Szalon

Digitális emlékezet: Egy számítógép Dunaszerdahelyről

Sorozatunkban a Fórum Kisebbségkutató Intézet digitalis­emlekezet.eu oldaláról közlünk egy-egy képet és a képhez írt szöveget. A projekt, a digitalisemlekezet.eu célja az, hogy archív fotók által mutassa be a felvidéki magyar közösség elmúlt 100 évét. Az oldalon jelenleg több mint 17 ezer fénykép található. Újabb fotókat az alábbi címen lehet felajánlani: info@digitalisemlekezet.eu
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. június 13. 18:20

Digitális emlékezet
(Prikler László fotója)

A kép a dunaszerdahelyi Mezőgazdasági Szakközépiskolában készült talán 1990-ben, de nem biztos, hogy akkor. Egy azonban biztos: az őskorból származik. A számítógépes őskorból. Amit ábrázol, az egy digitális mamut. Méretét tekintve is az. S miért választottam pont egy olyan fotót, amit a gép ural, s az ember csupán mellékszereplőnek tűnik rajta?

Talán azért, mert a kis asztali számítógépünkön írni is lehet, s vonzalmam az írni tudó gépekhez gyermekkori eredetű. Volt otthon egy régi masinánk, azzal szoktam játszani. Teljesen elbűvölt, hogy ha ráütök egy billentyűre, felperdül a karcsú acélkar, rácsapódik a gép szélességében kifeszített indigószalagra, és ezen keresztül rápecsételi a papírra a billentyűnek megfelelő betűt. A szalag egy idő után kiugrált a helyéről, vissza kellett tenni, és nyakig tintás lettem tőle, de nem számított, mert az írás csodája –  technikai szempontból is – teljesen felvillanyozott. Mint ahogyan mostanság az is, amikor beprogramoznak a számítógépbe mondjuk egy nyakcsigolyát, s amit a gép kiköp, beépül valakinek a gerincébe, helyettesítve az elromlott, működésképtelen emberi alkatrészt. Nem semmi.

Bizony, ha a képen látható digitális őslény tudná, hogy utódai uralják az ún. 4.0 ipari forradalmat, a büszkeségtől felhevülnének az áramkörei. A gőzgép és a villamos áram után – ezek voltak az ún. első és második ipari forradalom főszereplői – eljött a számítógépek érája. Már az automatizált termelési egységek és robotok megjelenésével jellemzett harmadik ipari forradalom is a komputerekre épült, ám a robotok akkor még nem alkottak rendszert. A 4.0 forradalomnak viszont épp a rendszer a lényege. Az ún. okos üzemek – például az autógyárak – termelési folyamata úgy van beprogramozva, hogy önmagát irányítja, emberi beavatkozás nélkül. Sőt, a szállítási és az értékesítési folyamatokkal is hálózatot alkot.

Mindennek persze társadalmi következményei is vannak. Az első ipari forradalom kezdetén a munkások összetörték a gépeket, mert féltek, hogy munka és megélhetés nélkül maradnak. A 4.0 forradalom kapcsán is felmerülnek kérdések. Jelenleg úgy tűnik, a mesterséges intelligencia egyelőre nem a csúcs-, s nem is a legrosszabban fizetett munkaerőt fogja kiiktatni, hanem a „középkáderek”-et. Például az autógyárakban azokra továbbra is szükség lesz, akik a robotokat programozzák és javítják, és egyelőre a vécét sem robot fogja pucolni, de a többiek munkahelye megszűnhet. És mi lesz velük? Ez csak egy a sok kérdés közül.

Az ember sokszor tűnik mellékszereplőnek, mégis mindent ő ural. Ez a dunaszerdahelyi számítógép-matuzsálem sem tudott volna működni nélküle: kacsalábon forgó bumfordi, szögletes monitorján is ott vannak a gépbetűbe öntött emberi parancsok. A mesterséges intelligenciát is uraljuk, bár számos művészi alkotás foglalkozik a robotok lázadásának hátborzongató témájával. Egyelőre azonban az jelenti a nagyobb veszélyt, hogy az ember saját magát nem tudja mindig uralni. Képes lesz tönkretenni  a világot? Ez is egy aktuális kérdés. Vagy nem kérdés?  
 

Lampl Zsuzsanna 

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tuntike

Visszatérhet az ingyenes teszt

laboratórium

Az őssejtkezelés lehetőségei Szlovákiában

Kovács Imre

Elnémult forradalom

A csúcs: egy részleges arcátültetés

A csúcs: egy részleges arcátültetés

Digitális emlékezet – Nézőpontok

Digitális emlékezet – Nézőpontok

kfc

Nehéz komáromi győzelem az évadnyitón

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.