Utazz

A bakancslistás Isztambul

Emlékszem, gimnazista koromban – amikor az Oszmán Birodalomról tanultunk – a tanárom behozott egy könyvet, hogy a benne található fotók segítségével magyarázza el nekünk a korabeli építészet nagyságát. Ma is emlékszem, hogy a lélegzetemet visszafojtva lapoztam a könyvet, ami végérvényesen meggyőzött arról; egyszer el kell utaznom Isztambulba, hogy élőben is lássam ezt a rengeteg gyönyörűséget.
szabolaci

2018. december 12. 00:43

Isztambul
- A szerző felvételei

Az álmom jó pár év múlva vált valóra, amikor egy kis bőrönddel és egy útikönyvvel a kezemben nekivágtam a hatalmas metropolisznak. Nyolc évvel eme utazás után elmondhatom, hogy Isztambul az egyik legszebb város a világon. Lenyűgöző történelmének, építészetének és kultúrájának köszönhetően bárkit behálóz. 

 

Mit nem szabad kihagyni a látogatás alkalmával? 

 

1. Az Hagia Sophia Múzeumot

Az Hagia Sophia eredetileg keresztény patriarchális templom, később császári mecset volt, majd 1935-ben múzeum­má nyilvánították. Ennek köszönhetően a nyilvánosság számára is elérhetők lettek a múzeumban található kincsek. Rengeteg relikviát ismerhetünk itt meg, de az Hagia Sofia jellegzetes és bonyolult falfestményeiről is híres. Ez az épület túlzások nélkül nevezhető a bizánci építészet csúcsának, melynek legnagyobb büszkesége a nagy kupola. 

 

2. Az Elsüllyedt Palotát

Ez a földalatti csoda, amely mintegy 150 méterre fekszik az Hagia Sophiatól nyugatra, egy másik ókori drágakő, amelyet I. Justinianus bizánci császár építtetett a 6. században, hogy megszűrje a ma már nem létező Konstantinápolyi Nagy Palota vizét. Ez az egyik legnagyobb a város alatt fekvő több száz ciszternából, amely az 1453-as oszmán hódítás után a Topkapi Palotát látta el friss ivóvízzel. Az Elsüllyedt Palota egy közel 10 000 négyzetméteres területet foglal magába. A termet 336 darab oszlop tartja, ezeket főként ión és korinthoszi elemek díszítik. Itt sétálva az ember úgy érzi, mintha egy elvarázsolt erdőben sétálna. Mozikedvelőknek fontos információ, hogy a ciszterna szerepelt az 1963-as Bond-filmben. 

 

3. Ahmed szultán dzsámiját

A Kék mecsetként is ismert épület az Hagia Sophia mellett épült fel, és míg utóbbi a naplementére emlékeztető vörös kövekből épült, Ahmed szultán mecsetje kívülről teljesen fehér. Nevét az épület belsejében található csodálatos kék csempékről kapta. A monumentális dzsámi egy fő kupolából, hat elegáns minaretből és nyolc másodlagos kupolából áll. Habár népszerű látványosság, a látogatást szigorúan korlátozzák, hisz ma is működő imahelyről van szó. 

 

4. A hippodromot

A hippodrom a bizánci időkből származik, amikor lóversenyeket és fogatversenyeket rendeztek itt. Az U-alakú versenypálya szinte teljesen megsemmisült a negyedik keresztes háború alatt, és a törökök sosem építették újjá. Bár az évek alatt a hippodrom eredeti rendeltetése teljesen feledésbe merült, a területet nem építették be teljesen. A ma Sultanahmet Meydanı nevű téren azonban több érdekességet csodálhatunk meg. Ilyen az ún. Kígyó-oszlop, amely a plataiai csatában elesett hősök emlékművének maradványa, valamint az obeliszk, amelyet 390-ben hozattak az egyiptomi Karnakból. 

 

5. A Topkapi palotát

A hatalmas komplexumot, amely majdnem négy évszázadon át az oszmán szultánok fő lakóhelye volt, ma múzeumként tartják számon. A négy udvarban rengeteg épület (több száz szoba és kamra) található, amelyek a palota fénykorában akár 4000 embert is képesek voltak elszállásolni. A belső tér tükrözi az ottomán esztétika teljes extravaganciáját, valamint a lakosok luxushoz való viszonyát. A látogató az építészet mellett megismerheti az itt kiállításra kerülő régi kalligráfiai kéziratokat, porcelán- és ruhagyűjteményeket, ékszereket és korabeli fegyvereket. Fontos azonban tudni, hogy a muzulmán világ legjelentősebb ereklyéi is itt vannak. A palota 1985 óta az UNESCO Világörökség része. 

 

6. Az Ortaköy-mecsetet

Egy pici, neobarokk stílusban épült mecset a Boszporusz partján, melyet 1853-ban kezdtek építeni. Sokkal kisebb, mint az előzőleg említett mecsetek, azonban a nagy ablakoknak köszönhetően a belső tér csodás megvilágítást nyer. 

 

7. A Galata-tornyot

A torony az Aranyszarv-öböltől északra helyezkedik el. Az eredeti tornyot, amit világítótoronyként használtak, 528-ban építették, ám ez a negyedik keresztes hadjárat alatt megsemmisült. Később genovai bevándorlók építették újjá. Az évek alatt több felújításon és átépítésen esett át. A 66,9 méter magas torony tetején ma egy étterem működik, amely teraszáról 360 fokos panoráma nyílik Isztambulra és a Boszporuszra. 

 

Mit kezdjen mindezzel az utazó, ha nem érdekli az építészet?

Nos, ez is teljesen érthető. Isztambul a káosz és paradoxonok városa, amit nem kedvel mindenki. Emellett a gyönyörű Boszporusz, a birodalmak és a különböző kultúrák maradványai, az ízletes ételek és a fiatalos lendület csodálatosan dinamikussá teszik a várost. Íme néhány ok, hogy lefoglalja azt a repülőjegyet. 

 

Ottomán látnivalók

Bármennyire is szeretnénk megkerülni, Isztambult nem lehet meglátogatni anélkül, hogy ne tekintsünk be gazdag múltjába az Oszmán Birodalom lehengerlő maradványain keresztül. A paloták udvaraiban sétálva olyan érzésünk lesz, mintha időutazáson vennénk részt. 

 

Lenyűgöző ételek

Törökország minden régiója különböző gasztronómiával rendelkezik, és Isztambul az a hely, ahol ez a sokrétűség találkozik. A street foodtól az előkelő éttermekig, ebben a városban a szó szoros értelmében felfalhatja Törökországot. 

 

Színes bazárok

Isztambul szinte minden városnegyedében van heti bazár, nem beszélve a Fűszerbazárról, ahol gyakorlatilag bármit megtalál: a falvak friss termékeit, a török süteményeket, a sajtok és az olajbogyók végtelen választékát. 

 

Hajók Eminönünél

Ha egy klasszikus isztambuli csemegét szeretne kipróbálni, akkor menjen a Galata hídhoz az Aranyszarv-öböl szájánál, ahol hagyományos török hajókat talál, amelyek halszendvicseket árulnak. Több mint egy évszázaddal ezelőtt egy vállalkozó halász kezdte itt árulni az aznapi fogást olcsó csemegeként. Ez a hagyomány pedig még ma is él. 

 

Művészeti galériák és múzeumok

Törökország legfontosabb művészeti galériái és múzeumai Isztambulban találhatók. Ezekben nemcsak a török történelmet ábrázoló tárgyakat, hanem híres helyi és nemzetközi művészek kiállításait is bemutatják. A művészetkedvelőknek fontos, hogy időt szakítsanak a Sakıp Sabancı Múzeumra és a Pera Múzeumra, amelyek rendszeresen a világ legnevesebb művészeinek alkotásait mutatják be.

 

Hipszter városnegyedek

Mint minden metropolisz, Isztambul is tele van hipszterekkel, akik a maguk módján igyekeznek felfuttatni a város életét. A legnépszerűbb üzletek, kávéházak és koktélbárok elsősorban a Galata, Karaköy és Arnavutköy körzetekben találhatók. 

 

Gyönyörű régiségek

Ekkora történelmi múlttal nem csoda, hogy Isztambulban rengeteg régiségboltot találunk. A legjobbak a Çukurcuma negyedben vannak, de érdemes ellátogatni az Ártatlanság múzeumába is, amit a Nobel-díjas török író, Orhan Pamuk nyitott meg. 

 

A Boszporusz

Nem beszélhetünk Isztambulról anélkül, hogy megemlítenénk a Boszporuszt, a híres szorost, amely elválasztja Európát Ázsiától. Fizessünk be egy hajóútra, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra, vagy foglaljunk asztalt a város egyik éttermében, ahonnan szintén csodás kilátás terül elénk. 

 

A legjobb törökfürdők

A Hürrem Sultan Hamamı és a Kılıç Ali Paşa Hamamı azok a helyek, amelyek talán a legnagyobb élményt nyújtják. Ne felejtsen el időpontot foglalni a kezelésre. 

 

Vásárlás

Isztambulban rengeteg vásárlási lehetőség vár ránk, amelyek minden turista büdzséjéhez alkalmazkodnak. Induljunk útnak akár a Nagy Bazárban, vagy térjünk be a Nişantaşı városrészben található nemzetközi formatervezők üzleteibe.

 

Kevésbé ismert történelmi látnivalók

Ebben a városban mindig van mit felfedezni. Ha már látta a kihagyhatatlan épületeket, látogasson el az ázsiai oldalra. Ne hagyja ki a Küçüksu Kasrıt és a bizánci korban épült városfalakat.

 

A macskák 

Ha szereti a macskákat, Isztambul az Ön városa. Itt ugyanis nem tud két lépést megtenni anélkül, hogy ne botlana négylábú szőrgombócokba. Ők a város nem hivatalos jelképei, akikről 2016-ban film is készült. 

 

Farkas Gabriella

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+12
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Híd-lista: miniszterek elöl

Érsek: Bugár személyes döntést hozott

Vizsgálat az OĽaNO képviselője ellen

Tudjuk, milyen autóra kaphat többezres állami támogatást

Feldúlt férfi tört-zúzott egy lévai bank épületében

Kétszeres Stanley-kupa-győztes Nyitrán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!