Utazz

Az ellenállhatatlan amerikai főváros

Az Amerikai Egyesült Államok (USA) fővárosa, Washington D.C. az Államok egyik legikonikusabb városa. Ezt a címet nemcsak a fővárosi rang miatt érdemli meg ez a hely, hanem az egyedi jellege miatt is. Hiszen az egyediség szinte minden szinten megnyilvánul: a hatalmi ágak jelenléte, a meghatározó történelmi helyszínek, a különleges múzeumok, és még sorolhatnánk. Az is fontos szempont, hogy az amerikai főváros nagyon emberléptékű, varázslatos részei akár egy hosszú hétvége alatt is bejárhatók.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. február 14. 01:01

Az Amerikai Egyesült Államok (USA) fővárosa, Washington D.C. az Államok egyik legikonikusabb városa. Ezt a címet nemcsak a fővárosi rang miatt érdemli meg ez a hely, hanem az egyedi jellege miatt is. Hiszen az egyediség szinte minden szinten megnyilvánul: a hatalmi ágak jelenléte, a meghatározó történelmi helyszínek, a különleges múzeumok, és még sorolhatnánk. Az is fontos szempont, hogy az amerikai főváros nagyon emberléptékű, varázslatos részei akár egy hosszú hétvége alatt is bejárhatók.

 

Nézzek meg hát együtt, miért is olyan egyedülálló és ellenállhatatlan Washington D.C., vagy ahogy az amerikaiak emlegetik, egyszerűen csak DC.

 

A legfontosabb tudnivalók Washingtonról

A város az ország első elnökéről, George Washingtonról kapta a nevét, és 1790 óta tekintjük az Államok fővárosának. A város helyét maga George Washington jelölte ki a Potomac folyónál. A Potomac folyó majdhogynem kettészeli a várost, míg az Anacostia folyó és a Rock Creek is a város közigazgatási határán belül folyik. Lakosainak száma közel félmillió, viszont ha már a peremkerületeket is beleszámoljuk, akkor meghaladja az 5 milliót is.

Az amerikai polgár­há­bo­rú idején az angolok felé­get­ték a Capitoliumot, a pénzügyminisztériumot és a Fehér Házat is, az újjáépítési munkálatok csak pár évtizeddel később fejeződtek be. A történések ellenére a város már akkor fontos szerepet töltött be, hiszen itt működött valamennyi közhivatal, közintézmény, minisztérium, és itt volt a kongresszus székhelye is.

Washington D.C. nem tar­tozik egyik amerikai államhoz sem. A D.C. nevet azért használják gyakran, mert egyrészt a területe egybeesik Columbia kerületével (District of Columbia), másrészt, hogy egyértelmű legyen: Washington városáról és nem az USA északnyugati sarkában elhelyezkedő Washington államról van szó.

A város a nemzetközi diplomáciai élet egyik fontos helyszíne, a sajtó és a hírközlés nemzetközi rangú központja, emellett az amerikai tudományos életben is jelentős szerepet tölt be.

A város formája felülről nézve egy csúcsára állított négyszöghöz hasonlít, amelynek mértani közepén helyezkedik el az amerikai elnök rezidenciája, a Fehér Ház (White House). Az utcákon barangolva észrevesszük, hogy az utcák derékszögben keresztezik egymást, és szabályos négyzetrácsot alkotnak. A sugárutak és az utcák kereszteződésében változatos formájú és méretű terek alakultak ki, amik hangulatukkal még szebbé és elragadóbbá teszik a várost.

Az amerikai főváros további érdekessége, hogy itt nincsenek az oly sok amerikai nagyvárost jellemző felhőkarcolók, sem magas toronyépületek. Ennek teljesen egyszerű oka van: a Washington központjában elterülő National Mall parkban található a 169 m magas nemzeti emlékmű, a Washington Monument, s ennél más épület a városban nem lehet magasabb.

A város látnivalóit a legkönnyebben met­róval vagy gyalog járhatjuk körbe, vagy ha már elfáradtunk, akkor kihasználhatjuk a városi biciklihálózat adta előnyöket is.

Ha már tényleg nagyon elfáradtunk, akkor megpihenhetünk a sok kis tér valamelyik kávézójában vagy akár a mostanában nagyon divatos és népszerű vega, vegán helyek egyikén. És hogy a hamburger szerelmesei se maradjanak éhen: a Shake Shack nevű lánc ételei igazán ízletesek, pénztárcabarát árakon.

Vegyük sorra, milyen látnivalói vannak az ikonikus helyszínekkel, nevezetességekkel teli fővárosnak.

 

Capitolium (Capitol)

South Capitol vagy Union Station metróállomásnál 1791-ben George Washington és egy francia mérnök fellovagolt a Capitol Hill nevű kis dombra, és elhatározták, hogy ott fogják felépíteni az amerikai törvényhozás épületét. Az épület a város középpontja is egyben, hiszen itt futnak össze a washingtoni sugárutak.

A 88 méter magas és hatalmas méretű, hófehér kupolával fedett, klasszicista stílusú palotát közel 80 évig építették, végleges formáját 1865-ben nyerte el.

A kupolacsarnok átmérője több mint 30 méter, belső magassága 60 méter. Az épület lépcsőjén tesz esküt a mindenkori megválasztott amerikai elnök.

A kongresszus mindkét kamarája itt ülésezik. A két kamara egymással egyenlő, joguk van megvétózni a másik kamara döntését, és felügyelni a működését.

Amennyiben a két ház támogat egy törvényjavaslatot, az a Fehér Házba kerül, az elnöki irodába.

A lenyűgöző szépségű épület a demokrácia jelké­pévé vált. Törvényhozó in­tézmény és emlékmű is egyben, turisták ezreit vonzza naponta. A Capitoliumba a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az amerikai állampolgárok a szenátusi képviselőjükön keresztül, míg a külföldiek az országuk nagykövetségén keresztül igényelhetnek belépőjegyet.

Az épületbe a hétfőtől szombatig nyitva tartó modern látogatóközponton keresztül léphetünk be, szigorú és többszöri biztonsági ellenőrzésen át. Az üléstermekbe semmilyen elektronikus eszközt nem vihetünk magunkkal, így kénytelenek vagyunk a szemünkkel memorizálni a látottakat. A látogatóközpont csarnokában több tárgyi emléket is kiállítottak: például George Washington tábornok Kongresszusnak írott levelét, de itt látható Roosevelt híres Gyalázat napja beszéde, melyet a Pearl Harbor elleni támadás után mondott, vagy Kennedy Hold-utazással kapcsolatos indítványa.

Az épületben még magyar vonatkozást is találhatunk: egyetlen külföldi politikusnak állítottak szobrot az egyik folyosón, Kossuth Lajosnak.

A Capitoliumból egy alagúton keresztül sétálhatunk át a Kongresszusi Könyvtárba (Library of Congress), ami 21 millió könyvnek, kéziratnak, hangfelvételnek, fényképnek és térképnek ad otthont. Ne hagyjuk ki, mert páratlan élményben lesz részünk.

 

Lincoln-emlékmű (Lincoln Memorial)

Ha még nem fáradtunk el túlságosan a Capitoliumban, akkor vegyük az irányt a Lincoln-emlékmű felé. Az emlékmű felé sétálva vágjunk át a National Mall parkon, ahol a már említett Washington Monument obeliszket és a hatalmas medencét is megcsodálhatjuk.

A Lincoln-emlékmű az Államok egyik legfontosabb és legimpozánsabb épülete, amely egész nap ingyenesen látogatható: itt találjuk Abraham Lincoln ülőszobrát is. Mivel gyönyörű a világítása, érdemes sötétedés után odalátogatnunk. Az emlékművön Lincoln két híres beszédéből olvashatunk egy-egy feliratot. Ha már a beszédeknél tartunk, akkor fontos megemlítenünk Martin Luther King emlékezetes beszédét: Van egy álmom (I have a dream), amely itt hangzott el 1963-ban.

 

Tidal-medence és a cseresznyefa-virágzás

Itt megállva a 43 hektáros Tidal-medencében is gyönyörködhetünk. A Tidal egy mesterséges víztározó a Potomac folyó és a Washington Channel között. Amennyiben tavasszal látogatunk el ide, biztosan ne hagyjuk ki, mert itt rendezik meg minden évben a Nemzeti Cseresznyevirág Fesztivált. A lélegzetelállító élményről a parton sorakozó japán cseresznyefák virágai gondoskodnak.

 

Fehér Ház (White House)

A Fehér Ház alapkövét 1792-ben fektették le, és elsőként John Adams, az USA második elnöke költözhetett be feleségével 1800-ban a neoklasszikus, fehérre festett homokkőből készült, minden bizonnyal a világ legismertebb rezidenciájába.

A kicsinek tűnő épület korántsem olyan kicsi, hiszen 130 terem kapott benne helyet. Az épület középső szárnyában vannak a fogadóhelyiségek, és az elnök és családja lakosztályai. A nyugati szárnyban találjuk az elnöki hivatal irodáit, míg a keletiben a First Lady irodái vannak. A turisták a keleti szárnyon keresztül léphetnek be az épületbe. Látogatására ugyanaz érvényes, mint a Capitoliumra.

 

Az Arlingtoni Nemzeti Temető (Arlington National Cemetery) Arlington metrómegállónál

Az Arlington katonai temetőt a világ egyik leghíresebb sírkertjének tartják. Több mint 400 000 amerikai katona örök nyughelye van itt. Az USA egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő emlékhelyéről beszélünk, amely évente mintegy ötmillió látogatót fogad. Itt fekszik John F. Kennedy elnök (Kennedy-örökmécses) és öccse, Bobby Kennedy is, több tábornok, sőt az amerikai űrhajósokat és feltalálókat is itt helyezték végső nyugalomra.

Ma is folyamatos Arlingtonban a temetkezés. A temetőbe rendszeresen elzarándokolnak az amerikai elnökök és más államférfiak is. Ez szintén egy olyan helyszín, amit az amerikai filmekből ismerhetünk, egyben rendkívüli nyugalmat árasztó és megható hely is. A teljesen szimmetrikus, csillogó fehér sírkövek fölött elnézve még a Potomac folyót és a Pentagon épületét is láthatjuk.

 

Smithsonian Intézet, a múzeumok negyede (Smithsonian Institution) L’Enfant Plaza vagy Smithsonian metrómegállónál Washingtonban található a világ legnagyobb múzeumkomplexuma, a Smithsonian Intézet, amelyhez 19 múzeum és 9 kutatóközpont tartozik. Nem utolsósorban ezek közül szinte mind ingyenesen látogatható.

Az egyik legnépszerűbb a Nemzeti Légügyi és Űrkutatási Múzeum (National Air and Space Museum), amelyet Amerika születésének 200. évfordulójára nyitottak meg. A statisztikák szerint évente többen látogatják meg, mint a világ más híres múzeumait együttvéve.

A Milestones of Flight (a repülés mérföldkövei) te­rem a legnépszerűbb, ahol a Wright fivérek első motoros gépét, a Lindbergh-repülőgépet találjuk, de megcsodálhatjuk az Apollo 11 parancsnoki modulját is, amelyből az első ember a Holdra lépett.

Külön teremben láthatjuk a II. világháború repülőit és az űrrepülés eszközeit.

 

Washington tényleg különleges hely, és akkor még nem beszéltünk a csábos utcákról. Nyugodtan vesszünk el a Georgetown negyed utcáin barangolva, de azt a részt se hagyjuk ki, ahol a nagyköveti, állami rezidenciák vannak.

 

Zászlós Ágnes

Önnek ajánljuk

Az EB büntetné Szlovákiát egy régi kartell miatt

Algériára új aranykor köszönthet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?