Ujjongás a stégen: „Úristen, világbajnokok vagyunk!”

Racice |

<p>Vasárnap délelőtt két aranyat, két ezüstöt és két bronzot szereztek a magyar versenyzők a račicei kajak-kenu vb-n. 1983 óta minden világbajnokságon született legalább egy magyar aranyérem olimpiai számban, ez a sorozat most sem szakadt meg.</p>

A parton tudták meg

A női kajak kettesek 200 méteres sprintszámának döntője után az olaszok ünnepeltek. A kamera is őket mutatta, kívülről is úgy tűnt, egy hajszállal bár, de ők jöttek be az első helyre.

Ám amikor a hivatalos eredmények megjelentek a kijelzőn, örömittas magyar sikítás hasított a levegőbe, a kijelző ugyanis azt mutatta: 1. Hagymási Réka és Szabó Ágnes! A fiatal páros tagjai egymás nyakába borultak a stégen: „Úristen, úristen, világbajnokok vagyunk!”

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"286347","attributes":{"alt":"","author":"Somogyi Tibor felvétele","class":"media-image","height":"449","title":"Hagymási Réka, Szabó Ágnes","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

„Az utolsó pillanatig nem tudtuk, mi van. Én ugyan egy kicsit úgy éreztem, hogy nyertünk, de nem mertem örülni, amíg meg nem jelent az eredmény” – mondta Hagymási Réka. Szabó Ágnes hozzátette: „Ebben az egy számban indultunk, tudtuk, hogy ez az egy dobásunk van. Keményen készültünk, az előfutam után bíztunk egy jó eredményben. Nagyon jó érzés világbajnoknak lenni!”

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"286230","attributes":{"alt":"","author":"MTI-felvétel","class":"media-image","height":"319","title":"Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina és Vad Ninetta elsőként ér célba ","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Aranyos négyes

Az utolsó magyar érdekeltségű A-döntő előtt még fennállt a veszély, hogy megszakad az a nagyszerű sorozat, mely szerint Magyarország 1983 óta minden vb-n győzött legalább egy olimpiai számban.

A Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta összetételű magyar négyes azonban tett azért, hogy a széria folytatódjon. Nagy versenyt vívtak a németekkel, akik keményen hajráztak, de a magyar hajó ért elsőként a célba. Medveczky Erika így két arannyal a magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője lett, és életében először lett világbajnok olimpiai számban. „Küzdelmes verseny volt, de most nagyon boldog vagyok!” – lelkendezett Medveczky.

A riói győztes egységből csak Fazekas-Zur Krisztina maradt, az ő szerepét mindenki kiemelte, hangsúlyozva, nagyszerű összhangot tudott teremteni a csapatban. „Próbáltam őket összerázni, azután is, hogy Tami és Ninetta párosban csak ötödik lett. Mondtam nekik, ez nem a világ vége. Egyesben Tamara, Erika és Ninetta is végzett már előttem, így pontosan tudom, hogy nagyon jók” – nyilatkozta az egység rangidőse.

„Elengedtem a párost. Azzal szálltunk vízre: mindent vagy semmit. Azt tudtam, hogy az új-zélandiakat megelőztük, mert láttam, hogy a vezérevezősük mellettem van, de arról fogalmam sem volt, a németekhez képest hogyan állunk – magyarázta Vad Ninetta, aki a negyedik beülőben ül. – Aki a negyedik lyukban van, annak mindig meg kell kérdeznie, megvan-e a győzelem, de mivel láttam, hogy a lányok nagyon örülnek, gondoltam, hogy elsők vagyunk.”

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"286233","attributes":{"alt":"","author":"MTI-felvétel","class":"media-image","height":"319","title":"Hagymási Réka (elöl) és Szabó Ágnes","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Gyorsan eltelt húsz év

A férfi K4-esek nem olimpiai számában, 1000 méteren a Kammerer Zoltán, Pauman Dániel, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin összetételű egység a második helyen végzett. A negyvenedik születésnapjához közeledő Kammerer Zoltán már húsz évvel ezelőtt is ott volt a vb-n, akkor aranyérmet nyert a négyessel. „Húsz éve nem gondoltam volna, hogy még most is itt fogok állni. Baromi gyorsan eltelt ez a húsz év” – mondta meghatottan Kammerer.

Megérte folytatni

Horváth Bence tavaly nem utazhatott az olimpiára, mert doppinggyanú merült fel vele kapcsolatban, ugyanis egy vizsgálat megnövekedett hormonszintet mutatott ki nála. Társával, Szomolányi Mátéval csak a tévében nézhették a riói versenyeket, hogy aztán decemberben a szövetség felmentse őket, mivel nem nyert bizonyítást, hogy tiltott szerekkel éltek volna…

Horváth akkor a visszavonuláson gondolkodott, végül mégis folytatta, s hogy jól tette, azt a račicei vb is igazolta: a győri versenyző K1 200 méteren ezüstérmes lett. „Tökéletes pálya volt. A végére nagyon elfáradtam, kicsit szétesett a mozgásom, de így is bejöttem a második helyre. Bebizonyítottam, hogy itt a helyem. Megérte folytatni!” – szögezte le Horváth.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"286236","attributes":{"alt":"","author":"MTI-felvétel","class":"media-image","height":"319","title":"A későbbi ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin és Pauman Dániel","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Két kenus bronz

A kenu szakág két bronzot gyűjtött Račicében, női C1 200 méteren Takács Kincső, a férfi C2-esek ugyanilyen távján pedig Fekete Ádám és Hajdu Jonatán lett harmadik.

„Nagyon megkönnyebbültem. Végig az volt a fejemben, hogy ezt a párosunkért, Virágért és magamért csinálom – mondta Takács Kincső, aki Balla Virággal 500 méteren a negyedik helyen végzett. – Mindketten egy-egy válogatót nyertünk, neki is ugyanolyan helye lett volna ebben a mezőnyben, mint nekem. Ez a bronzom a közös munkánk eredménye.”

Fekete Ádám arról beszélt, az első száz méter nem sikerült, a második viszont nagyon jó volt, ennek köszönhetik a bronzérmet. „Ez egy új páros, ráadásul a mezőnyben a legalacsonyabb is három fejjel magasabb nálunk. Annál értékesebb ez a harmadik hely” – nevetett Fekete. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?