Tizenöt év, tizenöt érem

Pozsony. Az ötkarikás mozgalom neves külföldi személyiségeinek és hazai képviselőinek jelenlétében a Prímás Palotában ünnepi ülésen emlékeztek meg tegnap a Szlovák Olimpiai Bizottság (SOV) létrejöttének tizenötödik évfordulójáról.

Thomas Bach (jobbra) és František Chmelár kölcsönösen kitüntették egymást az ünnepségenSITA-felvételBókok, főhajtások és kölcsönös elismerések egész sora játszódott le a bő kétórás megemlékezésen. Valamennyi a tiszteletadás kedves jele volt. Egy fiatal ország fiatalkorú ötkarikás mozgalmának szólt. A számok is sokatmondóak: három nyári és négy téli olimpiáról tizenöt érmet hozott az ország sportküldöttsége. Tizenöt év alatt. „Nem a legrosszabb mérleg. Szép eredmények, megörvendeztetnek bennünket, de nem lehet ez a végső célunk – jegyezte meg üdvözlő szavaiban František Chmelár, a SOV több alkalommal is nagy elismerést kiérdemlő elnöke. – Sokat merítünk a mozgalmon belüli kapcsolatainkból, de életet adó erőt elsősorban otthon találunk. Találkozásunk is alkalom arra, hogy megköszönjük az elvégzett munkát.”

Megtisztelte jelenlétével az egybegyűlteket Thomas Bach NOB alelnök, Szergej Bubka, a NOB végrehajtó bizottságának tagja, egykori kiváló rúdugró, aki fővárosunkban két világcsúcsot állított fel. A Magyar Olimpiai Bizottságot Aján Tamás tiszteletbeli főtitkár képviselte. Lapunknak nagyra értékelte a szlovák ötkarikás mozgalom tevékenységét, s az ünnepi ülésen kijelentette: az ember életében csak tinédzserkor a tizenöt év, ám a SOV már ennél jóval előbbre tart, eredményei érett korba sorolják.

Ján Figeľ, az Európa Bizottság sportért is felelős biztosa kiemelte: a múlt héten elfogadott uniós szerződés értékét az is növeli, hogy először foglalkozik a sporttal, mint a társadalmi élet részével. S ugyanezt jelzi a júliusban kiadott, sportról szóló Fehér Könyv is. „Azt kívánom, hogy az európai nyitottság az együttélés felelősségét is hozza magával. Az olimpiai mozgalom céljai a polgári társadalom számára is követendő példákat kínálnak. Szlovákia Európa szívében fekszik, fontos lenne, ha tudatosan kihasználná ezt a kedvező helyzetét” – mondta Fígeľ.

Thomas Bach a SOV elmúlt másfél évtizedét a sikerek történetének nevezte. „Mozgalmunk teljesítményét nem lehet csak az eredményesség fokozataival mérni. Sikerességünkhöz más tevékenység is kell. Két nagy alakja van az eltelt időszaknak: Vladimír Černušák alapító elnök és František Chmelár, a SOV jelenlegi vezetője. Utóbbi példa lehet a világ sportéletében is, hogy hogyan kell dinamikusnak lenni, közreműködésével a SOV nagyon megbecsült szervezete mozgalmunknak” – hangzott a délután legnagyobb főhajtása a vendéglátók előtt.

Számos kitüntetést, elismerést adtak át a hosszúra nyúlt ünnepségen. A díjazottak között volt Lokšáné Rácz Katalin, a honi ötkarikás világ egyik ismert alakja, a fair play-mozgalom neves képviselője, aki a SOV Ezüstkarikái díját kapta. Az egykori kiváló tőrvívónő lapunknak elmondta: nagy megtiszteltetés érte, hiszen a sport tisztaságáért folytatott igyekezetét ily módon is méltányolták.

A SOV Bronzkarikái díjat vette át Németh Jolán, a Csallóköz Olimpiai Klub elnöke, aki 1980-ban, a moszkvai olimpián ötödik csehszlovák női kézilabda-válogatottban játszott. Megítélése szerint a kitüntetést azzal érdemelte ki, hogy tíz éve vezeti a csallóközi klubot, s tevékenységükkel megpróbálják a sport útjára terelni a fiatalságot. Az utóbbi hónapokban a női kézilabda újabb csallóközi felkarolásán munkálkodnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?