Világcsúccsal ékesített Bukor-aranytripla

Bukor Ádám magyar színekben is ott folytatja, ahol a szlovákban abbahagyta: rendre a dobogón végez, s legtöbbször győz is. Múlt héten a wroclawi uszonyos úszó Európa-bajnokságon aratta újabb három diadalát.

Bukor Ádám magyar színekben is ott folytatja, ahol a szlovákban abbahagyta: rendre a dobogón végez, s legtöbbször győz is. Múlt héten a wroclawi uszonyos úszó Európa-bajnokságon aratta újabb három diadalát. Felszíni úszásban megnyerte a 400, 800 és 1500 métert, ráadásul ezerötszázon világcsúccsal csapott célba. Az 19 éves galántai kitűnőséggel hazaérkezése után beszélgettem.

Megszorította egyáltalán valaki valamelyik számban?

Nem volt gondom. Négyszázon úgy úsztam az elődöntőben, hogy beférjek a döntőbe, de így is a négyes pályát kaptam, ami jelzi, hogy nekem volt a legjobb időm. Kicsit sajnáltam, hogy 2:57,10 perces eredményemmel a fináléban végül csak 17 századdal maradtam el az érvényes világcsúcstól. Két ukrán végzett mögöttem, az egyik még junior, és meglepett, hogy már három percet úszott, közel kerülve a junior világcsúcshoz. Előttem sokáig élt a szám legjobb időeredménye, most úgy néz ki, egy éven belül megdönthetik. Ezerötszázon messze lemaradt a második, nyolcszázon meg az történt, hogy ötszáz méter után kiengedtem, s egyik riválisom megközelített, de nem forgott veszélyben a győzelmem. Ez volt az egyetlen szám, amelyben közel tudtak kerülni hozzám.

Világcsúcsot nem úszik minden nap az ember. Hogyan született a wroclawi?

Nagyon sokat készültünk. Azzal az elképzeléssel utaztunk ki az Eb-re, hogy a győzelmek mellett legalább egy világcsúcsot is ússzak. Apu (Jakoda Tibor edző – a szerző megj.) szerint éppen ezerötszázon volt erre a legnagyobb az esély. A győztes négyszáz utáni napon következett, fáradtnak éreztem magam, a medencében már nem is számítottam arra, hogy világcsúcs születhet. Aztán még megnyomtam az utolsó száz–százötven métert, és sikerült, 12:09,74 percnél állt meg az óra. Nagyon örültem, egyszeriben jött a sok gratuláció. És ha picivel jobb a benyúlásom négyszázon, abból is világcsúcs lehetett volna. De hát ilyen a sport, nem minden sikerül. Most van egy újabb évem a vb-ig, ott már időeredményekben valamelyik konkrét távra kell felkészülnöm, mindhárom számban nehéz csúcsra törni.

Az Eb műsora eleve megszabta, hogy milyen sorrendben ússza le a felvállalt három versenyszámot. A végére maradt a kedvenc 800 méter. Ezt is megnyerte. Kiadta magából a maximumot, vagy maradt hiányérzete is?

Mindkettőt állíthatnám. Apu azt mondta, próbáld meg. Tudatosan világcsúcsra törekedtem, ötszázig ment is, de nagyon fárasztó volt, aztán kiengedtem. Az időm, 6:19,05 perc, még se volt rossz. Rengeteg tartalék van még ebben a számban. Legközelebb megpróbálom megúszni a világcsúcsot, érzem, hogy bennem van. Még keményebben kell dolgoznom érte az edzéseken.

Először csendült fel győzelme után a magyar himnusz...

Fantasztikus érzés volt. Amikor a négyszáz megnyerése után álltam a dobogón, még fel sem fogtam, mi történik velem, csak a szívdobogásom gyorsult, ahogy a mellemre tette a tenyeremet. Mikor harmadszor álltam ugyanott, akkor már végleg felfogtam, hogy nekem szól a himnusz, s tudatosítottam, hogy egy olyan ország színeiben versenyezhetek, amely erős a vízi sportokban. Remélem, még sokszor átélhetem ezeket a felemelő pillanatokat.

Wroclawi győzelmi tények a Hírkosárban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?