Vége Federer szériájának

<p>Óriási meglepetésre a címvédő Roger Federer négy játszmában kikapott az ukrán Szerhij Sztahoviszkijtól az angol nyílt teniszbajnokság második fordulójában.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Federer vereségével megszakadt egy elképesztő sorozat: a svájci teniszező zsinórban 36 (!) Grand Slamen jutott el legalább a negyeddöntőig, a 2004-es wimbledoni torna óta mindig. Wimbledonban 2002- ben búcsúzott legutóbb ilyen korán a 17-szeres Grand Slam-győztes.

„Itt minden róla szól. A wimbledoni tornára kiadott könyv borítóján ő van, itt nyerte az első Grand Slam-tornáját, és hétszer is bajnok lett. Nehéz elhinni, hogy sikerült legyőznöm őt – mondta örömittasan a világranglista 116. helyén álló Sztahovszkij. – Ha ellene lépsz pályára, akkor úgy érzed, két ellenféllel harcolsz: először Federer ellen, aztán a hírneve ellen. Ha az egyiket sikerülne legyőznöd, akkor a másik helyez nyomás alá.”

Összehasonlításképpen: Federer karrierje során 77,5 millió dollárt keresett eddig, Sztahovszkij 2,7 milliót.

„A világ egyetlen pontján sem szeretek kikapni, főleg nem Wimbledonban. Emlékezetes pillanataim voltak itt, de volt néhány fájó is köztük, és a mostani búcsú is ide tartozik” – nyilatkozta Roger Federer, hozzátéve: pánikra nincs oka, szeretne erőt meríteni a vereségből, és jövőre még jobb lenni.

Federer ágáról már Rafael Nadal és sérülés miatt Jo-Wilfried Tsonga is búcsúzott.

Egyébként elképesztő nap volt a szerda Wimbledonban: Marija Sarapova, Lleyton Hewitt, Jelena Jankovics, Viktorija Azarenka, Ana Ivanovics és Caroline Wozniacki után Federer volt a hetedik korábbi világelső, aki búcsúzott a tornától.

Tegnap mindkét állva maradt szlovák lány pályára lépett, Dominika Cibulková simán nyert, míg Jana Čepelová ádáz csatában vereséget szenvedett. Ha mindketten továbbjutottak volna, akkor a harmadik körben egymással találkoztak volna.

Čepelová azonban drámai küzdelemben 6:1, 4:6, 9:7 arányban alulmaradt a 11. helyen kiemelt Roberta Vincivel szemben. A 20 éves kassai sportoló nem tudta megismételni tavalyi sikerét, amikor a selejtezőből egészen a harmadik körig jutott. Čepelovának az első szettben nem ment a játék, ám utána feltámadt, és alaposan megizzasztotta a sokkal esélyesebb vetélytársát. A sorsdöntő játszmában úgy tűnt, hogy létrejöhet a szlovák derbi, ám a rövidített játékban Vinci volt a szerencsésebb. „Kiegyenlített volt a meccs, de a hajrára nagyon elfáradtam. Végül néhány labda döntött” – jelentette ki a hátfájdalmakkal játszó Jana Čepelová.

A tizennyolcadikként rangsorolt Cibulková igazolta a papírformát, és 49 perc alatt 6:0, 6:1-re lelépte a spanyol Maria-Teresa Torro-Flort. A 24 éves pozsonyi teniszező esélyt sem adott ellenfelének, és már 63 ezer fontot keresett Wimbledonban. Cibulková következő ellenfele az olasz Vinci lesz, aki ellen negatív a mérlege: a hat meccsből négyet elvesztett.

Eddig 11 játékos kényszerült sérülés miatt feladni a mérkőzését idén Wimbledonban – szerdán heten léptek vissza, ami rekordnak számít. A résztvevők közül többen panaszkodtak a csúszós fűre, ám Neil Stubley pályamester tegnap közölte, ugyanúgy készítették elő a pályákat, mint eddig, a maga részéről teljesen elégedett a felülettel.

A japán Date-Krumm Kimiko lett a legidősebb női játékos a londoni Grand Slam-torna történetében, aki bejutott a harmadik fordulóba. A 42 éves veterán – aki 2008-as visszatérése előtt 12 év szünetet tartott – legutóbb 1996-ban került a 32 közé, akkor végül az elődöntőben maradt alul Steffi Graffal szemben. (MTI, TASR, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?