Tiltott anyagok a D4/R7 alapjában

Pozsony | A D4/R7 autópálya és gyorsforgalmi út építkezésén végzett vizsgálatból kiderült, hogy tiltott hulladékot is beépítettek az aszfalt alá. A veszélyes anyagok szintje határértéken belül van,
a talajvíz nincs veszélyben. További vizsgálatokat rendeltek el.
Czímer Gábor

2019. május 17. 20:00

Az útalapban talált veszélyes anyagok mennyisége nem haladta meg az egészségügyi határértéket. A vizsgálat során arzént, baritot (bárium-szulfát) és fenolokat találtak. „A mért értékek azt igazolják, hogy az építkezés során nem tiszta, természetes anyagot használtak fel” – fogalmaz a jelentés. A helyszínen vett talajvízmintákban nem találtak veszélyes anyagokat. A vizsgálat eredményeit a Markíza televízió szerezte meg.

Beigazolódott azonban, hogy az út alapjához tiltott hulladékot használtak fel. A vizsgálat során elektromos kábeleket, műanyag fóliadarabokat, üveget, összetört csempét, fák gyökereit, de még fogkrémes tubust is találtak. A televízió szerint az építési vállalatnak nincs engedélye arra, hogy ilyen hulladékot mint építőanyagot használjon fel. A vizsgálat eredményeit összegző jelentés szerint a kivitelező a nem megfelelő anyagok felhasználásával három törvényt is megszegett, ami egyben az állammal kötött koncessziós szerződés megsértését is jelenti. A feltárt hiányosságok befolyásolhatják az autópálya és gyorsforgalmi út minőségét és élettartamát. A tárca újabb vizsgálatot indít. A környezeti hatások felülvizsgálatát a közlekedési minisztérium az után rendelte el, hogy március végén a rendőrség több személyt is őrizetbe vett.

A közlekedési minisztérium csütörtöki közleményében elismerte, hogy az építkezés során az előírásnak nem megfelelő anyagokat használt fel a kivitelező. Érsek Árpád (Híd) tárcavezető szerint az a legfontosabb, hogy nem találtak az egészségre káros mennyiségű szennyeződést. A tárca azonban újabb vizsgálatokat rendelt el, amelyek tegnap már el is kezdődtek.
„Ha beigazolódik a gyanú, hogy a töltésekhez nem az előírásnak megfelelő anyagot használtak, azt a kivitelezőnek a saját költségén el kell szállítania, és újat kell hoznia helyette” – mondta Érsek, és hozzátette, hulladéklerakókból származó anyagot használhattak fel az építkezésnél. „Lehet, hogy valamivel keverik ezt az anyagot” – nyilatkozta a miniszter a Markíza televíziónak.

A minisztérium közleménye szerint a szaktárca nemcsak alapos teszteket végez a töltéseken, hanem szeretne együttműködni a környezetvédelmi minisztérium ellenőrző szervével, valamint az állami építésügyi felügyelettel és a rendőrséggel is. A vizsgálatok lezárása után a tárca nyilvánosságra hozza az eredményeket.

Karolína Ducká minisztériumi szóvivő kérdésünkre elmondta, a vizsgálatok vegyi szennyezést nem mutattak ki, de olyan hulladék jelenlétét igazolták, amelyet nem lehet építésre felhasználni. Most azt vizsgálják, mennyit használtak fel ebből az anyagból, veszélyeztetheti-e az építmény stabilitását. Ducká arra emlékeztetett, hogy az építkezés független felügyeletét a bécsi FCP – Fritsch, Chiari & Partner vállalat végzi, amely nem jelezte a hiányosságokat a minisztériumnak. „Szerintük minden rendben van”– mondta Ducká.

Míg a minisztérium azt állítja, hogy az építkezés során tiltott hulladékot is felhasználtak, addig a kivitelező szerint ez nem igaz. A D4/R7-es autópályát és gyorsforgalmi utat építő spanyol konzorcium a Markíza televíziónak küldött állásfoglalásában azt írja, nem értenek egyet a vizsgálat eredményeivel, szerintük mindössze adminisztratív kérdésről van szó. A konzorcium vezetője, Juan José Bregel szerint az összes előírást betartják, és minden engedélyük megvan.

Az ügyben a Triblavina környezetvédelmi civilszervezet a Facebook-profilján azt írja, már egy évvel ezelőtt felmerült, hogy hulladékot használhatnak fel az építkezésnél. "Érsek Árpád közlekedési miniszter, és Pozsony megye elnöke, Juraj Droba egy éven át figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseinket. A büntetőfeljelentésünket követően azonban felszínre kerültek az első megállapítások" - írja a szervezet. 

Az ügy kapcsán az ellenzéki OĽaNO lemondásra szólította fel Érseket. Igor Matovič, a politikai formáció vezetője felhívást intézett Bugár Béla, a Híd elnöke felé, mely szerint, ha Érsek nem hajlandó lemondani, a pártelnök váltsa le őt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.