Takaréklángon működve

Komárom
Komárom |

Komárom központjában – noha ez nem lett volna kötelező – az üzletek jó része zárva tart. Az üzlettulajdonosok kivárnak.

Noha Komárom központja egy esős októberi munkanapon normális körülmények között is ki tud ürülni, az utolsó októberi pénteken az ember mégis érzi, ahogy végigsétál a centrumon, hogy ez most valami más. A Klapka tér forgalmas kávézói közül csak kettő működik, ahol legfeljebb elvitelre lehet kérni italt. A Nádor utca Lehár park és a Klapka tér közti szakaszán alig működnek a boltok. Ha a drogériákat és bankokat leszámítjuk, 19 üzlethelyiségből csak 4 fogadja a vásárlókat – ha ugyan vannak, mert általában üresek a belterek. Nem jobb az arány a Megye utcán sem, az Európa udvar pedig még elhagyatottabban fest. Nem minden boltos beszél szívesen a helyzetről, a központ környékén található üzletek közül kettőben voltak hajlandóak elmesélni az elmúlt hét tapasztalatait, de ők is csak név nélkül vállalták a véleményüket.

Épp szezon lenne

Csak temetési ügyben jönnek be. Félve, hogy jöhetnek-e vagy nem, mert elvileg nem jöhetnének“ – válaszol a vásárlási kedvet firtató kérdésünkre az egyik virágkereskedést üzemeltető hölgy. Gyorsan bekapcsolódik a beszélgetésbe az üzlettársa is:Még a kis bevétel is bevétel. A 20 euró is, mert több nagyon nincs“. Majd arról kezdenek el beszélni, hogy nálunk pont „szezon“ van, hiszen mindenszentek és halottak napja előtt ilyenkor tömegével szokták venni az vevők a virágokat. Érdekes módon október 23-án, a kijárási korlátozás előtt volt egy jobb napjuk, amikor az emberek jó része az utolsó pillanatban kiözönlött a temetőkbe. Az elmúlt 5 napban viszont csak vegetálnak, ami azonban még mindig jobb, mint a tavaszi időszak, amikor teljesen egészében be kellett zárniuk – ráadásul az is épp „szezonban“ kapta el őket, húsvétkor és az iskolai ballagások előtt. Mindenesetre egyes virágtermékek 80 %-át ki kellett dobniuk a héten, mivel megfonnyadtak és elszáradtak, tehát a kár ilyen szempontból is tetemes.

Meglátják a jövő hetet

Múlt pénteken már megfordultunk abban a irodaszereket árusító üzletben, amelyben most ismét megnéztük, hogy vergődtek zöld ágra az új helyzettel. Az üzletvezető azt mondja, a vásárlók száma nem apadt el teljesen, de az eddigi forgalom 50 %-ánál is kevesebben térnek be az üzlethelyiségben. A kuncsaftok között pedig már bevett szokássá vált, hogy a belépés előtt megkérdezik, hogy jöhetne-e egyáltalán. Az alkalmazottak egyik fele otthon van, a másik dolgozik, majd néhány naponta váltják egymást. A hét folyamán a hatóságok nem ellenőrizték őket, de attól például nem kellett tartaniuk, hogy a héten a négyzetméterre kiszabott vásárlómennyiséget túllépik. Noha interneten is fogadják a rendeléseket, ezek mértéke nem nagyon növekedett az elmúlt napokban. „Meglátjuk. Ha a jövő héten kicsit többen mászkálnak majd kezükben a negatív teszteredményekkel, akkor akármikor bejönnek segíteni a többiek is“ – mondja az üzletvezető.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?