Vélemény

Tizenkét százalék

Szlovákia polgárainak tizenkét százaléka jelölhette be első vagy második helyen a magyar nemzetiséget a népszámlálási kérdőíven. Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet az Új Szó szerkesztősége készíttetett az AKO közvélemény-kutató céggel.
Nyerges Csaba

2021. április 24. 09:30

népszámlálás
(A magyar szervezetek népszámlálási kampányának óriásplakátja)

A megkérdezettek 9,8 százaléka mondta azt az AKO-nak, hogy magyar a nemzetisége, és további 2,2 százaléka azt, hogy a népszámláláson második helyen jelölte be a magyar nemzetiséget. Mivel közvélemény-kutatásról van szó, a kapott adatok természetesen eltérhetnek a tényleges számoktól. Azokra még jó ideig várni kell.

Azonban a megjósolt eredmény így is nagyon biztató. Erőt, hitet, támaszt adhat minden szlovákiai magyarnak. Nekünk különösen, hiszen a létünk függ ezektől a számoktól. Nincs még egy közösség, amelynek a sorsa jobban összefonódna a felvidéki magyarság jövőjével, mint a Szlovákia egyetlen magyar nyelvű napilapját kiadó alkotóműhelyé.

Örömmel tudósítunk arról, ha a magyar iskolák fejlesztik képzéseiket, növelik az oktatás színvonalát annak érdekében, hogy minél több szülő hozzájuk írassa a gyermekét. Külön öröm, amikor arról számolhatunk be, hogy a magyar óvodákban, iskolákban odafigyelnek a szülőföld, a helyi értékek bemutatására, a kötődés erősítésére. Elmondják a gyerekeknek, mit hoztak létre a korábbi generációk a településen, mennyi mindenkire és mi mindenre lehetnek büszkék, miért érdemes helyben maradni, ápolni az éltető hagyományokat.

Biztosan a magyar iskolák oktatói is örülnek ezeknek a számoknak, annak, hogy van, lehet utánpótlás, és sikeres a fáradozásuk. Nincs még egy közösség, amelynek sorsa jobban összefonódna a felvidéki magyarság jövőjével, mint a magyar iskolák pedagógusaié.

Örömmel tudósítunk arról, ha a szlovákiai magyar pártok olyan hatékony érdekképviselet létrehozásán fáradoznak, ami lehetővé teszi, hogy újra meghatározó tényezővé váljanak a szlovák parlamentben. Hiszen így lehet a leghatékonyabban dolgozni a Felvidék dinamikus fejlődéséért. Azért, hogy legyen elég vonzó munkahely és jó legyen itt élni. Biztosan a szlovákiai magyar pártok is örülnek ennek az eredménynek, ami sürgeti, hogy pontot tegyenek az erős Szövetségre. Hiszen nincs még egy közösség, amelynek sorsa jobban összefonódna a felvidéki magyarság jövőjével, mint a szlovákiai magyar közéleté.

Örömmel mutatjuk be a szlovákiai magyar kulturális élet sikereit, a magyar színházak kreatív előadásait, az online tárlatokat. Minden művészi megnyilvánulást, ami arról szól, hogyan élhetünk túl nehéz időszakokat, hogyan maradhat meg az emberségünk, identitásunk. Hiszen nincs még egy közösség, amelynek sorsa jobban összefonódna a felvidéki magyarság jövőjével, mint a szlovákiai magyar művészvilágé.

Örömmel mutatunk be gazdag életutakat, szép, emberi történeteket jóakaratú összefogásokról, amelyek erősíthetik a közösségi érzést. Szép számmal vannak ilyenek. És örömmel számolunk be helyi gazdasági sikertörténetekről, mert a közülünk kikerülő, prosperáló vállalkozók is érdemben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jobb élet reményében ne vándoroljanak el a Felvidékről a szlovákiai magyarok.

A sorsunk a saját kezünkben van, hogy valóban lesz-e, marad-e ez a tizenkét százalék. Ki más lehetne ebben érdekelt, mint mi magunk, mindannyian.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
üdítők

Drágul a cukor, nő a fogyasztás

kuciak-család

Ján Kuciak szüleinek nincs kétségük afelől, ki gyilkoltatta meg a fiukat

Csodaország magán óvoda

Júliusban minden érsekújvári óvoda nyitva tart

Tiltakozás

Folytatódik az állóháború Nagymegyeren

dd

Meghittség és nyugalom a dómban

A boncolás igazolta: medvetámadás áldozata lett a hétfőn megtalált férfi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.