Utazz

Az éjféli napfényt nehéz megszokni

A füleki Hlodan Nagy Gabriella 8 éve érkezett a párjával Svédországba, ahol nagyon tetszik neki a szülői szabadság megoldása, a fehér éjszakákért viszont nem mindig rajong.
Bőd Titanilla

2019. július 9. 13:30

- Fotó: shutterstock.com

„A prágai Károly Egyetem orvosi szakának elvégzése után gondoltuk, szerencsét próbálunk, nyelvismeret és munkahely nélkül nekivágtunk a nagyvilágnak. Érdekesen lett szállásunk is. Kb. 25 svéd nyelvű apróhirdetésre jelentkeztem angolul, és csak egy válasz érkezett: Beszélsz magyarul? Így lettünk Zsolt fölösleges szobájának albérlői egy pár hónapig, majd Lappföldre költöztünk” – meséli nem mindennapi élményeit Gabriella, akinek férje sebészként dolgozik, ő maga pedig családi orvos, bár most épp a harmadik gyermekükkel van otthon.

Melyik látványosság nyűgözte le a legjobban?
A sarki fény! Még így évek után is kint állunk és csodáljuk. Nagyon ritka, még Lappföldön is.

Mi sokkolta a leginkább?
Hogy a svédek a semmiből is látványosságot csinálnak, és érdeklődést is keltenek. Követed a forgalmas főútról megjelölt „tanulmányi ösvényt”, ahol öt kilométer után találsz egy információs táblát, és fordulhatsz vissza. Se egy kilátó, se semmi. De a roncstelepen nyílt palacsintázó se rossz... A másik meglepő dolog az volt, mennyire betartják a „fiká”-t. A tízórai/uzsonnai kávészünet kihagyhatatlan. Ha nem érsz rá fikázni, az azt jelenti, túlterhelt vagy, ez a rossz munkahely legpontosabb ismertetője.

Melyik a legfurcsább helyi szokás?
Hogy bárhol és bármikor leveszik a cipőjüket. Előadások alatt, vonatkupéban, attól függetlenül, hogy már egy napja utaznak, és a lábszaguk könnyfakasztó.

Melyik helyi étel ízlik a legjobban?
A lazac bármely formája. Sült, hidegen vagy melegen füstölt, mind nagyon ízletes. A svéd ételkultúrához hozzátenném, hogy ritkán főznek, inkább csak félkész ételeket melegítenek, vagy menzán, gyorsbüfében étkeznek.


 

gabi
A hó Lappföldön néha a ház tetejéig ér, ezt Nagy Gabriella is megtapasztalta (N. G. archívuma)

Mit vezetne be itthon is?
A szülői szabadság reformját. Svédország szociális állam, a családok többsé-gében kettőnél több gyermek születik. Sokat adnak a családi életre. A szülők osztoznak a szülői szabadságon, amit napra számolnak, és a gyermek 12 éves koráig kivehető. Sokan például a nyári szünetben akár két hónap szabadságot is ki tudnak így venni. Ha a szülő három hónappal előre igényli a szülői szabadságot, a munkáltató nem mondhat nemet. Ezenkívül sokan élnek a részmunkaidő lehetőségével, míg kicsik a gyerekek.

Mit nem tud ott soha megszokni?
Az éjféli napfényt. Nagyon nehéz ágyba kerülni, elaludni, mert nagyon csalóka, hogy világos van. A téli hosszú sötét időszak könnyebb, hiszen sötétben indulunk iskolába, munkába és sötétben érkezünk, így mindegy, hogy 14 órakor vagy 16.30-kor sötétedik. Múlt héten ünnepelték a svédek a nyári napfordulót (Midsommar), ami majdnem olyan nagy ünnep, mint a karácsony! Egyes társaságok még mindig betartják a régi szokást: addig kell/lehet inni, míg a nap le nem megy. A nap viszont ilyenkor egész éjjel világít!

Mi hiányzik a legjobban itthonról?
Egyértelműen a család és a barátok.

Milyen jó tanácsot adna egy turistának?
Svédország nyáron és télen a legszebb, a tavasz körülbelül két hétig tart, az ősz pedig esős. Nagy a különbség Dél- és Észak-Svédország (Lappföld) között, az előbbi enyhébb, sokszor hó sincs egész télen, míg Lappföldön a hó akár öt hónapig is megmaradhat, a hőmérséklet pedig akár -35 fok alá is süllyedhet. De túlélik az emberek is, állatok is! Az is fontos információ lehet, hogy alkoholt csak az úgynevezett Systembolagetben lehet kapni, sima élelmiszerboltban nem.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+2
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová akár Áderrel is emlékezne Trianonra

EP: itt is dúl a Fidesz–ellenzék háború

D4/R7: Tiltott anyagot találtak a talajmintákban

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

Peter Tóth azt állítja, hogy Dušan Kováčik speciális ügyész információkkal látta el Norbert Bödör vállakozót

Kalavská szerint találnak új üzemeltetőt a Falck helyett

Legfrissebb galériák
Olvasta már?