DOKUMÁNIA: Retteg a brit királyi család!

DOKUMÁNIA: Retteg a brit királyi család!

Retteg a brit királyi család! – így harangozták be hónapokkal ezelőtt azt a könyvet/filmet, amelyben a királyi családból „kilépett”, Londonból elköltözött Harry herceg és Meghan Markle őszintén kitárulkozik. A nagyközönség nem tudta, film vagy könyv készül-e – ezért a fenti választási opció –, de mint nemrég kiderült, az Oprah Winfrey-nek adott interjú után a pár egy dokumentumfilmben mesél arról, mi vezetett odáig, hogy Diana hercegné kisebbik fia hátat fordított addigi életének.

Mondjuk, a rettegésnek eddig semmi alapja, legalábbis a Netflixen bemutatott dokumentumfilm, a Harry és Meghan első három része alapján (a második etap lapzártánk után érkezett). A bombasztikusnak ígérkező doku egyelőre semmi extrát nem mutat. A páros azzal kezdi, hogy a készítők (akik nem mellesleg saját filmes és podcastos cégük munkatársai) arra kérték őket már jó pár évvel ezelőtt, hogy videóra vett naplóban dokumentálják életüket. Ezekből kapunk pár részletet, ám nemhogy információ, de személyes érzelem sem nagyon jön át belőlük, legalábbis olyan nem, ami az én olvasatomban annak minősülne. Cserébe látunk szelfit az első randiról és néhány találkáról még az előttről, hogy a szerelmük nyilvánosságra került volna.

Az első három rész egyértelmű mumusa, főgonosza a brit bulvársajtó. Hogy ne csak a negatívumokat soroljam: tény, hogy akik nem ismerik a brit gyarmatbirodalom történetét, a britek hozzáállását a rabszolgasághoz, a napjainkban (nem csak náluk) még mindig élő rasszizmus megnyilvánulásait, azok valóban tisztább képet kaphatnak a helyzetről. Azonban a történetnek ez a szála is az általános iskolai töriórák szintjén marad, és egyetlen, a sajtóban már eddig is megtárgyalt példát mutat be állításaik alátámasztására a királyi családból.

Aki nem egy kő alatt él, gyakran böngészi a közösségi oldalakat, az eddig is tudhatta: valóban érte rasszista diszkrimináció Meghan Markle-t a média részéről. Valóban negatív felhanggal, előítéletesen hasonlítgatták őt a trónörökös Vilmos feleségéhez, Katalin hercegnőhöz. Valóban zaklatták a paparazzók, legalább annyira, mint Harry édesanyját, a tragikus körülmények között elhunyt Diana hercegnőt. Ám az általános panaszon túlmutató információ e téren sem nagyon bukkan fel.

Az viszont pontosan látszik, hogy a pár továbbra is ritka jómódban él. Hogy miből, amikor hátat fordítottak mindennek (ami gonosz), az más kérdés; erre nem derül fény, pedig az itt tálalt függetlenedési történet kapcsán az egyszeri nézőt talán ez is érdekelte volna. Azt viszont ismét elmesélik nekünk, hogy Meghan Markle megvédi magát a Markle családdal szemben, újra hallhatjuk, miként romlott meg a viszonya egykor imádott édesapjával (bár a magyarázata túl egyszerűnek tűnik a helyzethez képest), és hogyan nem is volt semmilyen kapcsolata féltestvérével, a bulvárnak előszeretettel nyilatkozó Samantha Markle-lel.

Az eddig látott részekben Meghan van a középpontban, Harry kevésbé látszik, ami valamennyire sajnálatos, mert az viszont kiderül, hogy – ha csak nem  Oscarra érdemes színész – komoly jellemfejlődésen ment keresztül az utóbbi években. Ami kétségtelen: ez a két ember nagyon szereti egymást, átsüt a képeken, a beszédükön. De hogy mennyit szenvedtek, ki miatt, milyen érzéseik vannak és melyek a valódi mélységei a történetüknek, arra ebből a sorozatból nem kapunk több választ, mint amennyit az eddigi nyilatkozataikból is tudni lehetett.

Herczeg Szonja

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!