Újabb magyar és szlovák érmek

A szlovákok a kerékpárosok időfutamában taroltak, a magyarok vívásban és kajak-kenuban állhattak dobogóra a riói paralimpián.Rio de Janeiro. Krajnyák Zsuzsanna bronzérmet nyert a kerekesszékes vívók A sérültségi kategóriájának tőr egyéni versenyében.

A szlovákok a kerékpárosok időfutamában taroltak, a magyarok vívásban és kajak-kenuban állhattak dobogóra a riói paralimpián.

Rio de Janeiro. Krajnyák Zsuzsanna bronzérmet nyert a kerekesszékes vívók A sérültségi kategóriájának tőr egyéni versenyében. A 37 éves sportoló a bronzmérkőzésen a kínai Csang Csung-cujt győzte le óriási csatában 15:12-re. Krajnyák négy éve a brit fővárosban ugyancsak harmadik lett. „Nagyon készültek rám a kínaiak, ez érezhető volt. Nem tudtam teljesen azt vívni, amit szoktam, kellett váltanom, ami nem volt könnyű, de végül megoldottam.” A magyar sportoló szerint az elődöntőben hongkongi ellenfele elcsalta a távolságot (az asszók előtt bizonyos szabályok szerint beállítják a felek közötti távolságot), s emiatt neki azon a találkozón nem volt esélye. „Athénban, Pekingben és Londonban is Csuj Jival vívtam a döntőbe jutásért, sajnos mindig ő győzött” – mondta az ötödik paralimpiáján szereplő Krajnyák, aki kedden párbajtőrben elvesztette a bronzmeccset.

A férfiaknál (a Krajnyákéval megegyező kategóriában) Osváth Richárd második lett. A 31 éves vívón – aki hétfőn kardban is második volt – a kínai Je Zsu-ij fogott ki a döntőben (15:8). „Jobban hangzana, hogy kétszeres paralimpiai bajnok vagyok, de boldog vagyok a két ezüstéremmel – nyilatkozott Osváth, aki négy éve Londonban harmadik volt tőr egyéniben. – A döntőbeli riválisom nagyon tudta, hogy mit kell csinálni ellenem, korábban vívtunk már többször is, most nagyon jól vívott, nem tudtam vele mit kezdeni.” Hozzátette: abból a szempontból örül a tőr ezüstéremnek, hogy a két fegyvernemi edzője nem tudja majd zrikálni egymást, hiszen kardban is második lett.

Tegnap a most debütáló parakajakversenyeket is megrendezték Rióban. A magyar küldöttségből Suba Róbert zárt dobogós helyen, aki a KL1-es kategóriában lett ezüstérmes (minden számban 200 méter a táv). Suba nem kezdett igazán jól, de a táv felénél már az élmezőnyben lapátolt. A legjobban a lengyel Jakub Tokarz rajtolt, aki végig meg is tartotta előnyét. „Nagyon örülök az ezüstéremnek, bár nagyon kevésen múlt az első hely, 45 ezreden – értékelt Suba. – A bemelegítés után kezdett felerősödni az oldalszél, ez instabillá tette a hajót. Ráadásul az argentin versenyző kijött a rajtgépből, én pedig túl sokat voltam a rajtban, elfújt a szél, kellett korrigálnom, hogy egyenesben tartsam a hajót, és ez meghosszabbította a reakcióidőt a rajtnál. Rosszul kezdtem, utána egy jó erős iramot mentem, ha 210 méter lett volna a pálya, akkor behoztam volna a lengyelt, de ez van, örülök az ezüstnek.”

A szlovák paralimpikonoknak a kerékpárosok időfutama hozta a legnagyobb sikereket az elmúlt két versenynap során. A C4-es kategóriában, 30 kilométeren Jozef Metelka győzött, a bronzérmet pedig Patrik Kuril szerezte meg. „Még nem tudom leírni az érzéseimet, mert nagyon fáradt vagyok. Feküdt nekem az útvonal, mivel sík terepen vezetett. Az időfutamot nagyon keményen kell nyomni, a végén már csak az automatizálódott mozgás vitt előre. Ráadásul a nagy meleggel is meg kellett küzdenünk. Két arany és egy ezüst? Jól hangzik, nem panaszkodhatok a mérlegemre” – nyilatkozta a 30 éves Metelka.

A nála hat évvel idősebb Kuril talán még jobban örült, mivel csak az újságíróktól tudta meg, hogy bronzérmes lett. „Nagyon boldog vagyok, pályafutásom legjobb idejét teljesítettem, alighanem ezt már nem múlom felül soha. Totálisan meg vagyok lepve, más típusú kerekeseknek feküdt ez a pálya” – mondta Kuril.

Kedd este Veronika Vadovičová harmadik riói érmét is megszerezte, két aranya után ezúttal második lett a kisöbű sportpuska 3x20-as szabad számában. (MTI, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?