Tóth László visszatér - nem a költő, a harcos

<p>Tóth László, a hazai magyar kickbox-élet jeles tagja egy ideje eltűnt a térképről (vagyis az eredménylistákról), mivel visszatérő csuklósérülése miatt felhagyott a versenyzéssel. A hétvégén a Szlovák Kupa 3. fordulójában viszont újra szőnyegre lépett, és nagyszerűen teljesített: semi-contactban súlycsoportjában harmadik, az abszolút kategóriában pedig második lett.</p>

Mi késztette arra, hogy visszatérjen?
Mikor abbahagytam, a csuklóm annyira meg volt erőltetve, hogy még sima futás közben is fájt, ahogy lengettem. Nem pihentettem eleget, s ezzel csak egyre rosszabb lett a helyzet, így muszáj volt leállnom. Ahogy elmúltak viszont a fájdalmaim, kezdett hiányozni a bunyó, az atmoszféra, a versenyzés. Úgy döntöttem, újra megpróbálom, bár egy súlycsoporttal feljebb mentem, most a 79 kilogrammosok között indulok.

Miért?
Már elegem volt a sok fogyasztásból, sok energiát vesztettem miatta, meg a pszichikámra is rossz hatással volt. A váltásnak az a hátránya, hogy meg kell szokni az új ellenfeleket, viszont pszichikailag nagyon jól éreztem magam a mostani Szlovák Kupán is. Ki voltam éhezve a versenyre, vérszemet kaptam, és a súlycsoportom után még az abszolút kategóriában is elindultam. Ott is nyerhettem volna, csakhogy egy perccel az elődöntő után már ki is kellett állnom a döntőre, mert a bronzmeccs sérülés miatt elmaradt. Az volt a hetedik mérkőzésem aznap, és már nem voltam megfelelő kondícióban.

A Szlovák Kickbox-szövetség korábban a WKA szervezet szabályaihoz igazodott: a meccsek 2x2 percesek voltak, most viszont áttértek a WAKO szabályaira, így a mérkőzések három kétperces menetből állnak. Mi volt az oka a váltásnak?
A WAKO rengeteget tesz azért, hogy a kickbox is olimpiai sportág legyen, ennek reményében váltottunk mi is. A WAKO alelnöke a magyar Leyrer Richárd, aki nagyon sokat dolgozik ezen az ügyön. Az ő kérésére Schmitt Pál is felkarolta az ügyet, s kezdeményezésükhöz a Szlovák Kickboxszövetség is csatlakozott. A mostani szlovák–magyar viszályok közepette jó, hogy vannak ilyen összefogások is.

Ha sikerrel járnak, mikor lehet a kickbox olimpiai sportág?
Londonban még nem, négy év múlva, 2016-ban viszont már van esély rá, hogy bemutató sportágként a kickbox is bekerüljön az olimpiai játékok műsorába. A magyarok nagyon komolyan veszik ezt a kérdést, a szegedi világbajnokság a legjobb rendezvény volt, amit valaha láttunk, sokan mondták, hogy ez a szervezés már egy olimpián is megfelelne. Reméljük, teljesül a vágyunk, nagy lendületet adna a kickboxnak. A fiatalok számára is óriási motiváció lenne az olimpiai szereplés lehetősége.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?