Utazz

Ahol nem jó vendégnek lenni

Egy felmérés szerint a legudvariatlanabb vendéglátók a franciák, őket az oroszok, majd a britek követik. Utóbbiak már egyszer megszavazták magukat a világ legrosszabb turistáinak is.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 11. 19:00

ÖSSZEFOGLALÓ

A Skyscanner.net utazási árösszehasonlító oldal nemcsak a repterek személyzetéről faggatta ki felhasználóit. Idén már arról is kikérte a véleményüket, melyek azok a célpontok, ahol a helyiek véletlenül sem mosolyodnak el, és az emberek kifejezetten mogorvák a külföldiekkel. Az eredményeket a Forbes.com csipkelődő cikkben tette közzé, amelyben az amerikai újságíró megdicséri honfitársait, hogy nem sikerült az első ötbe bekerülniük.

Hogy kik végeztek a lista elején? A legudvariatlanabb reptér címét is „elnyerő” franciák. Őket az oroszok követik, majd a britek és a németek következnek a goromba vendéglátók listáján. Kína a hatodik, Amerika pedig a hetedik lett. Az eredmények egyébként több mint 1200 válaszoló véleményét tükrözik, 65 százalékuk Nagy-Britanniából és Írországból származik, a többiek más európai országokból, illetve Észak-Amerikából és Ausztráliából.

„Az, hogy mit érzékelünk udvariatlanságnak, sokszor az eltérő kultúránkból ered, nem pedig abból, hogy az illető gorombáskodni akart volna velünk” – hívja fel a figyelmet a Forbes.com cikke. Tatiana Danilovát, a felmérést végző Skyscanner.net orosz piacért felelős menedzserét idézik, aki szerint „az orosz nyelv eleve nem olyan udvarias, mint az angol. Így, ha az oroszok a mondanivalójukat szó szerint lefordítják angolra, az udvariatlannak hangozhat, akaratuk ellenére is”.

A cikk a franciák első helyét a barátságtalan vendéglátók listáján nem csupán azzal indokolja, hogy olykor valóban igen nyersek tudnak lenni az idegenekkel, de azzal is, hogy Nagy-Britannia és Franciaország mindig is rivalizáltak egymással. A kérdőív kitöltői pedig nagy arányban britek voltak. Azt is hozzáteszik, hogy a franciákról kialakult kép inkább a párizsiakra igaz, ők viszont egymással is ugyanolyan barátságtalanok, mint a turistákkal. Ezzel szemben Franciaország más vidékein nagyon kedvesek tudnak lenni az idegenekkel az emberek.

A harmadik helyen szereplő britek már egy korábbi felmérésben megszavazták magukat a világ legrosszabb turistáinak is, úgy tűnik, saját vendégszeretetükkel sem elégedettek. A legkevésbé barátságtalanoknak a brazilokat, a Karib-térség és a Fülöp-szigetek lakóit tartják. (travelo)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
parlament k
Frissítve

Sulík és Budaj is a helyén marad, nem váltották le őket

Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Igor Matovič Richard Sulík

Az OĽaNO rendkívüli elnökségi ülést tart a koalíciós válság miatt

Eduard Heger Igor Matovič

Heger nem zárta ki, hogy leváltják Matovičot

Gyimesi

Egyelőre nem szavaznak a szivárványos zászlókról

Péntek-Pintér Imre

Az iparkamara győri elnöke szerint (is) Bécs és Pozsony hatalmas elszívó erő

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.