Židek lemaradhat az olimpiáról

<p>A Szlovák Olimpiai Bizottság tegnap 69 sportoló és 62 sportvezető nevezését hagyta jóvá a vancouveri téli olimpiára. Radoslav Židek nincs közöttük – a Szlovákia eddigi egyetlen téli olimpiai érmét szerző hódeszkás valószínűleg nem lesz ott Vancouverben.</p>

„Nem tartott soká a tanácskozás, mivel abban már korábban megegyeztünk, hogy senkivel sem kivételezünk, vagyis csak azt nevezzük a játékokra, aki teljesítette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Szlovák Olimpiai Bizottság (SOV) kritériumait is – ez utóbbiak nem ritkán szigorúbbak voltak, mint a NOB által megszabott limitek. Ennek megfelelően eddig 69 sportoló nevezését hagyhattuk jóvá, s ez azt jelenti, a mostani lesz a legnagyobb téli olimpiai küldöttség az ország történetében” – nyilatkozta František Chmelár, a SOV elnöke.

Vancouverben huszonhárom férfi hokis, huszonegy női hokis, egy műkorcsolyázó, tíz sportlövő, öt sífutó, egy síugró, három alpesi síző és öt szánkós képviseli Szlovákiát.

Négy sportágban még nem zárult le teljesen a nevezési folyamat: a bobosok, a szkeletonosok, a hódeszkások és az alpesi sízők is szerezhetnek még kvótákat. „A bobosok már kvalifikálták magukat, de hátravan még egy verseny, s az még megkeverheti a világranglistát, ezért a nevezésükkel még várunk. A Kanadában élő skeletonos, Matt Skolnik is kivívhatja még az indulás jogát, ha pedig Veronika Zuzulová jó eredményeket érne el a műlesiklásban, egy újabb versenyző számára biztosíthatna kvótát. A snowboardos Radoslav Židek is teljesítheti még a kiküldetési feltételeket, de erre egyre kisebb az esély” – foglalta össze a jelenlegi helyzetet Igor Nemeček, a kanadai küldöttség vezetője.

Židek – aki négy éve Torinóban óriási meglepetésre ezüstérmes lett – komoly térdsérüléséből felépülve próbált kijutni Vancouverbe, ám a szerencse elpártolt tőle, a Vk-viadalokon nem jutott túl a selejtezőn, gyakran bukott. Tegnap a svájci Veysonnaz-ban 45 századmásodperccel maradt le a döntőről, s ezzel minimálisra csökkentek vancouveri részvételének esélyei. A szlovák hódeszkásnak a hátralévő három versenyén dobogón kellene végeznie ahhoz, hogy elegendő pontot gyűjtsön össze.

„Nagyon sajnálnánk, ha Židek hiányozna az olimpiai küldöttségből, hiszen történelmi érmet szerzett az országnak. De ha nem telesíti a feltételeket, az ő esetében sem tehetünk kivételt” – szögezte le Chmelár.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?