Vesztes éremcsata után a dobogón?

Fennállása óta a legnagyobb sikert érte el a 2001/2002-es bajnokságban a komáromi MBK Rieker férfi kosárlabdacsapata: bejutott az I. liga négy legjobb együttese közé. Az előretekintés, a jövőalapozás heteiben sem árt a sporttörténeti siker felelevenítése.

Fennállása óta a legnagyobb sikert érte el a 2001/2002-es bajnokságban a komáromi MBK Rieker férfi kosárlabdacsapata: bejutott az I. liga négy legjobb együttese közé. Az előretekintés, a jövőalapozás heteiben sem árt a sporttörténeti siker felelevenítése. Paulík József klubigazgató edzői minőségben alighanem utoljára nyilatkozik lapunknak.Eléggé váratlan, hogy a sikerév után feláll a kispadról, hisz a komáromi kosárlabda motorjaként eddig nélkülözhetetlennek tűnt a játékosok közti jelenléte, az edzői munkája is. Mi történt?

Június elsejétől új elnöke van a klubnak: Jozef Robel a főtámogató Rieker cipőgyár igazgatója személyében. Vezetőségünk is részben megváltozott, új tagunk Beke József lett. Eddig két széken ültem, ezentúl azonban csak az egyiket vállalom: sportigazgató leszek, azaz a komáromi kosárlabda irányítója. S mivel edzői posztom megüresedett, kénytelenek leszünk más után nézni.A sikercsapat sem marad együtt?

Egyelőre nincs még változás a keretben, de biztosan lesz. A klubvezetés óhaja a fiatalítás. Nem tudom, hogy alakul a csapatkapitány Lovík sorsa. Tényként közölhetem, hogy leigazoltuk Žigrayt a pozsonyi ŠKP-ból és megegyeztünk Branislav Timkóval, aki sérülés miatt kihagyta a teljes idényt. Csapata második idényét zárta az I. ligában. A tavalyi hatodik hely után idén negyedik lett, ami nem várt bravúr.

Túl korán teljesítettük a kitűzött célt, azaz a legjobb hatba kerülést. Már több fordulóval az alapszakasz vége előtt nyilvánvaló volt, hogy nem csúszhatunk lejjebb a táblázaton. Fordulópontot az Inter idegenbeli legyőzése jelentett. Roppant érdekes volt számunkra a bajnokság, hiszen más csapattal kezdtünk és mással fejeztük be. Egészen a súlyos lévai vereségig viszonylag jól szerepeltünk. Ezután mivel teljesítettük az elvárásokat a főtámogató úgy döntött, hogy két centert elküldünk. Gál és Zec személyében kulcsemberek estek ki a csapatból, így kénytelen voltam átszervezni a hadrendet. Meglehetősen hatásos volt ez a játékelem. Felemelkedésünkhöz az is hozzájárult, hogy már tudtunk sorozatban győzni, hiszen volt egy időszak, amikor tizenkettőből tíz mérkőzést megnyertünk. Amíg újoncként többnyire csak otthon voltunk eredményesek, s idegenben fogatlan oroszlánként szerepeltünk, addig az elmúlt bajnokságban már számos idegenbeli sikert is elkönyvelhettünk. A négy között azonban csupa vereség következett...

Belefáradt a csapat a szerda-szombat lebonyolítású sorozatba. Valójában csak hét-nyolc ember hajtotta végig a bajnokságot, a többieknek csak epizódszerepek jutottak. A Pezinok elleni elődöntőben nem volt meglepő a 0:2, ám a losonciak elleni 0:3-as bronzcsatában már jobban kiütközött, hogy csak próbálkoztak, próbálkoztak a fiúk, de nem maradt miből meríteniük, mert lemerült a készlet. Említette, hogy hét-nyolc ember húzta a csapat szekerét. Kik voltak tehát a kosárlabdaszerető komáromiak kedvencei?

Lovík csapatkapitány mellett Kablár, Mikuláš, Alexander Riecky, Ridzoň,ňIlko, Szupper és Kollár alkották az együttes gerincét.És mi van a többiekkel? A férfi csapat feltörése milyen változásokat hozott az utánpótlás-nevelésben, Nőnek már Lovík és Kablár utódai?

Néhány komáromi játékos tagja a keretnek: Boris Podhorný, Füri Gábor, Stanislav Rebroš, Vasas Béla és Martin Halama. A jövőben ők lehetnek a mai nagyok utódai.

Egyre több csapatsportágban van Komáromnak élvonalbeli együttese, ami nyilvánvalóan szűkíti az anyagi forrásokat. Mi és ki tartja felszínen a kosarasokat?

A labdarúgás és a jégkorong után a kosárlabda a legtöbb pénzt faló sportág. A baziniak magasra emelték a mércét. Nem vagyok messze a valóságtól, ha azt mondom: a bajnokcsapat olyan költségvetéssel dolgozik, mint az I. liga többi klubja együttvéve. Svitben és Losoncon nincsenek anyagi gondok, máshol, így nálunk is vannak. Csak küszködünk. Lerobbantak az üzemek a városban, támogatóként csak a cipőgyár és néhány magánvállalkozó maradt, a külföldiek hallani sem akarnak a szponzorálásról. Főtámogatónk a Rieker marad, költségvetésünk csak a túlélésre elegendő.Ilyen pénzínséges időkben milyen folytatása lesz a sikeres komáromi kosárlabda-történetnek. Mikor kezdik az alapozást az új idényre?

Július 29-én. Addigra rendeződik az edzőkérdés és a játékoskeretet is véglegesítjük. Klubvezetésünk a minap már megfogalmazta bajnoki elvárásainkat is. Szeretnénk legalább a negyedik helyet ismét megszerezni, és valahogyan feljutni a dobogóra is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?