés előtt le tudjunk mondani – díjmentesen. De ugyanígy ingyenes a dátum módosítása is, azaz sokkal rugalmasabban működik, mint a légitársaságok rendszere. Itt csak arra érdemes figyelni, hogy olyan oldalon foglaljon, amely nem zárolja a foglalás összegét a kártyánkon már a foglalás napján. A szállás foglalásánál is el kell olvasni a pontos szabályokat, mert előfordulhat, hogy törléskor is felszámolják az első éjszaka teljes árát.

Szakemberek szerint helytelen a jelenlegi gyakorlat, hogy a foglalás elküldése után az utas már semmit sem tud tenni a jeggyel. Ezért több szervezet is összefogott, és együtt kérték a légitársaságokat, változtassanak a jelenlegi gyakorlaton, és tegyék lehetővé az utasoknak, hogy 24 órával a foglalás elküldését követően változtatni tudjanak a jegyen, vagy pedig ha úgy alakul, akkor azt – minden illeték megfizetése nélkül – törölni tudják. Sok légitársaság már reagált erre, és bevezette a 24 órás türelmi időt. Most már csak az a kérdés, hogy ennyi idő alatt el tudjuk-e érni kérésünkkel a légitársaság ügyfélszolgálatát.

Egyelőre azonban ajánlott az óvatosság, és a pontosság. Így minden foglalás elküldése előtt még egyszer nézze át az összes adatot, nevet, dátumot, hogy az OK megnyomásával után pontosan olyan foglalást hagyjon jóvá, amit szeretett volna.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!