Utazz

A nők számára India a világ legveszélyesebb országa

Egy felmérés szerint a nők számára India a világ legveszélyesebb országa, ahol minden órában 40 bűncselekményt követnek el nők ellen, és a dolgozó nők mindegyike szexuális bántalmazás áldozata.
MTI

2018. június 28. 03:48

Egy felmérés szerint a nők számára India a világ legveszélyesebb országa, ahol minden órában 40 bűncselekményt követnek el nők ellen, és a dolgozó nők mindegyike szexuális bántalmazás áldozata.

A szexuális erőszak és zaklatás ugyanazon veszélyeivel kell szembenézniük az indiai nőknek, legyenek nagyvállalatok vezetői, dolgozzanak háztartási alkalmazottként a középosztály otthonaiban, gyárakban, mezőgazdaságban.

2005 óta legkevesebb 20 millió nő - New York, Párizs és London lakossága együttvéve - hagyta el Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságának munkaerőpiacát a Világbank adatai szerint, részben azért, mert rossz bánásmódban részesült munkahelyén. Manapság már csak az indiai nők 27 százaléka dolgozik hivatalosan.

A magánszektorban dolgozók a tömegközlekedés helyett inkább a vállalatok által fizetett taxikon érkeznek munkába, és sokan nem vesznek részt a cég által szervezett esti rendezvényeken vagy találkozókon biztonsági okok miatt.

"Szükségünk van biztonságos közlekedésre és zéró toleranciára a munkahelyi szexuális zaklatást illetően. Úgy kell nevelnünk fiainkat, hogy tiszteljék a lányokat és a nőket, és nyilvánvalóvá kell tenni, hogy semmiképp nem tűrjük a nemi alapú erőszakcselekményeket. A családokban tudatosítani kell, hogy a lányokra úgy tekintsenek, mint jövőbeni szakemberekre" - hangsúlyozta Annette Dixon, a Világbank dél-ázsiai alelnöke egy nőfórumon Újdelhiben a közelmúltban.

2007 és 2016 között a nők elleni bűncselekmények száma Indiában több mint 80 százalékkal nőtt a kormányzati adatok szerint. 2016-ban mintegy 40 ezer nemi erőszakot jelentettek be, annak ellenére, hogy nagyobb hangsúlyt kapott a nők biztonsága az után, hogy 2012-ben Újdelhiben egy banda megerőszakolt egy diáklányt, ami széleskörű tiltakozó akciókat váltott ki és a szexuális bántalmazás elleni szigorúbb törvényeket eredményezett.

Az Air India légitársaság egy légiutas-kísérője májusban a közvélemény figyelmének középpontjába került, amikor Twitter-oldalán ragadozónak nevezte egy főnökét, aki hat éven át zaklatta őt szexuálisan, "Harvey Weinstein és Bill Cosby együttvéve" - jellemezte esetét. Panaszát a cégnél elutasították.

A panaszbizottság tagjai "szinte soha nem léptek fel senki ellen, akit megvádoltak. Általában azt hangoztatják, hogy a nő volt a hibás" - mondta.

2016-ban Indiában 539 szexuális zaklatási esetet jegyeztek fel hivatalosan, ez 170 százalékkal több mint 2006-ban, ám ez csak a jéghegy csúcsa. Az indiai ügyvédek társasága egy tavalyi felmérésében kimutatta, hogy a szexuális zaklatás áldozatainak mintegy 70 százaléka nem jelenti fel az elkövetőket.

A helyzet még rosszabb az informális szektorban, ahol aktivisták szerint a szexuális erőszak és kizsákmányolás mindennapos a jogi védelem hiánya miatt.

Egy tinédzser szolgálólányt megfojtottak és feldaraboltak májusban Újdelhiben, ami feltárta a házaknál munkát végzők kiszolgáltatottságát.

A Thompson Reuters Foundation által nők helyzetével foglalkozó 548 szakértő körében végzett felmérés eredménye azt mutatta, hogy India a világ legveszélyesebb országa a nők számára az emberkereskedelmet, a szexuális kizsákmányolást és a házi rabszolgaságot illetően.

Ez egy 2011-ben készült hasonló felmérés megismétlése volt, amely kimutatta, hogy Afganisztán, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Pakisztán, Indiai és Szomália volt a világ öt legveszélyesebb országa a nők számára.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico szakértőbb a szakértőknél

A Fradi és a Slovan selejtezői a tévében

24 óra a sérült gyerekekért

Nőtt a munkanélküliség

Boris Johnson élettársától megtagadták az amerikai vízumot

Gondosan válasszuk meg a köztes növényt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?