Utazz

A hatóságok két éve tudták, hogy baj lehet a Boeing MAX-okkal

A The Sydney Morning Herald szerint a hatóságok két évvel a Lion Air lezuhanása előtt már tudták, hogy a Boeing 737 MAX állásszögének módosítása a korábban megszokotthoz képest hatástalan lehet bizonyos körülmények között -írja az Airportal.hu légiközlekedési szakportál.
Airportal.hu

2019. április 2. 00:00

- Kép: Wikipedia

Az ausztrál lap hosszadalmas cikkben foglalkozik a Boeing 737 MAX biztonsági rendszereivel kapcsolatos problémákkal. Állításuk szerint a hatóságok régóta tudták, hogy a MAX-ok állásszögének módosítása bizonyos körülmények között hatástalan lehet a régi eljárással, és másként kell ezt elvégezni, ám az üzemeltetési-képzési dokumentumok ezt csak szűkszavúan, vagy nem részletezték.

Ezt alátámasztandó az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) engedélyéből idézték azt a részt, amelyben a szervezet erről a jelenségről értekezik. Mint írták, az európai légügyi hatóság csak részben biztonságosnak minősítette a 737 MAX-ot, mivel álláspontja szerint bővebb leírásban kellene ismertetni a pilótákkal, hogy mely ritka esetekben kell kézzel trimmelni a gépet, vagy állítani az állásszögön.

Ezek az esetek ugyanis nem szerepeltek a kezelési útmutatóban, például az American Airlines-nál rendszeresített, gyári dokumentumokban, legalábbis a Reuters hírügynökség jelentése szerint.


Ugyanakkor az EASA és a USA Szövetségi Légügyi Hatósága (FAA) megállapította, hogy a gép eléggé biztonságos ahhoz, hogy megkapja a légialkalmassági tanúsítványt, mivel a trimkereket nagyon ritkán kell csak használni.

A Lion Air tavaly októberi balesetében azonban pont a trim kézi állítására lett volna szükség, de a légitársaság képzési anyaga ezt nem tartalmazta, erről a gyártó csak a baleset után tájékoztatta a légitársaságot és az egész iparágat.
Bár a nyomozás még nagyon az elején jár, de források szerint hasonló körülmények voltak az Ethiopian Airlines baleseténél is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Krakkói álom: hosszabbítás után továbbjutott a DAC az EL-ben!

Csapdák a last minute utazásokban, avagy hogyan válasszunk jó nyaralást

Felújítják az érsekújvári szociális szállást

Végeláthatatlan kocsisorok a hídlezárás miatt

Száz éve született Szíjjártó Jenő karnagy

Különleges képet készítettek Čaputováról Gombaszögön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?