Sport

„Végre megelőztük a focistákat!”

Nyolc év után végzett újra az élen az Év sportolója-ankéton a csapatok között a kajak négyes. A Denis Myšák, Vlček Erik, Tarr György, Linka Tibor összeállítású olimpiai ezüstérmes egység a felnőtt futballválogatottat és az U21-es nemzeti csapatot előzte meg.
author
Bőd Titanilla

2016. december 27. 20:03

A kajak négyes rekorder az ankét történetében, a mostani volt a hetedik győzelme, és Vlček Erik, Szlovákia legeredményesebb kajakosa minden díjazott egységnek a tagja volt. A négyes utoljára a pekingi olimpia évében, 2008-ban tudott nyerni, nyolc év után ért fel újra a csúcsra, de a köztes években is rendszeres résztvevője volt a gálának.

Vlček elvan a kajak nélkül

„Már elég jártas vagyok a díjkiosztók terén, sok helyszínen is voltunk már. Az utóbbi három-négy évben a Szlovák Nemzeti Színház új épülete ad otthont a gálának, de azelőtt szinte minden évben máshol rendezték. Sok helyen megfordultam már, és szinte mindent tudok, mi mikor fog következni” – mondta lapunknak a 34 éves Vlček, az egység legeredményesebb tagja, akinek a riói ezüst volt a harmadik olimpiai érme egy athéni bronz és egy pekingi ezüst után.

Tavaly a négyes világbajnok lett, azonban ez sem volt elég az ankétgyőzelemhez, akkor az Eb-részvételt kiharcoló futballválogatott végzett az élen. „Végre megelőztük a focistákat!” – vigyorgott fültől fülig Likér Péter, az egység edzője. „Az olimpiai érem azért sokkal többet ér, de persze nem lehettünk biztosak benne, megnyerjük-e az ankétot” – tette hozzá Vlček.

Az ankétot fontos visszajelzésnek tartja, amely arról tanúskodik, hogy az újságírók is elismerik az eredményeiket, és értékelik a kemény munkát, ami mögötte van.

Rió előtt egy napot sem lazsáltak, a sikeres olimpia után viszont kicsit ki lehetett engedni. Vlček azóta még nem ült kajakban, a többiektől eltérően edzőtáborba sem ment, a családdal töltötte az idejét. A helyzet nem ismeretlen számára, Peking után ugyanígy a regenerációra fordított néhány hónapot. „Még nem hiányzik a kajakozás, nagyon jól elvagyok” – jegyezte meg nevetve Vlček.

Tarr már bemelegített

Az egység legidősebb tagja, a 37 éves Tarr György ezzel szemben a fiatal vezérevezőssel, Denis Myšákkal együtt túl van már egy amerikai edzőtáboron. „Ez csak ilyen bemelegítés volt az új szezon előtt, semmi drasztikus. Csak egy kicsit sportolgattunk, hogy aztán ne fájjon hirtelen a kemény munka” – magyarázta Tarr, aki még nagy kedvet és motivációt érez magában a versenyzéshez: „Ha jönnek az eredmények, a test is bírja.”

Tarr is tagja volt a Pekingben ezüstérmes hajónak is, és úgy látja, Riót sokkal nagyobb felhajtás övezte. „Már az olimpia előtt sok hír jött Rióról, hogy ugyan mi vár ott ránk, zika vírus és hasonlók... Az emberek ezért sokkal kíváncsibbak voltak a játékokra. Ez a negatív felhajtás végül az olimpia hasznára vált, mert sokkal többen figyelték, mint korábban” – mondta a komáromi kajakos, aki nagyon örült az ankétgyőzelemnek.

Az olimpia utáni plusz

Az elismerés Linka Tibor számára is sokat jelent. „Az olimpiai érem után ez csak egy plusz, de nagyon jólesik” – hangsúlyozta a fiatal somorjai kajakos, aki szerint egy olimpiai évben az ötkarikás játékok érmesei érdemlik meg a legjobban az elismerést.

Mind a veteránok, mind a fiatalok egyetértenek abban, hogy az olimpia után nem változott meg jelentősen az életük, de rengeteg különféle meghívásnak kellett eleget tenniük. Az egyik legélvezetesebb közülük a csölösztői sportkomplexumban megrendezett jótékonysági vízilabdameccs volt, de kellemetlen meglepetés is érte őket: volt olyan hivatalos rendezvény, amelynek a szervezése mindannyiuk számára csalódást keltő volt.

Stresszmentes 2017-et!

A négyes tagjai jövőre stresszmentes évet várnak. „Nem kell azon izgulni, hogy ha nem nyerjük meg a vb-t, akkor nem jutunk ki az olimpiára, vagy nem kapunk elég dotációt. Viszont versenyzők vagyunk, és mindig győzni akarunk. Még ha ez nem is olyan fontos év, akkor is meg akarjuk nyerni a világbajnokságot” – mondta Vlček Erik.

A négyes számára csak minimális változást fog jelenteni, hogy edzőjük, Likér Péter 2017-ben Szabó Gabriellával is együtt fog dolgozni. „Az edzőnk a magyar szövetségnek is hangsúlyozta, hogy mi vagyunk a prioritás számára. Részben ingázni fog Budapest és Komárom között, de sokat leszünk együtt is, Gabi az edzőtáborokba is jön velünk. Ráadásul már mondta, hogy tetszik neki Komárom, a kajakház és a víz is, úgyhogy ő is sokat lesz nálunk” – magyarázta Tarr György. Ismeretségük Szabó Gabriellával sok évre nyúlik vissza, de a 2014-es moszkvai vb után fonódott szorosabbra a barátság, akkor kezdtek a komáromi kajakosok rendszeresen Szolnokra járni edzőtáborba.

Likér az Év sportolója-gálára is Budapestről érkezett. „Már elkezdtük tolni a telet, január 9-én megyünk együtt edzőtáborba – mondta a keménységéről ismert tréner. – Gabival emberileg nagyon jól kijövünk, de ezt le kell fektetni eredményekbe is, mert a mi tudásunkat az eredmények szerint ítélik meg.”

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Már hónapok óta zajlanak a tárgyalások az egészségügyi dolgozók béremeléséről, de úgy tűnik, hogy Matovičéknak egyelőre csak a nővérek fizetéséről sikerült megegyezniük

Matovič béremelést ígért a nővéreknek

f

Ebben az esetben a fizetése többszörösét is megkaphatja!

hőség

Eddig kell még bírni a meleget! Változás érkezik az időjárásban…

Sajtótájékoztató

Szeptemberben megkezdi működését az új szlovák alapiskola Somorján

Egy kanadai turista megerőszakolásával vádolnak két párizsi rendőrt

14 éves lányokat erőszakolt meg a szlovák modellügynökség vezetője

panelház

SOKKOLÓ: Tízemeletes panelházból kiugorva vetett véget életének egy férfi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.