Új edzővel, de a szokásos filozófia szellemében kezdik Somorján a tavaszt

stk

A II. labdarúgóligás somorjaiak a tabella 6. helyéről várják a bajnokság tavaszi rajtját, három nappal később pedig már történelmi kupameccs vár rájuk a Slovan ellen. A téli felkészülési időszakról Horváth Csaba klubelnököt kérdeztük.

Az őszi szezon után edzőváltás történt a somorjaiaknál, Michal Kuruc helyére Juraj Ančic érkezett. A vezetőedzőt még a téli felkészülés kezdete előtt, december 30-án kinevezték, így az első idei edzés óta ő irányítja az STK csapatát.

Progresszív edzővel

„Az edzőváltásról a dunaszerdahelyiekkel közös projekt keretében született döntés. Újítani szerettünk volna egy fiatal és progresszív edzővel, akit meg is találtunk Juraj Ančic személyében. Most szerezte meg a pro licenc diplomát, jól tud a fiatalokkal dolgozni. Szeretnénk, ha a kommunikáció jól működne az edzői stábban, és hogy a sikeres projektünk folytatódjonˮ – árulta el Horváth Csaba.

Michal Kuruc két éven keresztül irányította a somorjaiakat, távozásával a MOL Akadémián is befejezte a munkát. Utódja, Ančic 2024 júniusáig szóló szerződést írt alá. A 41 éves tréner pályafutása nagy részét Trencsénben töltötte, ahol 2021 nyarán kinevezték az A csapat megbízott vezetőedzőjének, majd télen megerősítették őt pozíciójában, és további fél évig irányította a csapatot. 2022 nyarán távozott a klubtól. „Az, hogy Ančic milyen hatással lesz együttesünkre, hosszabb távon fog megmutatkozni, de a csapaton belül és a játékon már most látni változástˮ – mondta az új edzőről a klubelnök.

Ancic

Fókuszban a fiatalok

A téli felkészülés során a somorjaiak a Fortuna ligás ellenfelekkel szemben alulmaradtak (Trnava 1:6, Zlaté Moravce 1:5), de további mérkőzéseiket megnyerték (Mosonmagyaróvár 2:0, Šaľa 4:1, Gabčíkovo 3:2, Szlovákia U19 3:1, Rača 2:1). „Abszolút nem az eredmény számított ezeken a mérkőzéseken. A pontosabb képet majd a tavaszi szezon eredményei mutatják meg csapatunk erejéről, de nálunk továbbra is a fiatal játékosok beépítése az elsődleges szempont. A célunk, hogy elindítsuk a pályafutásukat. A télen nem mindig játszottunk teljes kerettel, hiszen néhány játékosunk ezúttal is a DAC-cal készült. Többen nemcsak az akadémiáról, hanem a somorjai ifiből is lehetőséget kaptak a bizonyításra. Megmutatták, hogy a jövőben velük is számolhatunk. Örülök, hogy látunk olyan játékosokat, akiket a jövőben beépíthetünk a csapatba. ˮ

Az STK 2019 óta a DAC farmcsapata, az együttműködés értelmében egy II. ligás bajnoki mérkőzésen akár öt dunaszerdahelyi játékos is szerepelhet, elsősorban a fiatalok, vagy akiknek több játékpercre van szükségük. A MOL Akadémiával szintén szoros a kapcsolat, az ottani tehetségek rendszeres edzés- és játéklehetőséget kapnak Somorján.

Az elmúlt két hónapban nem volt túl nagy játékosmozgás az STK-nál. Az utóbbi napokban Szalma Dániel a Slovan B csapatához távozott, míg a zsolnai B-ből Adrián Mojžiš érkezett. Januárban a 20 éves brazil középpályással, Riquelme Rodrigues Mendessel erősített az STK, és a több játéklehetőség reményében a DAC-os Brahim Moumou is a klubnál tölti a tavaszi szezont.

Az edzőmeccsek során az utánpótlásból David Kudláč, Daniel Suvák és Martin Polniš is lehetőséget kapott, így ők is ott kopogtatnak a felnőttcsapat ajtaján. „Nagyon fiatal csapatunk van. Több játékosunk is sokat fejlődött az elmúlt fél évben, ott van például Csóka Bálint, aki az egész téli felkészülést a DAC-nál töltötte, és jó esélye van ott lenni az U20-as világbajnokságon. De említhetném Szolgait, Kachútot vagy Leginust is. Számunkra ez a legjobb visszajelzés, hogy a projekt működik, és hogy a régióban vannak olyan tehetségek, akiket el tudunk indítani az úton.ˮ

Jöhet a Slovan

Az őszi szezont a II. labdarúgóliga hatodik helyén zárták a somorjaiak, az elért eredmény Horváth Csaba szerint megfelel a csapat képességeinek. Talán még ennél is jobban sikerült a kupaszereplés: a Slovnaft Cupban egészen a negyeddöntőig menetelt a csapat, kiejtve többek között a Fortuna ligás zsolnaiakat. Korábban az STK még sosem jutott ilyen messzire a kupában, a történelmi negyeddöntőt pedig nem kisebb csapat ellen játsszák, mint a bajnokságot vezető Slovan. A találkozóra március 1-jén, 16.30-kor kerül sor a dunaszerdahelyi MOL Arénában.

„Ez történelmi mérkőzés lesz, a foci ünnepének tartjuk Somorján. Bizonyos értelemben kiteljesedése a munkának, amit az elmúlt években végeztünk. A kerületi rendőrség döntése értelmében a meccset nem lehet Somorján megrendezni, de a város vezetése is amellett volt, hogy inkább olyan helyen tartsák meg a találkozót, ahol nagyobb biztonságban le lehet bonyolítani. A dunaszerdahelyiekkel meg tudtunk egyezni, így ott fogunk játszani, ezt a lehetőséget szeretném ezúton is megköszönni. Bízunk benne, hogy minél többen kilátogatnak a meccsre, és velünk együtt élik át az élményt.ˮ

Érdekes

Érdekességek az STK-ról

Érkezett: Adrián Mojžiš (Žilina B), Brahim Moumou (DAC), David Kudláč, Daniel Suvák és Martin Polniš (utánpótlás)

Távozott: Szalma Dániel (Slovan B)

Vezetőedző: Juraj Ančic

Felkészülési meccsek:

● Zl. Moravce–STK 5:1

● STK–Mosonmagyaróvár 2:0

● Trnava–STK 6:1

● STK–Gabčíkovo 3:2

● STK–Szlovákia U19

● STK–Rača 2:1

● STK–Šaľa 4:1

Őszi mérleg:

6. Šamorín - 17 meccs, 8 győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség, gólarány: 25:28, 26 pont

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?