U20-as vb: Szlovákia bronzérmes

<p>Szenzációs bronzéremmel zárta a kanadai U20-as világbajnokságot a szlovák jégkorong-válogatott. Ernest Bokroš védencei az elődöntőben 5:1-re kikaptak Kanadától, a 3. helyért játszott mérkőzésen azonban 4:2-re legyőzték a svédeket. A kapus Denis Godlát a torna legértékesebb játékosának választották.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A szlovákok csak az USA-tól és Kanadától kaptak ki a tornán (a házigazdától kétszer is), a finneket, a németeket, majd a negyeddöntőben a cseheket, a bronzmeccsen pedig a svédeket is legyőzték.

A szlovákok jól kezdték a svédek elleni bronzmeccset, 2:0-s előnyre tettek szert, de a skandinávok egyenlítettek. A meccset a második harmad végén történtek döntötték el: Bergman a botjával arcon találta Koyšt, amiért nagy büntetést (öt perc) és végleges kiállítást kapott. A szlovákok a harmadik harmad elején kihasználták az emberelőnyt, majd a meccs végén éppen Koyš állította be a végeredményt, amikor betalált az üres kapuba.

A szlovák válogatott legeredményesebb játékosa a kilenc pontot (4 gól + 5 assziszt) gyűjtő csapatkapitány, Martin Réway volt, aki már többször lehetőséget kapott a felnőttek között is, játszott a tavalyi minszki vb-n is. Réway a svédek elleni sikerből három gólpasszal vette ki a részét. „Fantasztikus érzés. Ezen a tornán azért tudtunk sikeresek lenni, mert csapatként játszottunk, senki sem hitte magát többnek a társainál” – nyilatkozta Réway.

A szlovák válogatott ezt megelőzően 1999-ben ért el ilyen sikert a korosztályos tornán: Ján Filc válogatottja akkor szintén bronzérmet szerzett, tíz évvel később pedig a Tatar, Pánik és Janus fémjelezte szlovák csapat a negyedik helyen végzett.

„Emlékszem, hogy néztük a vb-t, és arról álmodtunk, hogy egyszer mi is el akarunk jutni legalább az elődöntőig. Most pedig elértük ezt. Tudjuk, hogy sok fiatal hokis nézte a meccseinket, és ez energiát adott nekünk. Ez az érem mindenkié” – jelentette ki Réway.

A bronzérem egyik fő kovácsa a kapus Denis Godla volt, aki parádés védéseivel meghódította a kanadai közönséget. „A svédek talán még csalódottak voltak az elvesztett elődöntő miatt. Mi most jobban akartuk ezt a bronzérmet” – mondta a késmárki születésű hálóőr, akit a torna legértékesebb játékosának és értelemszerűen a legjobb kapusának is választottak. Bár Godlánál a védések százalékarányában és az egy meccsre eső kapott gólok számában is voltak jobb kapusok a vb-n, egyértelműen ő mutatta be a legtöbb védést – 242 lövésből csak 18 gólt kapott.

A nemzetközi sajtó rámutatott, tavaly az NHL-drafton Godla senkinek nem kellett, idén azonban bizonyára kapkodni fognak érte. (SITA, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?