Úszóból politikus

Pozsony. Martina Moravcová már évek óta az egyik legsikeresebb, ha nem a legsikeresebb szlovák sportoló. A világhírű úszóról a minap jelent meg egy önéletrajzi könyv, melynek szerzője természetesen ott volt a tegnap délutáni ünnepélyes bemutatón. Itt beszélgettünk az Amerikában élő pöstyéni sportolóval.

A pillangó győztese: Martina Moravcová. A 100 m-es pillangóúszás döntőjét a dublini rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 57,25 mp-es idővel Moravcová nyerte. TASR-felvételTavaly ilyenkor még az a hír járta, hogy a „Martina s rodokmeňom Evy” című könyvet a Šport napilap egyik munkatársa írja majd, aztán változott a helyzet.

Ľuboš Souček elképzelése az volt, hogy elküldi Dallasba a témákat és a kérdéseket, a válaszokat pedig kazettán kapja tőlem. Aztán meggondoltam magam, s úgy döntöttem, nekifogok az írásnak, elvégre önéletrajzi könyvről van szó. A kétharmadát én alkottam, természetesen Ľubo szerkesztette, s a vázlatot is tőle kaptam.

Nem túl korán jelent meg a könyv, hiszen még pályafutása csúcsán van.

Azt hiszem, hogy nem, ugyanis már többször bizonyítottam: a világ élvonalába tartozom. Az is igaz, egy évvel ezelőtt úgy nézett ki, csak az olimpia után jelenik majd meg. Ha a továbbiakban is sikeres leszek, akkor folytatódhat a történet, s minden bizonnyal lesz kibővített második kiadás is.

A kulisszák mögött egyre többet beszélnek arról, hogy az úszás után a politikai pályán próbál szerencsét. Igaz ez?

Egyelőre még nem gondolkodtam a visszavonuláson, talán majd a másfél év múlva sorra kerülő indianapolisi világbajnokság után visszatérhetünk erre a kérdésre. Egyébként tetszik a dolog, a férjem különben diplomata családból származik. De én inkább maradok még a vízben...

Apropó, úszás! Nem bosszantja a dublini rövid pályás Eb-n elért tizedik helye?

Tudom, mindenki érmet várt tőlem, vagy legalább döntőbe jutást, hiszen én voltam a száz gyors címvédője. Semmi különös sem történt ĺrországban, egyszerűen nem jött ki a lépés, több hibát vétettem gyors egymásutánban, s ez megengedhetetlen a kismedencében. Beismerem, egy kicsit dühös voltam, azonban nem volt idő siránkozni, mert következett az 50 és a 100 pillangó.

A rossz rajz után sikerült kiköszörülnie a csorbát, és két éremmel tért haza. Elégedett?

Nem vagyok csalódott, megmondom őszintén, jobb időket vártam, főleg legerősebb számomban, 100 pillangón.

Az olimpia közelsége miatt egy pillanatig sem gondolkodott azon, hogy kihagyja a decemberi fedett pályás kontnensviadalt, valamint a májusi madridi Európa-bajnokságot?

Nem. Én akkor érzem jól magam, ha úszom, s ott vagyok a világversenyeken.

Milyen lesz az olimpiai felkészülése?

Nagyjából olyan, mint Sydney előtt, de azért kellett változtatni, mivel négy évvel idősebb vagyok, s a szervezet tűrőképessége valamelyest megváltozott. Edzőmmel, Steve Collinsszal jól megértjük egymást, nagyon örülök annak, hogy elfogadja a javaslataimat, s minden változtatást megtárgyal velem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?