Szalon

Digitális emlékezet: Valamit az „örök visszatérésről”

Sorozatunkban a Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalis­emlekezet.eu oldaláról közlünk egy-egy képet és a képhez írt szöveget. A projekt, a digitalisemlekezet.eu célja az, hogy archív fotók által mutassa be a felvidéki magyar közösség elmúlt 100 évét. Az oldalon jelenleg több mint 17 ezer fénykép található. Újabb fotókat az alábbi címen lehet felajánlani: info@digitalisemlekezet.eu
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. május 16. 14:00

d

Valamit az „örök visszatérésről”

Másodéves egyetemista koromtól 1983 végéig voltam az Ifjú Szivek táncosa. Ha a politikatörténelem oldaláról nézzük azt a korszakot, akkor az ún. normalizáció csúcsra járatásáról beszélhetünk. Éppen ezért az együttes mentsvár volt a külvilág elviselhetetlen voltával szemben. Később derült ki számomra, már amikor táncos karrierem vége felé jártam, hogy a „beöltözés”, a „szereplés”, az időleges „mássá változás” mekkora szerepet játszott abban, hogy komoly következmények nélkül kiléphettem a hetvenes évek köznapjaiból, és nagyobb lelki sérülések nélkül kihúzhattam a nyolcvanas évek közepéig.

De volt még egy fontos jelentése a Szivek-beli tagságnak. A Szivekben akkor a légkör volt a fontos és az a csoporttudat, amelyet sehol máshol nem éltem meg és át ilyen intenzíven és közvetlenül. Ezt azért fontos leírnom, mert egyébként elutasító vagyok a kollektivizmussal szemben. Nem vagyok képes pozitívan viszonyulni a tömeghez. A demagóg politikusok azok, akik „szeretik” a tömeget, de az egyéneket – főként ha azok személyiségek is egyben – megvetik. A Szivek valódi, a szó eredeti értelmében vett közösség volt. A közösség ugyanis nem valaki vagy valakik által kreált csoport, hanem belső indíttatásból, közös érdeklődésből, hasonló értékrendből táplálkozó egyesülés. Mindenki megtartja saját vonásait, de a közösségbe azok révén lép be, amelyeket mások is elfogadnak és megosztanak. Vagyis a szervesen kialakult funkciók tartják egyben a társaságot. A Szivek már régen nem az az együttes, ami volt korábban – hiszen már nem félprofi, hanem profi; nem három részlegből (táncosok, énekesek, zenészek) áll, hanem csak egy, táncszínházként működő konglomerátum – de amikor az évfordulós gálaelőadásokon mi, a régiek is részt vállalunk a produkcióból, és amikor az öltözőben találkozunk, ugyanaz a társaság van együtt, mint amelyik harmincöt-negyven évvel azelőtt. Mintha közben nem telt volna el semmilyen idő. Mintha ugyanaz ismétlődne újból és újból. Mintha érvényes lenne Platón és Nietzsche feltételezése az „örök visszatérésről”.

A visszatérésből és az újra találkozásból származó öröm talán leolvasható a mellékelt képről is, amelyik 2000-ben készült az együttes évfordulójának gálaelőadásán, és amelyen a régi társaságból mellettem látható a közben már elhunyt Csölley Peti, a fotó balszélén pedig Miklós Laci, többszörös környezetvédelmi miniszter is. De itt nem miniszter és nem egyetemi tanár, hanem két táncos mutatja meg magát.

Mészáros András

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vladimír Lengvarský

Júliustól a körzeti orvosok és a gyermekorvosok is oltanak

koronavírus rendőrség határ

Szlovákiából korlátlanul lehet utazni Magyarországra

*

ZÖLD ÚT a nyári utazásoknak

v

Halálos baleset történt Pográny mellett

Tőketerebes

Újabb hidat zártak le a Tőketerebesi járásban

rendőrség

Áthajtott a piroson – egy rendőrautóval ütközött

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.