Tolmácsként tért vissza, világversenyen győzött

régiósport

Tóth Kálmán naturál testépítő november 19-én múlt 68 éves. A veteránok között tizenkétszeres Európa- és hétszeres világbajnok. Ezenkívül négyszer megnyerte a Naturál Olimpiát. 2020 óta, amikor kontinenselső lett Firenzében, nemigen hallottunk róla. Mi történt a negyedi versenyzővel? Mutogatja még csodálatos izomzatát a pódiumon?

Azt gondoltam, már abbahagyta, hiszen a kora már megvan hozzá. Ugye, 2022-ben versenyen sem indult?

Így van.

Nem akarta már folytatni? Más oka is volt netán?

A Covid engem is kizökkentett a versenyzésből, legalább egy picit megpihentem, családi környezetben. Folyton bizonytalan volt, lesz-e verseny. Testépítésben viszont nem lehet úgy csinálni, hogy bejelentik, jövő héten álljak pódiumra, és megyek. Három hónap is eltelik a felkészüléssel, a végén meg azt mondják: sajnos, nem lehet. Ilyen helyzetben fütyültem az egészre, nem erőltettem.

Nemrégen azonban az INBA és a PNBA nemzetközi szövetségek égisze alatt rendezett bukaresti viadalon hallatott magáról. Megnyerte a Masters kategória 60 éven felülieknek kiírt számát. Natural Universe-versenyről van szó, ami nem volt se vb, se Eb, de erős mezőny jött össze a világ különböző tájairól...

Nehéz besorolni, hova tartozik. Nyolcan voltak a kategóriámban, és indiai is versenyzett velünk. A vb-hez hasonló viadalnak nevezném, az egész világból akadt induló. Bukarest először kapta meg Európában ennek a rendezési jogát. Más földrészen már korábban is volt, de kontinensünkön még nem.

Sok-sok győzelme után hova sorolható ez a sikere?

Az egyik legnehezebb versenyemnek mutatkozott, amit az is igazol, hogy a két angol riválisom közül egyik világbajnok, a másik címvédő Európa-bajnok volt. Ellenfeleim mindannyian fiatalabbak voltak, 63 évnél nem idősebbek. A németek is nagyon jók voltak…

De valaki még jobb volt náluk…

Azóta megtaláltam a végeredményt, ahol már a bírók pontozása is szerepelt. Mindegyikük az első helyre rangsorolt.

Egyéves kihagyás után ott folytatja, ahol korábban abbahagyta?

Nem is emlékszem, hogy ennyire nyugodt lettem volna valaha egy versenyen. Egyik barátom beszélt rá, hogy induljak. Ő szokott elhívni Magyarországra tolmácsolni, most is elcsalogatott. Készültem ugyan, de csak nyugodtan, semmit nem erőltettem, nem voltak nagy céljaim. Gondoltam, kipróbálom, milyen légköre van a versenynek, hová jutottam a felkészülésemmel. Eltelt néhány év, mire elég, amit megmutathatok. A végén meg megnyertem a versenyt. Tolmácsnak hívtak, győztes lettem.

régiósport

Készül még valamilyen versenyre?

Elmentem volna a Naturál Olimpiára, de a szövetség idén nem kapott támogatást az államtól. Nyugdíjas vagyok, és elég sok pénzbe került volna, minimum 2500 euróba. Annyit meg sajnáltam érte adni, meg van mire elköltenem azt az összeget. Szponzorokat se szólítottam meg. Pedig egyelőre még nem sikerült átvennem azt a díjat sem, amit két évvel ezelőtt kaptam, amikor bekerültem a Hírességek Csarnokába.

Elsőként Szlovákiából?

Igen. Ráadásul én vagyok a legelső világbajnok az országban naturál testépítésben, akárcsak most már a földrészünkön először lezajlott Natural Universe győztese. Világbajnok több is van nálunk, de az említettek elsőségekben már nem előzhet meg senki.

De még nincs vége…

Tavaly Budapesten voltam tolmácsolni az Európa-bajnokságon. Mikor láttam a kategóriámban versenyzőket, nosztalgiát éreztem. Ráadásul a formájuk se ragadtatott el. Ha azt mondták volna, hogy van tíz percem átöltözni, még akkor is második lettem volna köztük. És aki ott nyert, az Bukarestben csak ötödik lett mögöttem. A román fővárosban először éreztem úgy, hogy nincs semmilyen teher a vállamon, nem kellett valamit erőltetni, kedvükben járni a szponzoroknak. Mentem egyet kirándulni, lesz ami lesz alapon. És ez a nyugodtságom segített a formámon is. Már a verseny előtt, mikor levetkőztünk, láttam az ellenfelek szemein, hogy megszeppentek, ami önbizalmat adott nekem. Mert nem ismertek, akkor léptek a kategóriába, amikor én több mint két évig nem jártam versenyekre.

Van összefüggés a testépítésben a felszabadult versenyzés és az izomformálás között?

Mindenképpen. A stresszhormon ronthat a formán, kicsit beöntődnek az izmok. Ilyenkor az ember nem mer enni, nem mer inni, nehogy elrontsa. Mert a stressz jelen van. Bukarestben meg nyugodt voltam, nem foglalkoztam az esélyekkel. Mind a nyolcan megcsináltuk a hét kötelező pózt, engem hátraküldtek, és utána csak a többieket hasonlítgatták. Ezek után azt gondoltam, vagy utolsó leszek, vagy megnyertem. Megvártam, mikor vége lett, átadták az aranyérmet, és mentem haza.

Ahányszor ránézünk az izomzatára, nem győzünk csodálkozni. Hogyan lehet közel hetvenévesen ilyen állapotban megőrizni az izmokat?

Az egész életmódom befolyásolja, hogy még ebben a korban is így tartom magam. Kiskoromtól mindig valami hajtott előre, mindig sportoltam: bicikliztem, fociztam, birkóztam... Minden sportban jelen voltam, de semmiben nem voltam kitűnő, amit elkezdtem, az ment. És mindennel próbálkoztam. De egyiket sem folytattam olyan komolyan, mint a naturál testépítést, amihez sokoldalúságom adta meg az alapot. Nem cigarettáztam, alkoholt nem fogyasztottam. Ezt kapom most vissza. Sokan gyanúsítanak, hogy nem vagyok tiszta. Bukarestben a németek is susogtak a hátam mögött, kiéreztem, biztosan rólam beszélnek. Először hangosan szövegeltek, de mikor újabb kettő odajött, egyszeriben elhalkultak.

Mikor meglátják a képen az emberek, mit szólnak hozzá?

A mai világban, mikor a fiatalok ki akarják kerülni az általam megtett egyenes utat, nagyon sokan gyanúsítanak, hogy biztosan szedek valamit. Közvetve ellenfeleimtől is hallottam, hihetetlen, hogy így nézek ki. Közben én tudom, hogy hogyan csinálom, vagyis tisztán, ami pozitív visszajelzés arra, hogy amit csinálok, az még mindig jó. Ha nem fognak még ezzel se gyanúsítani, akkor a fene megette, biztosan rossz formában leszek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?