Ünneplés Dakarban

Dakar. Nemzeti büszkeséggel „átitatott” örömünnep kezdődött a szenegáli fővárosban, miután a labdarúgó-válogatott a világbajnokság nyitómérkőzésen 1:0-ra legyőzte a címvédő franciákat.

Dakar. Nemzeti büszkeséggel „átitatott” örömünnep kezdődött a szenegáli fővárosban, miután a labdarúgó-válogatott a világbajnokság nyitómérkőzésen 1:0-ra legyőzte a címvédő franciákat.

A lefújást követően zászlókat lengető szurkolók ezrei özönlöttek Dakar utcáira, többen a francia szimbólumnak számító kakasokat legyilkolva fejezték ki boldogságukat.

„Történelmi nap a mai”, „Hihetetlen győzelmet aratott a csapat”, „A franciák úgy gondolták, hogy nincs helyünk a vb-n, bebizonyítottuk, hogy nem volt igazuk” – kiabálták az afrikai együttes szimpatizánsai.

Abdulaye Wade köztársasági elnök – aki kinevezte magát a nemzet elsőszámú szurkolójának – egy autó tetején egyensúlyozva, kezében labdát tartva tett körutat a városban.

Hatalmas csalódás fogadta Franciaországban a válogatott vereségét. Mintegy 5000 szurkoló a párizsi városháza előtti téren felállított óriás kivetítőn követte a szöuli eseményeket, s már az első fél óra után elégedetlen hangok csattantak fel a tömegben: „mintha ólomlábaik lennének”, „menjetek vissza az öltözőbe”, „írhatjátok a nekrológot” – kiabálták az emberek.

Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök szerint azonban még nem szabad feladni a reményt:

– Ha Zidane felépül, jobban játszunk majd. Ez még nem a befutó eredménye, csak egy szakaszé.

A szenegáli származásúak azonban országszerte ujjongva fogadták a váratlan győzelmet. Az afrikai rajongók nemzeti zászlókba burkolózva, tánccal-dobszóval vonultak végig az utcákon.

Bruno Metsu, a szenegáli labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint nagy hibát követnének el, ha megelégednének a nyitómérkőzésen aratott bravúrral és nem összpontosítanának a következő feladatra.

„Kivételes boldogságot okozott a győzelem, amely után minden fontos tévécsatornán minket mutattak. Ez viszont csak az első csata volt, a háborút még nem nyertük meg. Szeretnénk minél később hazamenni” – mondta a francia születésű szakvezető.

Az együttes csütörtökön Dániával találkozik. „Jó formában vagyunk. Ha változatlanul elhisszük, hogy bárkit legyőzhetünk, akkor nagy meglepetést okozhatunk” – tette hozzá Metsu.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?