Vizes-vb: Olasz Anna ezüstérmes

Kazany. Olasz Anna második lett a nyíltvízi úszók női 25 kilométeres versenyében a vizes világbajnokság szombati napján, megszerezve a magyar küldöttség első érmét.Előbb a férfiak 32 fős mezőnye rajtolt el szombat reggel, majd negyed órával később a nők is a Kazanka folyóba csobbantak.

Kazany. Olasz Anna második lett a nyíltvízi úszók női 25 kilométeres versenyében a vizes világbajnokság szombati napján, megszerezve a magyar küldöttség első érmét.

Előbb a férfiak 32 fős mezőnye rajtolt el szombat reggel, majd negyed órával később a nők is a Kazanka folyóba csobbantak. Olasz Anna az 1-es rajtszámot kapta, Kiss Nikoletta pedig az utolsóval, a 31-essel vágott neki az embert próbáló feladatnak.

Nagyon hosszú volt

A tavalyi berlini Európa-bajnokságon ezüstérmes Olasz Anna a tatár fővárosban 5 kilométeren a 13. lett, míg az olimpiai számban, 10 kilométeren drámai hajrá után az ötkarikás aranyérmes Risztov Éva mögött a 11. helyen végzett, így éppen lemaradt a riói kvótáról. Olasz akkor el volt keseredve, de jelezte, szeretne a leghosszabb távon szerzett éremmel vigasztalódni. Ennek megfelelően gyakorlatilag végig az élmezőnyben úszott, míg Kiss Nikoletta nagyjából fél táv után kezdett leszakadni a legjobbaktól.

Olasz a két évvel ezelőtt 10 kilométeren ezüstérmes brazil Ana Marcela Cunhával lépett el a mezőnytől, az utolsó körre is együtt fordultak rá, a harmadik helyen a német Angela Maurer közel kétperces hátránnyal követte őket. A dél-amerikai az utolsó ezer méteren óriási hajrába kezdett, s végül magabiztosan diadalmaskodott a magyar versenyző előtt.

„Ez hatalmas! Nagyon-nagyon hosszú volt, az utolsó két és fél kilométernek azt hittem, sosem lesz vége. Amikor utolértek minket a fiúk, Cunhával tapadtunk rájuk, edzéseken is velük úszom, úgyhogy bírtuk az iramot. Ekkor azonban volt egy erős ritmusváltás, és a fiúk tempóját vinni sokat kivett belőlünk. Éreztem, hogy Cunha is fáradt, és nagyon próbáltam kitartani – nyilatkozta az M4-nek a 21 éves Olasz Anna. – Egy kicsit kárpótlás ez az eredmény a 10 km után, de alapvetően az olimpiáért jöttem. Nagyon örülök, hogy én szereztem a magyar csapat első érmét Kazanyban.”

Olaszt megelőzően legutóbb 1994-ben, Kovács Rita – Risztov jelenlegi edzője – szerzett érmet, ugyancsak ezüstöt 25 km-en.

Merész veresége

Dobogós hely volt a célja a magyar női vízilabda-válogatottnak is, amely viszont már a csoportmeccseken is szenvedett (két vereség mellett csak a gyengécske franciákat győzték le). A legjobb nyolc közé kerülésért az amerikaiakkal találkozott Merész András szövetségi kapitány csapata, de a szakadó esőben, hideg időben lejátszott meccsen nagyon simán 12:7-re kikaptak Keszthelyiék. A mérkőzés már a félidőben eldőlt, amikor az USA 7:2-re vezetett.

„Az amerikaiak ennyivel erősebbek voltak. Abszolút ránk erőltették az akaratukat. Nem tudtunk mit kezdeni a szoros emberfogásukkal, az elején kifejezetten rossz döntéseket hoztunk. Ez nem a játékosok veresége, hanem a kapitányé. Még van meccsünk ezen a vébén, aztán meglátjuk, hogy mit hoz a jövő” – mondta Merész András.

A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes magyarok a 9–12. helyért folytathatják szereplésüket, ma 11.10 órától a kanadaiakkal találkoznak.

„Igazából visszakanyarodnék a csoportmeccsekre, ugyanis mi tettük magunknak nehézzé ezt a vébét úgy, hogy az amerikaiak vártak ránk. Nyilván az ma is látszódott, hogy gyakorlatilag felőröltek minket. Sajnos ez nem a mi világbajnokságunk” – nyilatkozta Kisteleki Dóra, a 2005-ös világbajnok csapatban is szerepelt magyar játékos.

A férfiak holnap az olaszok ellen kezdik meg a kieséses szakaszt a negyeddöntőben.

Bernek ötödik lett

Tegnap már a klasszikus úszóversenyek is megkezdődtek Kazanyban. Két magyar volt érdekelt a döntőkben: Bernek Péter 400 gyorson jól kezdett, de féltávnál visszaesett a hatodik helyre. Pozícióján már nem sokat tudott javítani a hátralevő métereken, s végül az ötödik helyen végzett.

Kapás Boglárka 400 gyorson a rajt után a hetedik helyen fordult, amit féltávig tartott. Akkor feljött a hatodikra, de 250-nél már ismét a hetedik volt, miközben elöl egyetlen kérdés maradt, a teljesen már dimenzióban úszó Katie Ledecky úszik-e világcsúcsot. Ez végül neki nem jött össze, ahogy Kapásnak sem a hajrá, utóbbi végül nyolcadik lett.

A nap szenzációját a svéd Sarah Sjöström teljesítménye jelentette, aki címvédőként 100 pillangó középfutamában világcsúcsot úszott. Az új rekordidő 55,74 másodperc, 24 századdal kevesebb, mint az amerikai Dany Vollmer eddigi csúcsa.

(MTI, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?