Szalon

Digitális emlékezet: Komárom 1919

Sorozatunkban a Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalis­emlekezet.eu oldaláról közlünk egy-egy képet és a képhez írt szöveget.
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. április 4. 14:32

komárom 1919

A projekt, a digitalisemlekezet.eu célja az, hogy archív fotók által mutassa be a felvidéki magyar közösség elmúlt 100 évét. Az oldalon jelenleg több mint 17 ezer fénykép található. Újabb fotókat az alábbi címen lehet felajánlani: info@digitalisemlekezet.eu

Komárom 1919

Tizennégy fiatal férfi, arcuk nyílt és barátságos. Katonák, életüket és fiatalságukat is készek feláldozni a hazájukért. Többségüket család, feleség, gyerek várja otthon. Vajon hazaértek-e? Vagy csupán ez a fotó érkezett helyettük haza? Az is lehet, hiszen 1919-ben készült a kép, talán márciusban, még kopaszak a fák.

A háttérben a komáromi városháza tornya, ám a katonák nem komáromiak, hanem mint azt a fejükön viselt alpini kalap és az előttük lévő tábla jelzi, az olaszországi csehszlovák légió 39. ezredének katonái. Jórészt csehek, de lehet közöttük egy-két szlovák is. Ők azok, akik néhány héttel a kép készülte előtt, 1919. január 10-én megszállták a várost. Ezért, legyenek bármilyen fiatalok, vagy akár kedvesek és jólelkűek, nem szerették őket a városban. Hiszen megszállók voltak, akik elszakították Komáromot Magyarországtól.

Néhány héttel a kép elkészültét követően ezek a fiúk élet-halál harcot vívtak a május elsejére virradó éjszaka a jobb parttól a csehszlovák állásokat megtámadó győri, tatai, újszőnyi munkásokkal és vörös katonákkal. És bár a támadók hajnalra elfoglalták mind a közúti, mind a vasúti hidat és behatoltak a belvárosba, az Érsekújvárból érkező segítségnek köszönhetően a csehszlovák erők kerekedtek felül. Visszafoglalták mindkét hídfőt, a támadók egy népes csoportja pedig az Erzsébet-szigeten rekedt. És ekkor következett be Komárom történetének egyik legszörnyűbb éjszakája. A legionáriusok nem ejtettek foglyokat. Házról házra, pincéről pincére kutatták végig a szigetet és öltek meg mindenkit, akit találtak. Más csapatok a várost járták, és az utcán elfogott polgári személyeket az erődbe hurcolták, ahol falhoz állítva kivégezték őket. Reggelre az erődben és a szigeten is halmokban álltak a hullák.

Attól, amit május 1-jén a csehszlovák legionáriusok műveltek, még a csehszlovák hadsereg szlovákiai erőinek akkori olasz főparancsnoka, Luigi Piccione tábornok is elszörnyedt, és a civilizáció alapelveivel ellentétes cselekedetnek minősítette.

Vajon a képen látható katonák is harcoltak azon az éjjelen? Ezek a nyílt tekintetű fiatalemberek is azok között voltak, akik az Erzsébet-szigeten szuronyaikkal halomra öldösték, olykor meg is csonkították a magukat megadókat? Ha ott voltak és túlélték, vajon elmesélték-e unokájuknak, mit tettek? És gondoltak-e életük alkonyán azokra, akik ugyanolyan fiatalok és ugyanolyan nyílt tekintetűek voltak, mint ők? Csak épp magyarok és kevésbé szerencsések.

Simon Attila

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kijárási

Hamarosan véget érhet a kijárási tilalom

A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

hc dac

GALÉRIA: Szoros meccsen kapott ki a HC DAC, az utolsó meccsre marad a döntés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.