Vettel nyert a Hungaroringen

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel győzelmével zárult a jubileumi 30. Forma–1-es Magyar Nagydíj. A második pozícióban az orosz Danyiil Kvjat zárt, a dobogó harmadik fokára Daniel Ricciardo állhatott fel.Lewis Hamilton a pénteki és a szombati napot is százszázalékos mérleggel zárta.

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel győzelmével zárult a jubileumi 30. Forma–1-es Magyar Nagydíj. A második pozícióban az orosz Danyiil Kvjat zárt, a dobogó harmadik fokára Daniel Ricciardo állhatott fel.

Lewis Hamilton a pénteki és a szombati napot is százszázalékos mérleggel zárta. Mindhárom szabadedzést megnyerte, és az időmérő edzés összes szakaszában is az élen zárt, így ő vághatott neki az első rajtkockából a 70 körös Magyar Nagydíjnak. Ez volt a Mercedes brit pilótájának idei kilencedik időmérős elsősége. A világbajnoki címvédő Forma–1-es karrierje során már ötödik alkalommal várhatta pole pozícióból a Magyar Nagydíjat. A második leggyorsabb időt csapattársa, Nico Rosberg autózta, aki valamivel több mint fél másodperccel kapott ki Hamiltontól. A harmadik pozícióból a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel várhatta a rajtot.

A versenyhétvégét beárnyékolta Jules Bianchi halála, aki a 2014-es Japán Nagydíjon szenvedett súlyos balesetet. A futam napjára a Hungaroringre érkezett a Bianchi-család is. A pilóták a rajtrácson a július 17-én elhunyt Jules Bianchira emlékeztek. A versenyzők könnyeikkel küszködve körbeálltak, sisakjaikat és Bianchi bukósisakját a kör közepén helyezték el. A francia pilóta tiszteletére a 17-es rajtszámot a Nemzetközi Automobil-szövetség visszavonultatta.

A felvezető körről visszaérve Massának adódtak gondjai, rosszul állt be autójával, amiért öt másodperces büntetést kapott. A megismételt rajtot mindkét Mercedes elrontotta, a mögülük induló két Ferrari viszont álomszerű startot vett. Vettel a harmadik helyről az élre állt, amit Räikkönen is kihasznált, és felzárkózott német csapattársa mögé. Eseménydúsan telt az első kör, Hamilton és Rosberg öldöklő csatát vívott, amiből előbbi jött ki vesztesen. A világbajnoki éllovas a kavicságyba csúszott, rengeteg pozíciót vesztett, de versenyben tudott maradni.

Az új fejlesztésű autóval érkező Force Indiánál aggódhatnak. Hülkenbergnek a célegyenesben nagy sebesség mellett leszakadt az első vezetőszárnya, és az autó gumifalba csapódott. A sok törmelék miatt a biztonsági autót is a pályára küldték. Intő jel a csapat számára, hogy a pénteki első szabadedzésen Pérez autójának jobb hátsó, majd jobb első kereke is kitört, majd a Force India felborult.

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton vasárnapja nem úgy alakult, ahogy azt eltervezte. Az időmérő edzést követően azt nyilatkozta, hogy igazságtalan lenne, ha nem nyerné meg a futamot. Nem elég, hogy a rajtot elrontotta, még Ricciardóval is ütközött, amiért boxutca-áthajtásos büntetést kapott.

Öt körrel a futam vége előtt Ricciardo vetődött be a célegyenes végén Rosberg mellé, kissé lecsúszott az ívről, mikor besorolt volna a német mögé, és kiszúrta a Mercedes bal hátsó kerekét.

A végül csak 69 körös futamot (a második felvezető kört leszámolták) a német Sebastian Vettel nyerte, pályafutása 41. futamgyőzelmét aratta, életében először állhatott fel a dobogó legfelső fokára a Magyar Nagydíjon. A Ferrari legutóbb 2004-ben ünnepelhetett első helyet a Hungaroringen. A második helyen Danyiil Kvjat ért célba, aki Forma–1-es karrierje során először állhatott dobogóra. Harmadikként csapattársa, Daniel Ricciardo zárt. Mindhárom dobogós Jules Bianchinak ajánlotta fel sikerét. Pontszerzőként ért célba még Verstappen, Alonso, Hamilton, Grosjean, Rosberg, Button és Ericsson.

„Hihetetlen nap volt, de azt gondolom, ez a győzelem Julesé. Rendkívül nehéz napokon vagyunk túl. Ez az ő győzelme, s az összes Ferrari-szurkolóé és Ferrari-dolgozóé” – nyilatkozta a dobogón a győztes Vettel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?