Új lebonyolítás jöhet a Fortuna Ligában

<p>A&nbsp;következő szezontól a&nbsp;22 fordulós alapszakaszt 10 fordulós rájátszás követheti a&nbsp;labdarúgó Fortuna Ligában. Az új modellt a klubok egyhangúlag elfogadták, a változtatást még a Szlovák Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottságának is el kell fogadnia.</p>

„Szükséges a változtatás, mert a jelenlegi rendszer nem igazságos. Az előző szezon első hat helyezettje eggyel több meccset játszik otthon, mint a többiek, és a klubok egyes ellenfelekkel kétszer találkoznak otthon, egyszer idegenben, és fordítva. A másik nagyon fontos szempont számunkra az volt, hogy vonzóbbá tegyük a bajnokságot” – tájékoztatott Michal Mertinyák, a Ligás Klubok Uniójának ügyvezető igazgatója.

Az új modellben – amelyet a bajnokság összes klubja elfogadott –  a Fortuna Liga 12 résztvevője a 22 fordulós alapszakaszban oda-vissza alapon játszana egymással, majd a mezőnyt két részre osztják. A felsőházban a bajnoki címért, az alsóházban a bentmaradásért, illetve a hetedik helyért harcolnak majd a csapatok 10 fordulóban, oda-vissza alapon. Az alsóház utolsó helyezettje kiesik, az utolsó előtti pedig osztályozót játszik a II. liga második helyezettjével, ha az teljesíti az élvonalbeli licenc megszerzésének feltételeit. Ha a kupagyőztes a bajnokság első három csapata közül kerül ki, akkor a fennmaradó EL-selejtezős helyért a 4–7. helyezett csapatok osztályozót játszanak. A negyedik a hetedikkel, az ötödik a hatodikkal találkozik, a két győztes kerül a döntőbe. A továbbjutás egy meccsen dől el, a házigazda mindig a jobb helyezést elért csapat. „Azzal, hogy még a hetedik helyezett is játékban lehet az EL-selejtezős szereplésért, azoknak az alsóházi csapatoknak is lenne miért játszaniuk, akiket nem fenyeget a kiesés” – magyarázta Mertinyák.

Az osztályozók egyre elterjedtebbé válnak Európában, Hollandiában hasonló rendszerrel már sokéves pozitív tapasztalatokkal rendelkeznek.

Ha a klubok által jóváhagyott modellre március 14-én a Szlovák Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága is rábólint, a 2017/18-as szezont már az új lebonyolítás szerint rendezik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?