Mit jelent az Új Szó L. Juhász Ilonának, Zászlós Gábornak és Juhász Györgynek?

Milyen szerepet játszik életében az Új Szó? Erről faggattuk ma L. Juhász Ilonát, Zászlós Gábort és Juhász Györgyöt.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. december 14. 09:35

Milyen szerepet játszik az életében az Új Szó?

L. Juhász Ilona, a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi székhelyű Etnológiai Központjának tudományos munkatársa:

Gyerekkorom óta tudtam róla, hogy van ilyen magyar nyelvű napilap, de nem olvastam, csak miután lett vasárnapi melléklete, majd Vasárnapi Új Szó. A szüleimnek nem járt ez a lap, a Hétnek viszont kezdettől fogva előfizetői voltak, mindaddig, amíg létezett. A rendszerváltást követően az Új Szó már a tájékozódás egyik fontos médiumává vált számomra, majd később a munkám egyik nagyon fontos eszköze lett. Kutatási témáim (emlékjelek, nemzeti szimbólumok, szokásváltozások, jelenkutatás, gyászjelentések stb.) szempontjából a mai napig nélkülözhetetlen. Az Új Szó egy nagyon fontos adatközlő szerepét tölti be. Mivel többé-kevésbé sikerült máig megőriznie politikai függetlenségét, nagyon fontos tájékozódási eszköz számomra, s a kulturális mellékleteket is szívesen olvasom. Sajnálom, hogy az egykor sokunk által kedvelt Könyvjelző c. melléklet megszűnt, pedig ma is fontos szerepe lenne. (ie)

l

Zászlós Gábor, jogász, 1990 és 1992 között a szlovák kormány alelnöke:

Tekintve, hogy személyesen én is több hírforrásból tájékozódom, az tapasztalható, hogy hírek aktualitása tekintetében az Új Szónak mindenképpen erősíteni kellene. Röviden – ne lássuk vissza a szlovák napilapokban korábban közölt híreket. Ezzel együtt nyilván a Új Szónak sokszínű olvasóközönsége, a szlovákiai magyar kisebbség részére meghatározó közművelődési szerepet is el kell látnia. A közép- és idősebb korosztály számára rendkívül fontos már csak nyelvi szempontból is az a fajta hozzáférhetőség, amely túlmutat a mindennapi tájékozódási lehetőségeken. Az Új Szó szerkesztőségének is rendkívüli kihívás  olvasóközönségének megtartása. Végül is kölcsönösen szükségünk van egymásra. Kívánom, hogy a lap továbbra is tudja minél szélesebb körben objektíven és alaposan tájékoztatni az itt élő magyarokat politikai, társadalmi, gazdasági, kulturális, oktatási és egyéb, közösségünket érdemben érintő kérdésekről, hozzájárulva így a közösség erősítéséhez. (ie)

z

Juhász György, a Selye János Egyetem rektora:

A lap évtizedek óta elsődleges hírforrása az itthoni magyar közösségnek. Így volt ez gyermekkoromban is, így nem hiányozhatott a család asztaláról. Még ma is találkozok azzal szülőfalumban, hogy ha valaki azt mondja, az újságban olvastam, az annyit jelent, hogy benne van az Új Szóban. Ez a munkájukat minősíti immár hét évtizede. Egy szlovákiai magyar napilap a közösségünk hajtóereje kell, hogy legyen. Ezt várom az Új Szótól, amikor fellapozom. Belőle, Önöktől akarom megtudni, hogy mi zajlik a közösségünk soraiban, merre tartunk. A Selye János Egyetem rektoraként elmondhatom, hogy intézményünk és az Új Szó kapcsolata hagyományosan jó, kiegyensúlyozott. Magánemberként és az egyetlen szlovákiai magyar nyelven oktató egyetem vezetőjeként tekintélyt parancsol a hét évtized és az a munka, ami élteti a lapot. Az Új Szónak és szerkesztőinek a további működéshez jó munkát, sok olvasót és további híradásra méltó szlovákiai magyar sikereket kívánok! (ie)

jg
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico kitért a kínos kérdések elől

Kočner nem vehetett részt az apja temetésén

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Frissítve

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Czigler Sándor emlékére

Kétségbeesett üzenetet küldött az élvonalbeli focista, mielőtt lezuhant a repülőgépe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?