Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban szerdán: Chelsea– Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!Két olasz csapat Angliában – erről mindenkinek ugyanaz jut eszébe, a 2003-as BL-döntő.

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban szerdán: Chelsea– Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Két olasz csapat Angliában – erről mindenkinek ugyanaz jut eszébe, a 2003-as BL-döntő. Juventus–Milan 0:0, minden idők egyik legborzalmasabb kupafináléja, méla unalom, tömény depresszió, sántikáló Roque Junior. Még a tizenegyeseket is alig tudták belőni a játékosok.

Azonban változnak az idők. Szerdán este a Chelsea és a Roma meccsén is az olasz filozófia képviselői találkoztak. Conte kékjei az Olaszországban elterjedt háromvédős rendszerrel tavaly meglepték a Premier League mezőnyét (idén már nem), a Roma pedig a Roma, egy szerethetőbb olasz modell. A látványos támadójáték, a rövidpasszos foci időtlen idők óta a klub védjegye, még ha sok trófeát nem is hozott a konyhára. Ezúttal nem volt olaszos nullázás, a 3:3-as döntetlent hozó meccs könnyen lehetett volna 6:6 is – ezt, persze, felfoghatjuk akár a védelmek kritikájaként, akár a nyílt sisakos foci eredményeként is.

A meccsről röviden: a Chelsea kétgólos előnyt adott el, de már akkor látszott, hogy nincs minden rendben az angolokkal, amikor vezettek, mert a Roma többet birtokolta a labdát, és veszélyes helyzeteket dolgozott ki. A munka beérett, két egykori Manchester City-futballista révén fordítottak az olaszok, Alekszandar Kolarov után Edin Dzeko kétszer is betalált, az első góljáról (Fazio védők mögé ívelt labdáját kapásból bombázta a kapuba) maga is azt állította a lefújás után: ez volt pályafutása legszebbje. A Chelsea egy belga duplának köszönheti a pontot: a pazar gólok meccsén Eden Hazard egy csodálatos csúsztatott fejessel egyenlített.

Egy biztos, az olasz foci rajongói számára jó híreket hozott a BL-hét. Kiderült, hogy az újhullámos, a catenacciót már hírből sem ismerő, elsősorban a támadófocit preferáló csapatok lassan-lassan versenyképesek lehetnek Európában. Kedden a Napoli mutatta meg a bivalyerős ManCity ellen, hogy képes egyenrangú partnere lenni egy topcsapatnak, szerdán ugyanez történt a Romával. A Juventus is nagy nehezen legyűrte a Sportingot, bár a Zebrákat sosem a megalkuvás nélküli ösztönfocijuk miatt imádták a drukkerek. Az olasz klubfutball restartjához már csak egyvalami kéne: egy rendes Inter és egy rendes Milan.

A C csoport rangadója mellett persze történt más is szerdán, néhány nagyon sima meccset láthattunk. A Barcelona tíz emberrel fejezte be az Olimpiakosz elleni meccsét, mégis nyert 4:1-re, Messi belőtte a 100. BL-gólját. A PSG pár évvel ezelőtt öt gólt lőtt Brüsszelben az Anderlechtnek. Ezúttal csak négyet, de az látszik, hogy a párizsi csapat a BL idei nagy esélyese: három meccs, kilenc pont, 12:0-s gólkülönbség. A B csoportban a Bayern is nyert, ezúttal felszabadult játékkal sikerült győzniük a németeknek a Celtic ellen (3:0). Hatalmasat lépett a továbbjutás felé a Basel, amely 2:0-ra nyert a CSZKA Moszkva otthonában, így a svájciak nagy eséllyel követhetik a csoport második helyén a Manchester Unitedet (Mourinhóék a Benfica stadionjából jöttek el három ponttal). A nap vesztese az Atlético Madrid, amely csak ikszelt Azerbajdzsánban, a Quarabagnak megvan az első pontja. A spanyolok elszórták a Roma elleni lépéselőnyüket, és ha az olaszok odahaza elverik a Chelsea-t (ami nem lehetetetlen, látva a londoni mérkőzést), akkor az Atléti komoly bajba is kerülhet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?